Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 10. 2023,
8.20

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

Natisni članek

Los Angeles Clippers Philadelphia 76ers James Harden NBA Liga NBA

Torek, 31. 10. 2023, 8.20

6 mesecev

Zvezdniška zasedba LA Clippers

Odmevna selitev v ligi NBA, Harden prihaja k velikima zvezdnikoma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94
James Harden | James Harden zapušča Philadelphio. | Foto Reuters

James Harden zapušča Philadelphio.

Foto: Reuters

Nezadovoljstvo Jamesa Hardna pri Philadelphii 76ers je obrodilo sadove. Bradati zvezdnik lige NBA je dosegel svoje. Seli se na drugo stran ZDA, v mesto angelov, kjer bo nosil dres LA Clippers. Kluba iz Los Angelesa in Philadelphie sta tako sklenila dogovor o menjavi, v katerega je zajetih kar sedem igralcev. Harden bo tako združil moči s Kawhijem Leonardom in Paulom Georgeom.

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dončić znova blestel, Dallasu kaj takšnega ni uspelo že 19 let

Konec je dvomov o tem, kje bo v sezoni 2023/24 zaigral James Harden. Prejšnji teden se je izogibal nastopom za Philadelphio 76ers in vztrajal pri svojem. Potem ko se je sprl s predsednikom košarkarskih operacij pri Philadelphii Darylom Moreyjem, je želel zamenjati klubsko okolje in zaigrati za drug klub. Na uvodnih dveh gostovanjih po zapletu z varnostno službo, ki ga ni spustila na letalo, sploh ni odpotoval z ekipo, na prvi domači tekmi pa je sedel na klopi. Želja, da bi odšel drugam, se mu je naposled le uresničila. O novi zvezdniški menjavi v ligi NBA je prvi poročal novinar ESPN Adrian Wojnarowski.

76ers so sklenili dogovor s Clippers o tem, da se v Philadelphio selijo Marcus Morris, Nicolas Batum, Robert Covington in Kenyon Martin Jr., obenem pa bodo 76ers deležni še številnih ugodnosti na naboru leta 2028. Moštvo iz mesta angelov se je namreč odreklo izboru v prvem krogu nabora leta 2028, dveh izborov v drugem krogu, en izbor bodo lahko pri 76ers zamenjali, v prihodnosti pa bo Philadelphia dobila še en izbor v prvem krogu od tretje ekipe.

Philadelphia se je zaradi pomanjkanja prostora v kadru odrekla še Dannyju Greenu, nekdanjemu članu ljubljanske Olimpije (2011) in trikratnemu prvaku lige NBA. Ta si lahko zdaj poišče novega delodajalca.

Kaj pa Clippers? Poleg Hardna naj bi se v Kalifornijo preselila še P.J. Tucker in Srb Filip Petrušev, nekdanji član Mege in Crvene zvezde v ligi Aba.

James Harden igra 14. sezono lige NBA. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko James Harden igra 14. sezono lige NBA. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V prejšnji sezoni je Harden v povprečju na tekmo prispeval 21 točk, 10,7 asistence in 6,1 skoka, 76ers pa so izpadli v konferenčnem polfinalu. Harden je bil najkoristnejši igralec lige NBA v sezoni 2017/18, desetkrat je bil udeleženec tekme zvezd, v karieri pa je v NBA odigral natanko tisoč tekem in v povprečju dosegel 24,7 točke, 7,0 podaje ter 5,6 skoka na tekmo.

V NBA je pot začel pri Oklahoma Cityju ter se nato pred sezono 2012/13 preselil k Houstonu, kjer je preživel najbolj svetle trenutke kariere, a ostal brez šampionskega prstana. Kasneje je igral še za Brooklyn, preden se je sredi sezone 2021/22 preselil k Philadelphii.

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Američan še presegel Dončića, Cuban česa takega še ni videl
Ne spreglejte