Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 9. 2017,
18.34

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Igor Kokoškov EuroBasket 2017

Nedelja, 17. 9. 2017, 18.34

2 leti, 8 mesecev

Noro vzdušje ob finalu evropskega prvenstva

Istanbul je bil slovenski #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Približno 7.000 navijačev je stiskalo pesti za prvo slovensko zlato kolajno na evropskih prvenstvih. Ne zaman - zasluženo so se veselili. Po nogometnem Amsterdamu je  bil Istanbul drugo prizorišče, na katerem se je zbralo ogromno število slovenskih privržencev. Tokrat so prišli zaradi košarke in postavili navijaški košarkarski rekord. Nekatere srbske navijače je policija pospremila na drugi del tribun.

V polfinalu evropskega prvenstva je slovenska košarkarska reprezentanca že nastopila. Tokrat pa se je prvič zavihtela v finale. V Istanbul, kjer so potekali zaključni boji, je Slovenija, ki je kot edina dobila vseh devet tekem na turnirju, je odpotovala množica navijačev. Z Brnika je v Turčijo poletelo 11 letal, številni so se na tribune dvorane Sinana Erdema podali v lastni režiji. Istanbul je slovenski.

Fotogalerija Vida Ponikvarja:
Fotogalerija
1 / 33

"Kje mi to igramo finale? Doma v Ljubljani ali ..." je ob fotografiji razigranih navijačev, odetih v slovenske barve, na Facebooku zapisal Rok Križ, velik oboževalec športnih dogodkov in zbiralec dresov. Sportalov odposlanec Jaka Lopatič pa je za rokav pocukal še enega od navijačev. Nekateri srbski navijači pa so morali v drug del dvorane, ker niso imeli ustreznih vstopnic.

Zbadali so sosede

Slovenski in srbski navijači pa so se združili ob zbadanju sosedov. Pred dvorano so se namreč slišali vzkliki: "Kdor ne skače, je Hrvat." Video o tem je objavil telegraf.rs. Kot je razvidno iz posnetka, je bilo med "poskočnimi" bistveno več Srbov.

Skozi navijaško prizmo

Kot v Amsterdamu

Ob tej množici navijačev so se spomini takoj vrnili v leto 2000, ko se je na evropskem nogometnem prvenstvu v Amsterdamu drlo približno deset tisoč slovenskih grl. Istanbul je od danes naprej postal drugo prizorišče, na katerem se je v tujini zbralo največ slovenskih navijačev.

V največje mesto Evrope je pripotovalo približno sedem tisoč privržencev slovenske reprezentance, kar je slovenski košarkarski rekord, po neuradnih podatkih pa vseevropski rekord. Na nobenem evropskem prvenstvu naj ne bi bilo toliko tujih navijačev, kot jih je v Istanbulu Slovencev. Pred tem smo lahko večje pohode armade slovenskih navijačev videli še v Beogradu 2005 (evropsko prvenstvo, zbralo se je približno pet tistoč navijačev), Alicanteju 2007 (evropsko prvenstvo), Katovicah 2009 (evropsko prvenstvo, zbralo se je približno pet tistoč navijačev), Istanbulu 2010 (svetovno prvenstvo) in Zagrebu 2015 (evropsko prvenstvo, zbralo se je približno pet tistoč navijačev).

Takšno sijajno vzdušje je bilo v dvorani že pred tekmo:

Glasni so tudi Srbi

Obvezna Zdravljica


 
Ne spreglejte