Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
18. 9. 2017,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

4

Natisni članek

EuroBasket 2017 Igor Kokoškov

Ponedeljek, 18. 9. 2017, 10.00

6 let, 6 mesecev

Pot slovenskega selektorja Igorja Kokoškova

Igor Kokoškov je preprosto gospod prvi!

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

4

Igor Kokoškov | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Imenu Igor Kokoškov lahko v svetu košarke brez kakršnihkoli zadržkov dodamo pridevnik prvi. Bil je namreč najmlajši trener, ki je v Beogradu treniral člansko moštvo, kot prvi evropski trener je deloval v strokovnem štabu ekipe študentske lige NBA, kot prvi neameriški trener je dobil službo v ligi NBA. In bil je prvi, ki je Slovenijo popeljal do zgodovinske medalje. In to zlate! A njegova trenerska košarkarska pot se je pravzaprav začela zaradi prometne nesreče.

Od našega poročevalca iz Istanbula. | Foto: Igor Kokoškov se je kot otrok in najstnik aktivno ukvarjal s košarko, vse dokler ni pri 19 letih doživel prometne nesreče. V bolnišnici je preživel osem mesecev, da si je opomogel. Jasno mu je bilo, da se s košarko ne bo mogel več profesionalno ukvarjati, saj ni mogel več prenesti naporov. "Življenje te pošlje na pot. Mi mislimo, da izbiramo, vendar smo izbrani. To se zgodi z razlogom," je nekoč dejal v pogovoru za Sportal.

Najmlajši vodil člansko ekipo, prvi v ekipi NCAA v ZDA

Igor Kokoškov | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Kot najmlajši trener je nato vodil člansko moštvo. Pri 24 letih je bil na čelu košarkarskega kluba Beograd, kar se je zgodilo po naključju: glavni trener legendarni Goran Miljković Finac je namreč dobil delo v Rusiji, zato je Kokoškov kot pomočnik prevzel prvo ekipo. Instinktivno se je odzval in bil v pravem trenutku na pravem mestu.

Kot prvega evropskega trenerja so ga sprejeli v strokovni štab NCAA-ekipe. Pri 28 letih je bil njegov dom Misuri. Pred tem je bil pomočnik selektorja mladinske reprezentance Jugoslavije in trener mladinske selekcije Partizana. Takrat se je odločil, da je napočil pravi trenutek za šolanje v ZDA, če se namerava s trenerskim poklicem ukvarjati profesionalno. Dva meseca je delal in imel za seboj odlično izkušnjo. Upal si je.

Ker je imel poznanstva v Chicagu, je kmalu spoznal tudi ljudi pri Bulls. Tisto sezono je legendarni Michael Jordan igral zadnjo sezono za Bike. Ivica Dukan je bil že takrat skavt in odličen domačin, je poudaril Kokoškov. Omogočil mu je, da je legendarnega trenerja Phila Jacksona videl na delu. Obiskal je tudi nekaj univerz in spoznal, da Američani cenijo jugoslovansko košarko.

Prvi neameriški trener dobil službo v NBA

Igor Kokoškov | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Prišel je v stik s priznano univerzo Duke, kjer je bil trener Mike Krzyzewski. Ta je v zadnjih letih z ameriško reprezentanco osvajal vsa zlata odličja na večjih tekmovanjih, takrat pa je v Zagrebu vodil ameriško univerzitetno reprezentanco. Njegov prvi pomočnik je bil perspektivni Quin Snyder. Ker sta si bila s Kokoškovom generacijsko zelo blizu, sta se veliko družila. In ta ga je poklical na univerzo Misuri, potem ko je tam postal glavni trener.

Kot prvi neameriški trener je leta 2000 dobil službo v moštvu lige NBA. Postal je pomočnik trenerja pri Los Angeles Clippers. Sam pravi, da je bilo to naključje. V ekipi pri univerzitetni ekipi Misuri je bil John Hammond, ki je menil, da lahko kot evropski trener doprinese nekaj novega. Po letu dni se je Hammond vrnil v ligo NBA in ga priporočil pri Los Angeles Clippers, kjer so imeli eno od najmlajših ekip v zgodovini NBA. Ponudili so mu službo in zagrabil jo je.

Čeprav je v ZDA že 17 let, zase pravi, da je evropski trener, ki dela v NBA. Onstran luže je delal tudi s slovenskimi košarkarji. Največ časa je preživel z Goranom Dragićem pri Phoenix Suns, s Primožem Brezcem sta sodelovala pri Detroit Pistons.

Prvi popeljal Slovenijo do medalje

Igor Kokoškov | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "Gogi je bil nadarjen fant. Prijatelji iz Hemofarma so me vprašali, kaj naj naredijo z ekipo. Rekel sem jim, naj pripeljejo Gorana Dragića. Videl sem ga namreč na tekmi jadranske lige. Že takrat je izstopal. Od daleč se je videlo, da je nadarjen. V Phoenixu sva se spoznala in začela skupaj delati. Sprva je čutil ogromen pritisk, ker ga je izbral Steve Kerr, bil pa je zamenjava Steva Nasha, ki je edinstven košarkar in ga ne moreš oponašati. Goran je bil mlad. Ko je Nash sedel na klop, je moral igrati isto košarko in sistem. Zanj to ni bilo lahko. Do njega ni bilo pošteno. A se je prilagodil. Preživel je ta leta," je pred leti dejal za Sportal.

Kot prvi pa je zdaj popeljal Slovenijo do zgodovinske članske medalje, kar v 26 letih od osamosvojitve ni uspelo nikomur od njegovih predhodnikov. In to do zlate! Z ekipo je bil leta 2009 najbližje medalji Jure Zdovc, ko je Slovenija na Poljskem zasedla nehvaležno četrto mesto. Kokoškov je zdaj postal slovenski nacionalni junak.

Prvi evropski trener na čelu kakšnega od NBA-klubov?

In vse bližje je temu, da bo kot prvi evropski trener prevzel tudi vodenje kakšne od NBA-ekip – eno tekmo je ob odsotnosti glavnega trenerja že odvodil.

Igor Kokoškov je preprosto gospod prvi!

Ne spreglejte