Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2024,
22.35

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

Bayern München Baskonia Codi Miller-McIntyre Vit Hrabar Virtus Bologna Partizan Beograd Mike Tobey Crvena zvezda Žiga Samar Alba berlin Barcelona Real Madrid Evroliga

Petek, 9. 2. 2024, 22.35

2 meseca, 2 tedna

EVROLIGA, 26. KROG

Debi mladega Slovenca na velikem odru, Zvezda po poti Partizana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
Vit Hrabar Baskonia | Vit Hrabar je dočakal prve sekunde na parketu evrolige. | Foto Guliverimage

Vit Hrabar je dočakal prve sekunde na parketu evrolige.

Foto: Guliverimage

V 26. krogu evrolige je veliki debi v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju dočakal 17-letni slovenski košarkar Vit Hrabar, ki je ob zmagi Baskonie nad Asvelom (94:80) na parketu preživel slabo minuto. Partizan je po debaklu v ligi Aba, kjer je nazadnje izgubil s Splitom, zabeležil boleč poraz še z Bayernom (78:79), potem ko je trojko za zmago nemškega moštva v Beogradu 1,1 sekunde pred koncem zadel Sylvain Francisco. Tesen poraz je dan kasneje doživela tudi Crvena zvezda, ki je bila z 91:93 prekratka proti Žalgirisu. Vodilni Real Madrid je na gostovanju pri milanski Olimpii skoraj nadoknadil 21 točk zaostanka, a na koncu klonil s 76:81. 

EuroCup: Paris Basketball - Cedevita Olimpija
Sportal Za konec klavrne evropske sezone še popoln polom, preplah pri Blažiču

Vit Hrabar, ki bo 1. marca dopolnil 18 let, je bil v kadru prve ekipe Baskonie v evroligi že novembra, a takrat ni dobil priložnosti za igro. Tokrat je mladi, 204 centimetre visoki košarkar, ki je sicer član B-ekipe Baskonie, dobil tudi nekaj sekund na velikem evropskem odru. Na parketu je preživel 48 sekund in zgrešil en poskus za tri točke. Njegova Baskonia je proti Asvelu sicer slavila s 94:80, prvi strelec španskega moštva pa je bil Markus Howard z 18 točkami. Codi Miller-McIntyre se je izkazal s trojnim dvojčkom – 11 točk, 11 skokov in 20 asistenc, s čimer je postal rekorder evrolige po številu asistenc (statistični indeks 42). Do zdaj sta rekord držala Stefan Jović, ki je leta 2015 podelil 19 asistenc, prav toliko jih je leta 2020 vknjižil tudi Facundo Campazzo. Hkrati pa je Miller-McIntyre postal šele tretji košarkar po Nikoli Vujčiću in Nicku Calathesu, ki se je v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju podpisal pod trojni dvojček.

Dva dneva, dve drami v Beogradu

Za najbolj napeto in izenačeno tekmo večera sta v Beogradu poskrbela Partizan in Bayern. Junak ob zmagi nemškega moštva je postal Sylvain Francisco (20 točk), ki je najprej 41 sekund pred koncem s črte prostih metov zaostanek Bayerna znižal na 76:78, nato pa po zapravljenem napadu Partizana, 1,1 sekunde pred koncem zadel še trojko za vodstvo in na koncu tudi zmago zasedbe Pabla Lasa z 79:78. Po minuti odmora je imel nato Partizan na voljo še napad, met za tri je izvedel Kevin Punter, ki je bil z 22 točkami prvi strelec "parnega valjaka". Žoga se je ob njegovem poskusu nekajkrat odbila po obroču, a na razočaranje domačih navijačev ni našla poti do koša. Srbski klub je tako dosegel še svoj peti zaporedni poraz v vseh tekmovanjih.

Trojka Francisca za zmago Bayerna:

Poraz pa je v petek doživela tudi druga beograjska ekipa Crvena zvezda, ki je na domačem parketu prav tako klonila po tesni končnici. Na koncu je Žalgiris slavil s 93:91. Ena izmed odločilnih potez se je zgodila 21 sekund pred koncem, ko je nešportno napako ob posredovanju nad Edgarasom Ulanovasem prejel Yago Dos Santos. Ta je sicer nato deset sekund pred koncem z dvema zadetima prostima metoma (21 točk) domače približal na dve točki zaostanka, a Zvezda, ki je imela celo napad za zmago, nato dvakrat ni uspela kaznovati napak Žalgirisa, ki je prišel do enajste zmage v sezoni, Zvezda je ostala pri desetih. Prvi strelec Žalgirisa ob zmagi je bil Keenan Evans s 25 točkami. Mike Tobey je za srbsko zasedbo na parketu preživel dobrih šest minut in pol, v katerih je dosegel dve točki (1/1 za 2, 0/2 za 3), v statistiko pa je vpisal še po en skok in eno blokado.

Poraz vodilnih

Milanska Olimpia je Real Madridu zadala četrti poraz v evroligi v tej sezoni. Italijanski klub je v prvem polčasu vodil tudi z 21 točkami razlike, se na glavni odmor podal s prednostjo 48:29, a se je Real v drugem polčasu vrnil v igro. Dve minuti pred koncem je Džanan Musa zaostanek madridskega kluba znižal na 76:79, a je zmago domačih nato s črte prostih metov potrdil prvi strelec Shavon Shields. Ta je dosegel 27 točk, pri Realu je bil z 12 še najbolj razpoložen Musa.

Shields je za milansko Olimpio ob zmagi nad Realom dosegel 27 točk. | Foto: Guliverimage Shields je za milansko Olimpio ob zmagi nad Realom dosegel 27 točk. Foto: Guliverimage

Do visoke zmage je prišla Barcelona, ki je s 93:77 premagala berlinsko Albo, ki še naprej ne more računati na poškodovanega Žigo Samarja. Strelsko najbolj učinkovit v katalonski zasedbi je bil Willy Hernangomez z 18 točkami.

Košarkarji Anadolu Efesa so zahvaljujoč zadnji četrtini, ki so jo dobili z 28:16, s 105:91 odpravili Maccabi. Shane Larkin je ob zmagi dosegel 22 točk, Wade Baldwin je za Maccabi prispeval še štiri več.

Zmago Sagadin
Sportal Legendarni Sagadin brez zadržkov: To je sramota

Evroliga, 26. krog:

Četrtek, 8. februar:

Petek, 9. februar:

Lestvica:

 

Ne spreglejte