Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 6. 2023,
13.46

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

play-in Evroliga Evropski Pokal Eurocup Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Četrtek, 29. 6. 2023, 13.46

10 mesecev, 1 teden

Eurocup in evroliga

V Ljubljani brez spremembe, "Evropa" po vzoru lige NBA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
Cedevita Olimpija Simone Pianigiani Vlado Ilievski Davor Užbinec Emil Tedeschi | Cedevita Olimpija bo tudi v novi sezoni igrala v Eurocupu. | Foto Daniel Novakovič/STA

Cedevita Olimpija bo tudi v novi sezoni igrala v Eurocupu.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Člansko ekipo Cedevite Olimpije bomo tudi v tekmovalni sezoni 2023/24 lahko spremljali v drugem najmočnejšem evropskem košarkarskem tekmovanju Eurocupu. V evropskem pokalu bodo zmaji nastopali še peto sezono zapored, so sporočili iz ljubljanskega kluba. Tako v Eurocupu kot v evroligi se v novi sezoni obeta nekaj sprememb, med drugim bo v evroligi uveden sistem play-in po vzoru lige NBA, nekoliko spremenjen format pa se obeta tudi v evropskem pokalu.

Čeprav so se številni evropski klubi odločili, da bodo namesto v Eurocupu v prihodnji sezoni del bolj dobičkonosne in vse močnejše lige prvakov, pa so se pri Cedeviti Olimpiji odločili, da bodo še peto leto zapored igrali v (vsaj na papirju) drugem najmočnejšem evropskem tekmovanju. Poleg Cedevite Olimpije bodo v novi sezoni v evropskem pokalu nastopale še ekipe 7Bet-Lietkabelis, Aris, Bešiktaš, Budućnost VOLI, Dolomiti Energia Trento, Hapoel Tel Aviv, Joventut Badalona, London Lions, Mincidelice JL Bourg en Bresse, Paris Basketball, Prometey, ratiopharm Ulm, Slask Wroclaw, Turk Telekom, UB-T Cluj-Napoca, Umana Reyer, Veolia Towers Hamburg, Wolves Vilnius in tudi Gran Canaria, ki je v pretekli sezoni osvojila lovoriko, a se nato zaradi finančnih omejitev odločila, da zavrne vstopnico za evroligo in ostaja v Eurocupu. V vlogi debitanta se bodo preizkusili Wolves Vilnius, medtem ko se v tekmovanje vračata Aris Thessaloniki in Bešiktaš Istanbul.

Bo pa evropski pokal v sezoni 2023/24 deležen drugačnega formata, kot smo ga bili vajeni doslej. Dvajset ekip bo še naprej razdeljenih v dve skupini, iz vsake skupine pa se bo v končnico uvrstilo po šest ekip namesto osem, kot je to potekalo do zdaj. Najboljši ekipi skupin iz rednega dela sezone se bosta uvrstili neposredno v četrtfinale. Ekipe, ki bodo uvrščene med tretjim in šestim mestom, se bodo v osmini finala med seboj pomerile za preostala mesta v četrtfinalnih obračunih. Medtem ko bodo tekme osmine finala in četrtfinala ponovno potekale po sistemu enega izločilnega obračuna, bodo polfinalna boja in finalni obračun potekali v sistemu na dve dobljeni tekmi.

Simone Pianigiani bo Cedevito Olimpijo vodil v Eurocupu. | Foto: Daniel Novakovič/STA Simone Pianigiani bo Cedevito Olimpijo vodil v Eurocupu. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljanska zasedba bo v novi sezoni zagotovo skušala popraviti vtis iz zadnje, ko so ponesrečeno evropsko sezono končali že po rednem delu, kjer jim je na 18 tekmah uspelo zmagati le trikrat. Pri Cedeviti Olimpiji so po končani sezoni obrnili nov list, vlogo športnega direktorja je tako prevzel Vlado Ilievski, medtem ko se je na trenerski stolček usedel Simone Pianigiani. Strokovni štab je medtem že zavihal rokave in v klub pripeljal nekaj novih imen. Kot zadnji se je ekipi pridružil Amadou Sow, že pred tem pa so v ljubljanskem klubu uradno pozdravili mladega Aleksandra Šaškova in Justusa Hollatza.

Spremembe tudi v evroligi

Novosti pa bodo tudi v novi sezoni evrolige, v kateri so danes pričakovano uradno potrdili uvedbo sistema play-in. Ekipe, ki bodo redni del končale od sedmega do desetega mesta, se bodo tako pomerile za zadnji dve prosti mesti v končnici tekmovanja. Evroliga bo tako sledila ligi NBA, kjer so leta 2020 uvedli enak sistem, takrat za potrebe igranja v mehurčku, sistem pa se je nato uveljavil tudi za prihodnje sezone kot sestavni del formata.

Naslov v novi sezoni bo branil Real Madrid. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Naslov v novi sezoni bo branil Real Madrid. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Sedma in osma ekipa rednega dela evrolige se bosta tako pomerili za sedmo mesto in neposredno vstopnico v končnico, kjer se bo zmagovalna ekipa pomerila z drugo najboljšo ekipo rednega dela. Na obračunu deveto- in desetouvrščene ekipe rednega dela pa se bo poraženec poslovil od tekmovanja, medtem ko se bo zmagovalec pomeril s poražencem tekme za sedmo mesto v boju za zadnje mesto v končnici. Tekme v play-inu bodo gostile ekipe, ki bodo redni del končale na višjih mestih. 

Tako kot v Eurocupu so tudi v evroligi danes predstavili vseh 18 ekip, ki se bodo borile za naslov v sezoni 2023/24. V tekmovanju tako ostaja 12 stalnih članov – FC Barcelona, Real Madrid, Cazoo Baskonia Vitoria-Gasteiz, EA7 Emporio Armani Milan, Anadolu Efes Istanbul, Fenerbahče Beko Istanbul, Maccabi Playtika Tel Aviv, Žalgiris Kaunas, FC Bayern München, LDLC ASVEL Villeurbanne, Panathinaikos Atene in Olympiacos Pirej. Tem se bodo znova pridružili AS Monaco, ALBA Berlin, katere uradni član bo v novi sezoni tudi Žiga Samar, Virtus Segafredo Bologna, Partizan Mozzart Bet Beograd in Crvena zvezda Meridianbet, ki so si prislužili "wild card". Namesto Gran Canarie, ki je zavrnila mesto v evroligi, bo njeno mesto pripadlo Valencii, ki je dobila prednost pred Turk Telekomom Ankaro. Seznam ekip, ki se bodo borile v novi sezoni, tako ostaja povsem enak tistemu iz pretekle sezone.

Preberite še:

Slovenija U19 Jan Zemljič
Sportal Slovenskim košarkarjem ni uspelo, Libanon podrl "neslavni" rekord
Sportal Tifozi prvaka lige NBA počastili s sprejemom in muralom #video
Slovenija : Belgija, slovenska košarkarska reprezentanca, EuroBasket 2022
Sportal Kako visoko uvrščajo slovenske košarkarje?
Ne spreglejte