Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
11. 8. 2014,
10.58

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jure Balažič Jure Zdovc KZS

Ponedeljek, 11. 8. 2014, 10.58

3 leta, 3 mesece

"Če ne želite igrati, lahko mirno odidete!"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav so priprave na svetovno prvenstvo v Španiji zanj šele druga uradna reprezentančna akcija, pa je Jure Balažič z naskokom najstarejši član košarkarske izbrane vrste selektorja Jureta Zdovca.

"Ne le, da sem se kot otrok navduševal nad igrami Jureta Zdovca, kot kaže, sem celo tako star, da sem z njim en mesec celo igral," se je pošalil s 33 leti najstarejši reprezentančni kandidat Jure Balažič in se tako spomnil dobro desetletje stare epizode pri novomeški Krki, ko je zdajšnji selektor sprva poskušal igrati, nato pa se je preselil na mesto pomočnika trenerja. Že tedaj je lahko 204 centimetre visoki novomeški krilni center pobliže spoznal velikana slovenske košarke, zdaj pa z njim sodeluje še v novem razmerju reprezentant – selektor.

"Čeprav se s samo motivacijo neposredno ne ukvarja, pa z velikimi zahtevami košarkarje vendarle sili, da tovrstne stvari razčistijo sami pri sebi. Po slabših tekmah in treningih nam je že večkrat dejal: 'Če kdo ne želi prispevati svojega dela, se truditi po najboljših močeh in igrati tako, kot se spodobi, lahko mirno odide.' Prav ima. Nikogar ni nihče silil, da igra za reprezentanco. Vsi smo se odločili povsem sami. Dejstvo pa je, da se vidi, da gre za velikega trenerja. Ko nekaj pove, ima to določeno težo. Vidi se, da je bil med kariero organizator igre, saj opazi vse, predvsem podaje, ki jih marsikdo ne. Vsi po vrsti se lahko le učimo. Ne le mlajši, tudi jaz," navdušenja nad šefom ne skriva Balažič.

Brez napovedi

Od začetka svetovnega prvenstva, na katerem se bo Slovenija v uvodni fazi tekmovanja pomerila z Litvo, Mehiko, Angolo, Južno Korejo in Avstralijo, Balažiča in druščino loči še 19 dni. Izkušeni krilni center je prepričan o tem, da je to dovolj za odpravo vseh napak ter dokončno izgradnjo prave ekipne kohezije. Bolj zadržan je pri vprašanju o dometu slovenske izbrane vrste, za katero recimo selektor Zdovc pravi, da bi se lahko zavihtela celo v polfinale.

"Edini cilj so dobre igre. Kam nas bo to pripeljalo, ne vem. O tem niti ne razmišljam prav veliko," odgovarja nekdanji kapetan novomeške Krke in dodaja: "Po nizu tekem je jasno, kje so naše pomanjkljivosti. Žal v zadnjem tednu nismo imeli prav veliko časa, da bi jih odpravljali. Zdaj v Kranjski Gori je drugače. Tu se resnično lahko posvečamo le svojemu delu."

Več miru

Balažič, ki spada v skupino košarkarjev, katerih status je pred zadnjim Zdovčevim rezom dokaj stabilen, si lahko obeta drugi zaporedni nastop na velikem tekmovanju. Krsta je bil deležen na lanskem domačem evropskem prvenstvu. Je mogoče akciji primerjati? "Razlika je očitna. Lani smo se pripravljali na domači Eurobasket, tako da so priprave spremljale številne druge aktivnosti. Če sem povsem iskren, moram priznati, da jih je bilo kar malce preveč. Letos je vodstvo reprezentance vsa oglasna snemanja in druge sorodne aktivnosti strnilo v prvi del priprav, zdaj, ko gre povsem zares, pa imamo več miru," je krajši pogovor sklenil Balažič, v zadnji sezoni član Tofaša, s katerim se je dokončno razšel. Novega delodajalca še nima, trdi pa, da bo tudi v novi sezoni košarkarski zdomec.

Ne spreglejte