Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2019,
11.47

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Simon Petrov Jure Zdovc Krka Petrol Olimpija

Četrtek, 28. 2. 2019, 11.47

5 let, 1 mesec

Pred zaključkom lige ABA

Boj za preživetje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Jan Špan | Košarkarji Olimpije in Krke vstopajo v zaključek lige ABA, v kateri si bodo skušali zagotoviti obstanek v tem tekmovanju. | Foto Urban Meglič/Sportida

Košarkarji Olimpije in Krke vstopajo v zaključek lige ABA, v kateri si bodo skušali zagotoviti obstanek v tem tekmovanju.

Foto: Urban Meglič/Sportida

V sredo se je začela košarkarska liga za prvaka in čast prve tekme sta imela Krka ter Olimpija. Pripadla je Ljubljančanom. Oba kluba pa sta z mislimi povsem pri ligi ABA, v kateri se bosta krčevito borila za obstanek.

Petrol Olimpija je s prihodom Jureta Zdovca pretekli teden začela novo zgodbo. V prihodnji sezoni naj bi se proračun, kot so mu obljubili, občutneje dvignil, kar pomeni bolj realen napad na tista najvišja mesta v ligi ABA, prav tako pa bi to pomenilo igranje vidnejšo vlogo v Evropi.

Na prvi tekmi je Zdovc popeljal ekipo do zmage v ligi za slovenskega prvaka. Na gostovanju v Novem mestu je Krka padla s 70:65. Obramba je že bila na višji ravni, vendar v tako kratkem času kaj konkretnega trener težko naredi.

Krka Olimpija
Sportal Zdovčevi prijemi vidni, a poudarja: Daleč od resne košarke

"Preveč je še egoizma, izletov v neznano"

"Na trenutke je bila vrhunska. Vsaka ekipa je obrambna, če želi biti. Moraš imeti željo in znanje. Malce smo limitirani, a smo se trudili. Najbolj pomembno je bilo, da nismo prenehali, pa četudi nas bi pretepli. Na trenutke smo se stepli, zato smo morda bili na koncu nagrajeni," je poudaril novi prvi mož stroke pri Olimpiji.

A je poudaril, da bodo morali biti košarkarji bolj zbrani v regionalni ligi ABA, v kateri se Olimpija bori za obstanek: "Zmaga je vzpodbuda, da smo na pravi poti. Preveč je še egoizma, izletov v neznano. Tokrat so se srečno končali. Nekateri igralci so zmedeni, ker veliko govorim, jih zaustavljam popravljam."

V ligi ABA je Olimpija tri kroge pred koncem na desetem mestu, povsem na zadnjem dvanajstem pa Krka. Iz jadranskega tekmovanja bo neposredno izpadel zadnji, predzadnji pa bo igral kvalifikacije z drugo ekipo druge lige ABA. Slovenska kluba loči zmaga. Krka bo v soboto gostila Cedevito, nato gostovala pri Ciboni in za konec pričakala Olimpija. Slednja bo v ponedeljek igrala na gostovanju pri FMP, nato v Ljubljani pozdravila Cedevito, za konec pa jo čaka torej slovenski spopad.

Igor Tratnik
Sportal Petrol Olimpija ostala brez krilnega centra, ki je že našel nov klub

Dolenjci si želijo odločilne tekme v zadnjem krogu

"Olimpija bo še veliko boljša ekipa kot zdaj. Jure bo, ko bo imel čas, dvignil Olimpijo na višjo raven. Tudi mi bomo to skušali narediti. Vsako tekmo moramo iti na zmago. Upamo, da nas bo v ligi ABA ta konec tedna Cedevita podcenjevala, da bi jo lahko presenetili. Ne smemo razmišljati o zadnjem mestu. Na vsaki tekmi gremo na zmago," je po porazu z Olimpijo dejal trener Krke Simon Petrov.

Zaveda se, da je po lanski uspešni sezoni v drugi ligi ABA, ki jo je novomeško moštvo osvojilo, sledil preskok v kakovosti. Prva in druga liga sta namreč povsem drugačna svetova, poudarja: "Preskok je zelo velik. Ekipe so fizično bolj dominantne. Raven znanja igralcev je na višji ravni."

Obstaja pa celo scenarij, da bi v zadnjem krogu prav slovenska kluba odločala o usodi v ligi ABA. Krka bo namreč takrat gostila Olimpijo, ki je bila na prvi tekmi v Hali Tivoli uspešnejša za točko: "Če bo prišlo do zadnje tekme, sem prepričan, da bomo imeli mi pred domačimi navijači psihološko prednost. Mi si lahko le želimo to."

Ne spreglejte