Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
12. 7. 2011,
15.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Erazem Lorbek reprezentanca

Torek, 12. 7. 2011, 15.21

7 let, 12 mesecev

'Afera Lorbek' ekspresno pod preprogo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najavi reprezentančne vrnitve Erazma Lorbka je sledil kolektivni molk vseh vpletenih. ''Pustite nam, da se pripravljamo na prvenstvo,'' poudarja selektor Božidar Maljković.

''Ne komentiram,'' je dejal prvi. ''Saj smo že vse povedali,'' ga je dopolnil drugi. In ko je že kazalo, da se bo tretjemu vendarle razvezal jezik, je s širokim nasmehom izgovoril: ''Lahko se pogovarjamo o pripravah na prvenstvo, predvsem pa nas čaka delo.'' Takšen je utrip v slovenski izbrani vrsti po tem, ko je svoj umik preklical Erazem Lorbek. Slednji je v nedeljo ''pet minut pred dvanajsto'' poklical selektorja Božidarja Maljkovića in mu dejal, da nanj v projektu ''Litva 2011'' ne bo mogel računati. Sledil je pravcati spletno-navijaški linč in, kar v tej zgodbi še zdaleč ni nepomembno, odločna napoved vodilnih mož reprezentance in zveze o čistem vinu, ki naj bi ga natočili na torkovi novinarski konferenci v Kranjski Gori. Le-ta naj bi bila oder za razgrnitev ozadja ''afere Lorbek'', v kateri naj bi neskromno vlogo odigral tudi košarkarjev oče Radovan Lorbek. Prav zavoljo napovedanega polaganja vseh kart naj bi pri Lorbku dozorela nagla odločitev o preklicu poletja brez reprezentančnega udejstvovanja. Po vročem telefonskem ponedeljku je do dokončnega zasuka prišlo v torek. Pri Košarkarski zvezi Slovenije so igralcu Barcelone postavili vsega en pogoj: udeležiti se novinarske konference. Erazem je izziv sprejel in svoj del obveze opravil v vsega 39 sekundah. ''S KZS smo se dogovorili. Zveza mi zagotavlja zavarovanje pogodbe za novo sezono. Imam pa tudi zagotovilo, da bo zveza storila vse za zavarovanje dodatnih dveh sezon, ki sta predmet podaljšanja sodelovanja z Barcelono. Prepričan sem o tem, da bo zvezi uspelo. Upam, da je spor med menoj in KZS končan. O dogajanju pa ne bi govoril,'' je bil kratek in jedrnat eden ključnih mož španskega prvaka, ki je tokrat pri navajanju razlogov, kot kaže, ''pozabil'' na domnevne klubske pritiske, ki so jih za naš medij v Kataloniji ostro zavrnili, in spogledovanje z ligo NBA.

V središču zgodbe se je tako znašlo zavarovanje, ki pa se od nedelje do danes v Lorbkovem primeru ni niti malo spremenilo. In se tudi ne bo. Erazem je namreč pri tem vprašanju povsem izenačen z Jako Lakovičem, Goranom Jagodnikom, Nebojšo Joksimovićem, Zoranom Dragićem in ostalimi člani Maljkovićeve čete, ki se medtem znojijo v kranjskogorski dvorani Vitranc. Edina izjema je le Goran Dragić, saj gre za košarkarja, ki si kruh služi v severnoameriški poklicni ligi NBA. Zavarovanje zanj je KZS skupaj z ostalimi zvezami držav, ki bodo nastopale v Litvi in imajo v svojih vrstah košarkarje iz lige NBA, družno uredila pri skupni zavarovalnici. Lorbek pa v tej zgodbi spada v evropski paket. Čeprav o zakulisju najbolj vroče košarkarske zgodbe zadnjih dni ni želel javno govoriti, pa je to povsem odkrito priznal tudi direktor reprezentance Matej Avanzo. ''Zadeve Lorbek ne želimo več komentirati. Lahko se pogovarjamo le o poteku dogodkov. Za nas je zadeva končana. Želeli smo le, da spregovori pred novinarji. Način je izbral sam. Nikoli ga nismo napadali. Veseli pa smo, da si je premislil. Verjamemo, da bo v izbrani vrsti nadaljnja tri leta. Z njim smo veliko pridobili,'' spravljivo poudarja Avanzo in na podpvprašanje o zavarovalnini dodaja: ''Primer Erazma Lorbka je enak vsem ostalim košarkarjem v Evropi. Njegova želja je bila res triletno zavarovanje, a pravila Fiba Europe tega ne dopuščajo.''

Afera Lorbek - čeprav tega izraza vodstvene strukture KZS nikakor ne želijo slišati - se je tako po hitrem postopku znašla pod preprogo. Med košarkarskimi navdušenci so ostali le namigi o (resničnih) vzrokih za prvotni 'ne' izbrani vrsti, selektor Maljković pa bo prihodnji teden na pripravah na Ptuju skupaj z Matježem Smodišem, Jako Lakovičem in Boštjanom Nachbarjem dočakal tudi odličnega košarkarja Barcelone. Treningi v najstarejšem slovenskem mestu bodo torej potekali v pričakovani in napovedani zasedbi. Kot da nedeljskega zbora z naznanitvijo Erazmove odločitve sploh ne bi bilo. ''Vse kar smo o tem povedali, smo povedali. Zdaj pa se zresnite. Novinarji bi me verjetno še na dan odhoda v Litvo spraševali o košarkarjih, ki ji ni tu. Pustite nas delati,'' je bil po druženju z novinarji nekoliko nejevoljen izkušeni trenerski maček Maljković, ki pa je pred tem vendarle v svojem slogu postregel z nizom anekdot iz svoje bogate zakladnice, s katerimi je želel prek medijev svojim košarkarjem in vsem, ki se gibljejo okrog slovenske košarke, sporočiti: Bodite profesionalni in borite se za svoje barve.

Ne spreglejte