Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 5. 2008,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 9. 5. 2008, 11.57

8 let

Zgodovina dirke Po Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Starejšim ljubiteljem kolesarstva je ostala tradicionalna dirka Alpe Adria, svojčas poleg dirke Po Jugoslaviji največja kolesarska prireditev v nekdanji domovini, zagotovo v prelepem spominu.

Po samostojnosti Slovenije pa prijatelji vrtečih se koles niso dolgo čakali na ponovno vrhunsko tekmovanje. Dirka Po Sloveniji je v popolnosti nadomestila dirko Alpe Adria. Vse skupaj se je pričelo leta 1993, letos pa bodo slovenske ceste pozdravile že 15. izvedbo.

V začetku 90-tih je imel že vsak od treh najmočnejših klubov (Krka, Rog in Sava) slovenskega kolesarstva svojo enodnevno dirko. Velike zasluge za novo mednarodno etapno tekmovanje, ki bi priklicalo v spomin izjemne športne užitke ob dirkah Alpe Adria, imajo predvsem dolenjski kolesarski delavci na čelu z Jožetom Majesom, ki so dobili zeleno luč Kolesarske zveze Slovenije. V dobrem tednu se tako (skoraj) vsako leto na slovenskih cestah predstavi vse najpomembnejše v domači kolesarski ponudbi.

Dirka Po Sloveniji je po vzoru na nekdanjo dirko Alpe Adria oziroma slovitejšo dirko Po Italiji obiskala tudi mesta izven meja Slovenije (Italija, Avstrija in Hrvaška), kar je le pomagalo pri ohranitvi dobrih "športnih" odnosov s sosednimi državami.

Ko je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) na kongresu v Orlandu na Floridi (ZDA) pred 14 leti sprejela v svojo družino tudi slovensko zvezo, je slovenskim predstavnikom uspelo uvrstiti v koledar mednarodnih kolesarskih prireditev kar pet enodnevnih dirk (VN Krke v Novem mestu, VN Save v Kranju, VN Roga v Ljubljani, Idrija in VN Pucha na Ptuju), prvič pa je bila predstavljena javnosti tudi slovenska etapna dirka Po Sloveniji. Kasneje je postala v svetu kolesarstva zelo cenjena in spoštovana, letos pa bo na vrsti že petnajstič (na sporedu je ni bilo leta 1997). Končno so organizatorji od Mednarodne kolesarske zveze (UCI) pridobili višjo kategorijo dirke, tako da lahko od leta 2005 naprej nastopajo tudi močnejše ekipe.

Na 14. izvedbi so lahko ljubitelji kolesarstva videli nekaj znanih obrazov iz sveta kolesarstva, predstavila pa so se nova mlada imena, ki bodo v bodočnosti pisala zlata poglavja slovenskega kolesarstva.

Na dirki Po Sloveniji smo lahko že zasledili številne ase, ki so se po slovenskih cestah še kalili in pridobivali prepotrebne izkušnje, potem pa so prikazali prisluženo znanje v tujih klubih. Pred leti je denimo Tadej Valjavec (takrat član slovenskega kluba Sava Kranj) osvojil drugo mesto, prehitel pa ga je reprezentant Zimbabveja Tim Jones. Valjavec se je predlani ponovno vrnil na dirko po Sloveniji. Na dirki Po Sloveniji pa je leta 2005 nastopil tudi Jani Brajkovič, takrat za Krko Adrio Mobil, sedaj pa uspešno brani barve kluba Discovery Channel, katerega član je bil nekdaj tudi sloviti Američan Lance Armstrong. Pred dvema letoma je Brajkovič dirko Po Sloveniji končal na končnem petem mestu. Lanska dirka je minila z zmagoslavjem Tomaža Noseta, za katero pa se je moral boriti še tudi naknadno.

Ne spreglejte