Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 7. 2011,
12.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dirka po Franciji

Četrtek, 14. 7. 2011, 12.29

8 let

Samuelu Sanchezu prva zmaga na Touru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na dirki po Franciji je bila 12. etapa v znamenju mogočnih vzponov, prvi pa je skozi cilj na Luz-Ardidenu prikolesaril Samuel Sanchez, ki je bil hitrejši od Jelleja Vanenderta in Fränka Schlecka.

V dvanajsti etapi - prvi v Pirenejih - so morali kolesarji opraviti tri vzpone, vključno s slovitim vzponom na Tourmalet, enem najtežjih v kolesarski karavani sploh, ki je dodobra razredčil vrste. Za konec pa so opravili še s 13-kilometrskim klancem in "splezali" na Luz-Ardiden. Tam sta se najbolje znašla Sanchez in Vanendert, ki sta pobegnila in zdržala do cilja; v zadnjih nekaj sto metrih je Španec prehitel Belgijca in pred domačimi navijači povsem blizu španske meje slavil svojo prvo etapno zmago na Touru. Vanendert je ciljno črto prečkal sedem sekund za njim.

"Res sem si želel dobiti današnjo etapo. To je zame res velika zmaga! Že prvi dan Toura sem imel smolo in izgubil veliko časa, zato sem si za cilj zadal vsaj etapno zmago. Vse svoje moči sem usmeril v ta cilj. Fränk Schleck se nama je z Vanendertom močno približal, vendar sem sam nadzoroval zadnje metre. Njegov poskus ni ogrožal moje današnje zmage," je po zmagi dejal Sanchez, ki je potočil tudi nekaj solz sreče. "Zdaj bom skušal še malo napredovati v skupni razvrstitvi, kar bo zelo težko, in dobiti še kakšno etapo, če se mi bo le ponudila priložnost," je še dejal španski kolesar.

Luksemburžan Fränk Schleck se je 2,5 km pred ciljem odcepil od skupine z rumeno majico in skoraj ujel oba ubežnika, a mu ni uspelo. Tako je danes končal na tretjem mestu, v skupni razvrstitvi pa je napredoval na drugega. V vodstvu je ostal Voeckler, čeprav je po enajsti etapi sam dejal, da ne verjame v čudeže in da pričakuje, da bo majico vodilnega izgubil. "Noge me res močno bolijo. Za današnji dosežek sem se moral zelo potruditi, rumeno majico pa sem ubranil zahvaljujoč odlični ekipi. Resda sem včeraj izjavil, da ne verjamem v kaj takšnega, vendar ti da rumena majica dodatno motivacijo. Veseli me, da sem se motil," je dejal domači junak.

Vsi glavni favoriti za končno zmago na Elizejskih poljanah so ciljno črto prečkali povsem skupaj, tako da prva pirenejska etapa še ni odločila o ničemer; res pa je, da so se v zadnjih trenutkih etape Italijan Ivan Basso, Avstralec Cadel Evans in Luksemburžan Andy Schleck otresli prvega favorita Španca Alberta Contadorja, ki je zaostal malenkost več in tako spet izgubil nekaj časa napram izzivalcem. Že okoli osem kilometrov pred ciljem v smučarskem središču je ostal brez pomočnikov Saxo Banka.

"Danes sem bil zelo pazljiv. Videl sem, kako se brata Schleck sporazumevata med sabo in vedel sem, da pripravljata svojo akcijo, da bosta odigrala svojo potezo. Frank je bil tisti, ki je napadel, morda zato, ker se je počutil močneje. Povsem na koncu mu nisem zmogel slediti, a sem vseeno zelo zadovoljen," je po dvanajsti etapi povedal Contador in dodal: "Zdaj bom z dneva v dan boljši. Danes sem še čutil posledice padca, poleg tega mi noge niso najbolje služile in slabo sem vrtel pedala. A šlo bo le še bolje in bolje."

Ne spreglejte