SiolNET. Sportal Kolesarstvo
1,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pariz - Roubaix

Van Baarle je kralj Roubaixa, Mohorič pogumno do 5. mesta!

1,33

termometer

Dylan Van Baarle Pariz Roubaix 2022 | Nizozemec Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers) je veliki zmagovalec prestižne kolesarske klasike Pariz - Roubaix. Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je bil po pogumni predstavi peti. | Foto: Reuters
Nizozemec Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers) je veliki zmagovalec prestižne kolesarske klasike Pariz - Roubaix. Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je bil po pogumni predstavi peti. Foto: Reuters

Nizozemec Dylan Van Baarle (Ineos Grenadiers) je veliki zmagovalec kraljice klasik, dirke Pariz - Roubaix! Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), ki je večino dirke pogumno vztrajal v vodstvu, je osvojil 5. mesto, kar je najboljša uvrstitev na dirki, ki jo je vzljubil že kot otrok. "Glede na okoliščine je bila v igri tudi zmaga," je povedal po dirki. Nastopil je tudi Luka Mezgec (Team BikeExchange - Jayco), a je odstopil že pred ciljem.

Matej Mohorič je s tem prišel do najboljše slovenske uvrstitve na najtežji enodnevni dirki na svetu. Vseskozi pa je bil v igri za zmago. Večino zahtevne preizkušnje po 55 km tlakovanih odsekih na skupno 257,2 km dolgi trasi je bil med najmočnejšimi kolesarji, na zadnjih dveh zares zahtevnih tlakovanih odsekih pa mu je pobegnil van Baarle.

Prednost je hitro narasla, Mohorič in Belgijec Yves Lampaert (Quick-Step Alpha Vinyl) pa niti skupaj nista mogla uloviti danes izjemnega člana Ineosa.

Pariz Roubaix 2022 | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Najhitrejša izvedba v zgodovini 

Letos zelo suha in s tem na tlakovcih precej spolzka preizkušnja je bila od samega začetka zelo zanimiva. Že v prvem delu preizkušnje je zaradi bočnega vetra prišlo do razpolovitve glavnine.

Ritem v dirki je bil ves čas zelo visok, 119. izdaja pa je bila posledično najhitrejša v zgodovini s povprečno hitrostjo 45,76 km/h. Pred tem je bila najhitrejša dirka leta 2017 (45,2 km/h).

Matej Mohorič Pariz Roubaix 2022 | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Mohorič - glavni animator dirke

Letošnjo preizkušnjo je zaznamoval zelo agresivni Mohorič, ki je večkrat napadel in dolgo časa dirkal med prvo trojico povsem na čelu.

Okoli 40 km pred koncem pa je na enem od tlakovanih odsekov predrl zračnico in posledično zaostal za vodilnim in na koncu četrtouvrščenim Tomom Devriendtom (Intermarche-Wanty-Gobert).

Matej Mohorič Roubaix 2022 | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Sedemindvajsetletnika iz Podblice pri Kranju to ni potrlo, iz druge skupine je znova napadel skupaj z Lampaertom, pridružil pa se jima je še kasnejši zmagovalec van Baarle. Ti trije kolesarji so dobro sodelovali, odločilni trenutek pa je prišel 20 km pred ciljem, ko se je na tlakovcih van Baarle odpeljal obema zasledovalcema.

V ozadju sta ostala tudi favorita za zmago, Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) in Wout Van Aert (Jumbo-Visma). Z njima v skupini nihče ni želel preveč tvegati, zaradi česar sta ob pomanjkanju sodelovanja v lovu zaostala za vodilno trojico.

Kasneje je Van Aertova skupina ujela Mohoriča, potem ko je ta ostal brez svojega kolega v pobegu Lampaerta, ki je grdo padel po stiku z gledalcem ob cesti. Mohorič se je na krog in pol dolgem zaključku na velodromu spopadel s preostalimi za drugo mesto, v sprintu pa ni imel dovolj moči, da bi se prebil višje kot do petega mesta.

Mohorič: V igri je bila tudi zmaga

"Glede na okoliščine je bila v igri tudi zmaga. Priznati moram, da sem imel v prvem delu preizkušnje tudi veliko sreče v vsem tem kaosu. Bil sem v pobegu, kar je bila zame vsekakor dobra stvar, četudi sem porabljal veliko moči. Žal sem nato predrl zračnico, kar me je stalo položaja v dirki. Zaradi tega nisem mogel ostati na čelu, počakati pa sem moral zasledovalno skupino," je po dirki dejal slovenski državni prvak.

Zmagovalna trojka 119. izvedbe dirke Pariz - Roubaix:

Šesta zmaga za Van Baarleja

Za van Baarleja, ki je ciljno črto prečkal 1:47 minute pred zasledovalci, je bila to šesta zmaga v karieri in prva po lanski preizkušnji skozi Flandrijo (Dwars door Vlaanderen). Nizozemca se vse pogosteje omenja v povezavi z ekipo Jumbo - Visma. 

Izidi, Compiegne - Roubaix (257,2 km):

 1. Dylan van Baarle (Niz/Ineos Grenadiers)           5:37:00

 2. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                    + 1:47

 3. Stephan Küng (Švi/Groupama-FDJ)                  isti čas

 4. Tom Devriendt (Bel/Intermarche-Wanty-Gobert)

 5. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)

 6. Adrien Petit (Fra/Intermarche-Wanty-Gobert)          2:27

 7. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)              isti čas

 8. Laurent Pichon (Fra/Arkea Samsic)

 9. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin-Fenix)             2:34

10. Yves Lampaert (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl)           2:59

...

- odstop: Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)

 

Podrobnejši potek 119. izvedbe dirke Pariz-Roubaix (v živo):

Cilj: Zmaga za Van Baarleja, ki je v cilj pripeljal sam! Za Nizozemca, ki je ciljno črto prečkal 1:47 minute pred zasledovalci, je to šesta zmaga v karieri in prva po lanski preizkušnji skozi Flandrijo (Dwars door Vlaanderen). 

Drugo mesto je po ciljnem sprintu osvojil Van Aert, tretje pa Kung. Matej Mohorič je dirko končal na 5. mestu, kar je odličen dosežek, a je dolgo dišalo celo po zmagi.

1.5 km do cilja: Van Baarle na pragu veleuspeha, zmage na kraljici klasik! Pred zasledovalci ima že krepko čez minuto prednosti. 

7 km do cilja: Nova drama na dirki! Lampaert je zadel ob neprevdinega navijača in se zakotalil po tlakovcih! Zdaj na nevtralnem kolesu skuša nadoknaditi zaostanek. 


13 km do cilja: Van Baarle je odlično opravil s tlakovanim odsekom in drvi proti prvi zmagi na Pariz - Roubaixu za ekipo Ineos Grenadiers. A tudi Mohorič se ne predaja. Skupaj z Lampaertom skušata ohraniti stik z vodilnim Nizozemcem, čeprav sta že nekoliko zaostala. Zdaj že 40 sekund. Pestro je tudi v ozadju. 

20 km do cilja: Vodilna četverica (Mohorič, Van Baarle, Lampaerts in Devriendt) je že na tlakovanem odseku št. 8. Odsek Camphin-en-Pévèle, ocenjen s štirimi zvezdicami, je dolg 1800 metrov. Skupini se v ozadju približujeta Van Aert in Kung (+0.26), medtem ko Van Baarle pridobiva prednost v ospredju. 


28 km do cilja: Nova sprememba na čelu dirke! Mohorič se očitno danes izjemno dobro počuti. Skupaj z Yvesom Lampaertom (Quick-Step Alpha Vinyl Team) je ulovil vodilnega Devriendta, in zdaj skladno drvijo proti cilju, velodromu v Roubaixu. V ozadju se jim s hitrim tempom približuje Van Baarle, ki ima v vodilni skupini največ izkušenj s "severnim peklom". 

38 km do cilja: Kakšna smola! Zdaj ima tudi Mohorič težave s kolesom! Zaradi gumi defekta je izgubil vodstvo in se preselil v zasledovalno skupino s favoriti. Na čelu dirke zdaj vztraja samo še 30-letni Belgijec Tom Devriendt (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux).

40 km do cilja: nove mehanične težave za Van Aerta, ki bo spet moral loviti skupino. Pred kolesarji je lažji, 200 metrov dolg tlakovani odsek št. 9.: Templeuve (L'Épinette).

45 km do cilja: Wout Van Aert, belgijski državni prvak in sotekmovalec Primoža Rogliča pri Jumbo-Vismi, se je izstrelil iz večje zasledovalne skupine. Očitno mu okužba s covidom-19 ni pobrala preveč moči. Zdaj je združil moči s skupino, v kateri so številna močna imena (Mathieu van der Poel, Stefan, Kung, Dylan Van Baarle in Laurent Pichon), kar ni dobra novica za Mohoriča. 

51 km do cilja: Nizozemec Dylan Van Baarle (Ineos Grenadiers), drugi z letošnje Dirke po Flandriji, je pospešil in se odlepil od glavnine. Do ubežne trojice ga loči samo še 30 sekund. Laurent Pichon je medtem popustil in odpadel iz ubežne skupine, kjer sta samo še Mohorič in Tom Devriendt.

Bo Matej Mohorič postal prvi Slovenec z zmago na kultni dirki Pariz - Roubaix?

  • Absolutno! 123 glasov
    77,36%
  • Ne, se bojim, da ne. 36 glasov
    22,64%
Oddanih 159 glasov


57 km do cilja: za kolesarji je že 200 km dirke! 

62 km do cilja: Matej Mohorič, zmagovalec dirke Milano-Sanremo, prvega kolesarskega spomenika v tej sezoni, s Pichonom in Devriendtom vztraja na čelu dirke. Trojica je na tlakovanem delu Orchies, kjer je Belgijec Tom Boonen pred natanko desetimi leti lansiral odločilni napad in zmagal na sloviti dirki. Zasledovalna skupina se je že zlila v glavnino, ki stopnjuje tempo in topi zaostanek (+1.30).


74 km do cilja: vodilna trojka z Mohoričem (Bahrain-Victorius) stopnjuje svojo prednost! Pred zasledovalno skupino (Davide Ballerini, Casper Pedersen, Connor Swift in Stafen Bissegger) ima že več kot dve minuti prednosti. 

88 km do cilja: Iz ubežne skupine, ki pridobiva prednost, je odpadel še Pedersen. Ubežna trojica z Mohoričem, Devriendtom in Pichonom ima že minuto in pol prednosti pred prvima zasledovalcema Ballerinijem in Nilsom Polittom. Večja skupina z van der Poelom in Van Aertom, ki je po tehničnih težavah moral zamenjati kolo, zaostaja slabi dve minuti. Pred kolesarji je še manj kot polovica tlakovanih odsekov oz. natančneje 25.5 km. 

93 km do cilja: ubežna skupina z Mohoričem je dosegla prvi tlakovan odsek, ovenjen s petimi zvezdicami! Zloglasni Trouee d'Arenberg oz. arenberški jarek prinaša 2,3 km tlakovane nevarnosti. Prva žrtev je Ballerini, ki ima defekt.

112 km do cilja: V ospredju se oblikuje močna skupina petih kolesarjev, v kateri je tudi Mohorič (Bahrain-Victorious). V skupini, ki ima 30 sekund prednosti pred zasledovalci in ta še narašča, so še Davide Ballerini (QuickStep-AlphaVinyl), Casper Pedersen (DSM), Tom Devriendt (Intermarche-Wanty-Gobert) in Laurent Pichon (Arkea-Samsic). Skupina s favoriti (van der Poel, Van Aert, Laporte, Küng, in Asgreen) ima minuto zaostanka. 

117 km do cilja: Kakšna smola! Kolesar Jens Reynders (Sport Vlaanderen - Baloise), ki je dlje časa vozil na čelu dirke, ima gumi defekt, v času menjave ga dohiti prva zasledovalna skupina z Mohoričem. 

Povprečna hitrost karavane po 141 km je izjemnih 47.032 km/h. Za omenjeno razdaljo so potrebovali tri ure. 

14.05 (120 km/257.5): Pred kolesarji na eni najbolj priljubljenih dirk na kolesarskem koledarju, dirki Pariz - Roubaix, je še 120 kilometrov. V ospredju je Belgijec Jens Reynders (Sport Vlaanderen - Baloise), večja skupina, v kateri je tudi Matej Mohorič (Bahrain-Victorius) zaostaja za 30 sekund.

Več kot minuto in pol zaostaja skupina s favoriti, v kateri so tudi Mathieu van der Poel (Alepcin-Fenix), Belgijec Wout Van Aert in Francoz Christophe Laporte (oba Jumbo-Visma). 

Preberite še:

Sonny Colbrelli Pariz Roubaix Sportal Kdo se bo najbolje znašel v pasteh "severnega pekla"? Matej Mohorič Sportal Slovenski šampion verjame, da mu bo enkrat uspelo osvojiti prestižno klasiko Primož Roglič Sportal Negotova spomladanska usoda Primoža Rogliča

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin