Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 5. 2018,
17.50

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

1

Natisni članek

Chris Froome Dirka po Italiji

Petek, 25. 5. 2018, 17.50

5 let, 11 mesecev

Dirka po Italiji, 19. etapa

Izjemni Froome po mojstrovini v rožnati majici #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

1

Chris Froome | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanec Chris Froome je po veličastni zmagi na kraljevski, 19. etapi dirke po Italiji, prevzel tudi vodstvo v skupni razvrstitvi. Triintridesetletni kolesar Team Sky je napadel 80 kilometrov do cilja in nadoknadil več kot tri minute zaostanka za vodilnim rojakom Simonom Yatesom. Drugi na petkovi etapi je bil Ekvadorec Richard Carapaz (Movistar), tretji pa Francoz Thibaut Pinot (Groupama-FDJ).

Današnji dan je bil v koledarju letošnjega Gira označen kot eden od najtežjih, s kraljevsko etapo, štirimi vzponi, tudi zaključnim do smučarskega središča Bardonecchia. A le malokdo je pričakoval, da bo razplet takšen: Froome pa je poskrbel za enega od najboljših napadov ne le v zgodovini italijanske dirke, temveč verjetno kar na vseh večetapnih dirkah.

Dan je začel kot četrti v skupnem seštevku. Načrt je začel uresničevati nekaj kilometrov pred najvišjo točko letošnje italijanske dirke, 2187 metrov visokim prelazom Colle delle Finestre. Na vrhu prelaza je imel že minuto naskoka pred tekmeci, ki jih je v skupini vodil Dumoulin. Takrat je med zasledovalci že zavladala rahla panika, saj je bilo očitno, da Froome misli zelo resno. V še večjih težavah se je znašel Yates, saj je že zelo zgodaj začel izgubljati in je dan končal daleč zadaj, na 79. mestu, s skoraj 39 minutami zaostanka.

Dumoulin je bil pred današnjo etapo le 28 sekund za Yatesom, toda ni mogel prav dolgo razmišljati o tem, da bo sam prevzel majico vodilnega, kajti Froome je prednost povečeval iz kilometra v kilometer, na predzadnjem vzponu do Sestriera pa je prednost narasla na dve minuti in rožnata majica se je vse bolj selila k Britancu. Njegovemu ritmu je od vodilnih kolikor toliko sledil le Thibaut Pinot, a prave rešitve zasledovalci niso imeli. Kakšnih 25 kilometrov pred ciljem je virtualno majico Froome že imel, moral je le še v enakem ritmu prikolesariti do konca. Čakal ga je še zadnji vzpon na 1.908 metrov nadmorske višine, v Bardonecchii pa je lahko zmagoslavno dvignil roke.

"Vedel sem, da bo treba narediti nekaj res velikega"

 

"Mislim, da še nikoli nisem začel bega 80 kilometrov pred ciljem. Uspelo mi je, toda velika zahvala gre tudi moji ekipi, ki je naredila vse potrebno. Vedel sem, da bo treba narediti nekaj res velikega, da bi se znebil Simona, Toma in Domenica. Skočiti s četrtega na prvo mesto je nekaj izrednega. Vedel sem, da bi težko ostal sam, če bi napadel na zadnjem vzponu, zato sem izbral Colle delle Finestre. Počutil sem se odlično, rekel sem si zdaj ali nikoli in napadel," je verjetno enega od najboljših dosežkov v karieri poskušal opisati Froome.

Zdaj ima v skupnem seštevku 40 sekund naskoka pred Dumoulinom, ta je etapo končal kot peti, tretji skupno je Pinot, ki pa zaostaja že 4:17 minute. A Froome se zaveda, da še ne more potegniti črte pod letošnji Giro, saj ga vsaj v soboto čaka še zelo veliko dela. "Super je, toda jutri je še en težak dan. Še vedno se dobro počutim, pravzaprav se počutim vse bolje z vsakim dnem na dirki. Na koncu današnje etape sem lahko celo privarčeval nekaj moči. Upam, da bom jutri že lahko vse skupaj uspešno končal," je razmišljal Britanec.

Čeprav nad njim še vedno visi domnevni dopinški prekršek, ki bi lahko v najslabšem primeru pomenil tudi izbris rezultatov, pa si bodo ljubitelji kolesarstva verjetno zapomnili predvsem predstavo na cesti. Še pred enim tednom namreč Froomu nihče ne bi pripisal niti najmanjše možnosti, pa čeprav je dobil vzpon na še en prestižni vrh, Zoncolan. A v enem zamahu oziroma eni etapi je spremenil vse in postal najresnejši kandidat za skupno zmago.

Kako so se odrezali Slovenci?

Med Slovenci je težko etapo najvišje, na 41. mestu, končal Jan Polanc (UAE Emirates) z dobrimi 34 minutami zaostanka, Domen Novak (Bahrain-Merida) je bil 57. (+ 35:09), njegov moštveni sotekmovalec Matej Mohorič pa 67. (+ 35:27).

Skupno je Mohorič napredoval za tri mesta in je 31. (+ 1:31,14), deset mest za njim je Polanc (+ 1:54,03), Novak pa je 115. (+ 3:43,43).

V soboto bo na sporedu 20., predzadnja etapa, še ena zahtevna gorska preizkušnja, v kateri se bodo kolesarji podali na 214 km dolgo pot od Suse do Cervinie. Zadnji dan pa bo nekoliko lažji, z zaključnimi 115 kilometri v Rimu.

Izidi, 19. etapa (Venaria Reale - Bardonecchia, 184 km):

  1. Chris Froome (VBr/Sky)                       5:12:26
  2. Richard Carapaz (Ekv/Movistar)                + 3:00
  3. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)                3:07
  4. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                 3:12
  5. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb)                       3:23
  6. Sebastien Reichenbach (Švi/Groupama-FDJ)        6:13
  7. Davide Formolo (Ita/Bora-Hansgrohe)             8:22
  8. Sam Oomen (Niz/Sunweb)                          8:23
  9. Patrick Konrad (Avt/Bora-Hansgrohe)             8:23
 10. Pello Bilbao (Špa/Astana)                       8:23
...
 41. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                  34:28
 57. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida)               35:09
 67. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Merida)             35:27

...

Skupno:

  1. Chris Froome (VBr/Sky)                      80:21:59
  2. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb)                     + 0:40
  3. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)                4:17
  4. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                 4:57
  5. Richard Carapaz (Ekv/Movistar)                  5:44
  6. Domenico Pozzovivo (Ita/Bahrain-Merida)         8:03
  7. Pello Bilbao (Špa/Astana)                      11:08
  8. Patrick Konrad (Avt/Bora-Hansgrohe)            12:19
  9. George Bennett (NZl/LottoNL-Jumbo)             12:35
 10. Sam Oomen (Niz/Sunweb)                         14:18
...
 31. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Merida)           1:31:18
 41. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                1:54:03
115. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida)             3:55:43

...

Preberite še:

Sportal Yates v težavah, prednost se je precej zmanjšala, etapa Nemcu
Sportal Bole na Japonskem izgubil skupno vodstvo
Ne spreglejte