Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 4. 2018,
17.41

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,17

3

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič kolesarstvo Dirka po Baskiji Dirka po Baskiji

Sobota, 7. 4. 2018, 17.41

6 let

Dirka po Baskiji, 6. etapa

Izjemen uspeh Primoža Rogliča: To je največja zmaga do zdaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,17

3

Primož Roglič | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Slovenski kolesar Primož Roglič je skupni zmagovalec Dirke po Baskiji. Roglič je imel že pred zadnjo, šesto etapo skoraj dve minuti prednosti pred zasledovalci, ki jo je uspešno zadržal. Kraljevska etapna zmaga je pripadla Enricu Masu, Roglič je končal na devetem mestu. Za nekdanjega smučarskega skakalca je to prva zmaga na dirkah takšne ravni.

Roglič je bil na letošnji dirki po Baskiji, ki zaradi razgibanosti terena velja za eno najzahtevnejših dirk v koledarju svetovne serije, zelo prepričljiv.

V prvi in drugi etapi je moral premoč priznati le Francozu Julianu Alaphilippu, po zmagi v vožnji na čas v četrti etapi pa je oblekel rumeno majico vodilnega. Te ni več slekel. V peti etapi je spet osvojil drugo mesto in razliko proti tekmecem močno povečal. Skoraj dve minuti prednosti pred prvim zasledovalcem sta za zadnjo, kraljevsko etapo zadoščali. Zasavca, aktualnega svetovnega podprvaka v vožnji na čas, iz tira ni vrgel niti padec na začetku dneva, ko je moral nadoknaditi zaostanek slabe minute, kot ne zaključni napad Mikela Lande.

Največji pomen do zdaj

"Zmaga mi pomeni največ do zdaj. Po vseh kriterijih je to največja zmaga. To je bil cilj letošnje sezone - doseči zmago v etapni dirki, enotedenski dirki svetovne serije. To mi je uspelo na začetku sezone. Z optimizmom gledam v nadaljevanje," se je dobri dve uri po koncu zadnje, kraljevske etape na svoj uspeh ozrl Roglič, o etapi, v kateri so tekmovalci morali premagati osem kategoriziranih vzponov, pa je dodal: "Kratka, sladka etapa. Običajno ne dopušča nobenih napak. Na srečo se je na koncu izteklo dobro. Tudi s tem neželenim dogodkom, ki se mi je zgodil na štartu (padec, op. a.). Sem zelo zelo vesel za skupno zmago."

Čeprav v zadnjih delih etap ob sebi ni imel pomočnikov, kot jih je recimo imel Landa ali pa kateri od bratov Izagirre, je bil Zasavec, aktualni svetovni podprvak v vožnji na čas, s pomočjo moštvenih kolegov zadovoljen. "Nismo največja ekipa, nimamo vsega največ. Pokazali smo to, kar sem želel od sotekmovalcev od starta. Da vsak da od sebe sto odstotkov. Skupaj smo zmagali, vsi smo lahko zadovoljni."

Rogliča zdaj čaka kratek premor, tudi vrnitev v domovino, a kmalu bo spet na kolesu: "Najprej si želim spočiti, poskusiti pozdraviti odrgnine od danes. Potem pa se začnem pripravljati na dirko po Romandiji, ki bo konec aprila."

Četrti Slovenec z zmago na tej ravni

Roglič je četrti Slovenec s končno zmago na najvišji ravni kolesarstva. Prvi Slovenec, ki je bil končni zmagovalec ene od dirk svetovne serije, je bil Simon Špilak. Prekmurec je leta 2010 zmagal na dirki po Romandiji, istega leta, le nekaj tednov kasneje, je to uspelo še Janezu Brajkoviču, ki je na vrhu končal kriterij Dauphine. Leta 2011 je Grega Bole zmagal na veliki nagradi Ouest France - Plouay. Največja uspeha na dirkah svetovne serije je leta 2015 in 2017 vpisal Špilak, ko je osvojil dirko po Švici.

Landi etapa, Roglič dobro minuto pred vsemi

Zasavec je v skupnem seštevku dirke najbližjega zasledovalca ugnal za minuto in devet sekund. | Foto: Reuters Zasavec je v skupnem seštevku dirke najbližjega zasledovalca ugnal za minuto in devet sekund. Foto: Reuters

Današnjo etapo je dobil Španec Enric Mas pred rojakom Mikelom Lando, ki je zaostal 12 sekund. Še en Španec, Ion Izagirre, je na tretjem mestu zaostal 27 sekund. Roglič je bil deveti, od Masa je bil počasnejši 54 sekund. Po prihodu v cilj je Slovenec v spremstvu enega od članov osebja svoje ekipe rahlo šepal, držal se je za kolk, kar je bržčas posledica padca na začetku etape.

V skupnem seštevku je 28-letni Roglič, član nizozemske ekipe LottoNl-Jumbo, Lando premagal za minuto in devet sekund.

Četrta zmaga, a prva na tako veliki dirki

Baskovska pentlja, na kateri se vsako leto udarijo najboljši kolesarji v vožnji navkreber, Zasavcu zelo odgovarja, saj je že lani dobil dve etapi, na koncu osvojil peto mesto v skupnem seštevku in tretjega po točkah. Z letošnjo tretjo etapno zmago v Baskiji in za konec še skupno je zdaj pri 17 profesionalnih zmagah, od tega jih ima osem v svetovni seriji. Toliko jih ima tudi Simon Špilak, po številu zmag med trenutnimi slovenskimi profesionalci pa je zdaj na prvem mestu, eno manj ima Luka Mezgec. Takole se je pred tremi leti veselil na dirki Po Sloveniji. | Foto: Vid Ponikvar Takole se je pred tremi leti veselil na dirki Po Sloveniji. Foto: Vid Ponikvar

Sicer pa je Roglič osvojil svojo četrto skupno zmago. Še kot član novomeške Adrie Mobil je skupno slavil na dirki Po Sloveniji in po Azerbajdžanu, kot član nizozemske zasedbe pa na dirki po Algarveju (ta sicer ne spada v svetovno serijo) in zdaj še na dirki po Baskiji.

Dirko sta končala še dva Slovenca. Boljši v etapi je bil Simon Špilak (Katjuša), z zaostankom 7:55 minute je bil 53., Jan Polanc (UAE Emirates) je na 80. mestu zaostal 16:29 minute. Skupno je bil Polanc 47., Špilak 48., prvi je zaostal 29:02, drugi pa 29:28 minute.

Portret Primoža Rogliča

- rojen: 29. 10. 1989

- prebivališče: Strahovlje

- poklic: profesionalni kolesar

- hobiji: ni časa za hobije

- klub: LottoNL-Jumbo

- trener: Marc Lamberts

 

Največji uspehi:

- OI:
10. mesto, vožnja na čas, Rio de Janeiro 2016
26. mesto, cestna dirka, Rio de Janeiro 2016

- SP:
2. mesto, vožnja na čas, Bergen 2017
24. mesto, vožnja na čas, Doha 2016

- EP:
7. mesto, vožnja na čas, Plumelec 2016

 

- drugi uspehi:

1. mesto skupno na dirki po Baskiji 2018

1. mesto v etapi (vožnji na čas) dirke po Baskiji 2018

1. mesto v etapi dirke od Tirenskega do Jadranskega morja 2018

1. mesto v etapi dirke po Franciji 2017

1. mesto v etapi (vožnji na čas) na dirki Ster ZLM 2017

1. mesto v etapi (vožnji na čas) na dirki po Romandiji 2017

1. mesto v etapi (vožnji na čas) na dirki po Baskiji 2017

1. mesto v etapi na dirki po Baskiji 2017

1. mesto skupno na dirki po Algarveju 2017

1. mesto v etapi (vožnji na čas) na dirki po Italiji 2016

1. mesto skupno na dirki po Sloveniji 2015

1. mesto skupno na dirki po Azerbajdžanu 2015

1. mesto v etapi na dirki po Azerbajdžanu 2015 in 2014

1. mesto na državnem prvenstvu v vožnji na čas 2016

1. mesto v etapi na dirki po Sloveniji 2015

1. mesto v etapi na dirki Qinghai Lake 2015

2. mesto v treh etapah na dirki po Baskiji 2018

2. mesto skupno na dirki Ster ZLM 2017

2. mesto v etapi na dirki po Algarveju 2017

2. mesto v etapi na dirki (vožnji na čas) po Italiji 2016

2. mesto skupno na dirki po Hrvaškem 2015

3. mesto skupno na dirki po Romandiji 2017

3. mesto v etapi na dirki po Algarveju 2017

3. mesto v etapi na dirki po Valencii 2017

3. mesto v etapi (vožnji na čas) na dirki po Poljski 2016

Ne spreglejte