Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 6. 2024,
17.49

Osveženo pred

3 dni, 22 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

Natisni članek

državno prvenstvo Matej Mohorič Matej Mohorič Gal Glivar Domen Novak kolesarstvo Urška Žigart

Nedelja, 23. 6. 2024, 17.49

3 dni, 22 ur

Trebnje, državno prvenstvo v cestni vožnji

Domen Novak nasledil Pogačarja, prvi naslov za Urško Žigart

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08
Domen Novak DP 2024 | Domen Novak je osvojil naslov državnega prvaka. | Foto Sportida

Domen Novak je osvojil naslov državnega prvaka.

Foto: Sportida

Domen Novak (UAE Team Emirates) je nov državni prvak cestne kolesarske dirke v Trebnjem. Dolenjec je v zaključku dirke uspel streti moštvenega kolega Gala Glivarja in Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious) ter se veselil svojega drugega naslova. V ženski konkurenci je slavila Urška Žigart (Liv AlUla Jayco). Po petih krogih oziroma 107,5 km je za 10:47 minute ugnala drugouvrščeno Uršo Pintar (BTC Ljubljana Zhiraf Ambedo) ter prvič osvojila državni naslov.

Domen Novak (UAE Team Emirates) je v Trebnjem postal državni kolesarski prvak na cestni dirki. Po sedmih krogih in 150,5 km je za drugi naslov v karieri ugnal drugouvrščenega moštvenega kolega Gala Glivarja in tretjega Mateja Mohoriča (Bahrain-Victorious). Glivar je sicer postal državni prvak med mlajšimi člani, zato je bil drugi med člani Mohorič.

Novak je drugič v karieri postal državni prvak, potem ko je bil najboljši že leta 2019 v Radovljici. Z drugim naslovom se je na vrhu večne lestvice pridružil Mohoriču (2021, 2018), Luki Piberniku (2013, 2015), Borutu Božiču (2008, 2012), Gorazdu Štanglju (1995, 2010), Tadeju Valjavcu (2003, 2007) in Mitji Mahoriču (2005, 2009).

Pričakovano je v 21,5 km dolgem krogu največjo selekcijo napravil klanec na Grmado (1,7 km/10,6 odstotkov). Že v prvem krogu se je tam na čelu vzpostavila skupina petih kolesarjev, ki si je privozila veliko prednost pred zasledovalci, nato pa sta odpadla najprej Anže Ravbar in nato še Jaka Primožič. Slednji je na koncu med člani zasedel tretje mesto z zaostankom 5:33 minute.

Gal Glivar je novi državni prvak med mlajšimi člani in drugi v kategoriji članov.  | Foto: Sportida Gal Glivar je novi državni prvak med mlajšimi člani in drugi v kategoriji članov. Foto: Sportida

V lovu na naslov so tako ostali Mohorič ter moštvena kolega pri emiratih Glivar in Novak. Nato je Glivar ob šestem prečkanju Grmade taktično napadel in prisilil Mohoriča k lovljenju. Mlademu kolesarju emiratov napad ni uspel, vseeno pa je bil v najboljšem položaju za naslov med mlajšimi člani.

Odločitev je pričakovano padla ob zadnjem prečkanju Grmade, ko se je naprej odpeljal Glivar, nato pa se je v močnem ritmu proti naslovu odpeljal Novak in si na vrhu privozil 25 sekund naskoka pred Glivarjem. Novak je po spustu z Grmade do cilja na glavni ulici v Trebnjem po treh urah in slabih 46 minutah pripeljal 21 sekund pred Glivarjem in 2:51 minute pred Mohoričem.

Glivar mu je bil v veliko pomoč

"Imeli smo en cilj. Glivar mi je pripravil teren, že ko smo šli prvič na klanec, na kar sem na vrh prišel sam. A tako bi bilo nemogoče nadaljevati cel dan na čelu. Zato sem počakal, potem pa smo šli v vsak krog skupaj štirje," je za RTV Slovenija po koncu dejal 28-letni Novak po drugem zaporednem naslovu za emirate po lanski zmagi Tadeja Pogačarja.

Domen Novak DP 2024 | Foto: Sportida Foto: Sportida

"Vmes se nisem ravno najboljše počutil, potem pa sem se v naslednjih treh krogih počutil vse bolje. Galu sem rekel, da naj mi narekuje ritem na klanec, sam pa bom šel na vse ali nič. A že takrat se Matej očitno ni počutil najbolje, nastala je luknja, sam pa sem le nadaljeval tempo do vrha in prišel solo do cilja," je dodal Dolenjec.

"Mogoče je bila kriva vročina in nisem se najbolje počutil. Ta teden nisem veliko treniral, slabo sem se počutil, bil na pol bolan. Naredil sem deset ur treninga in bil vendarle spočit. Očitno je bilo to dobro," je še o formi dejal Novak.

"Vemo, da je državno prvenstvo nekakšna tombola. Majica državnega prvaka tako ostaja pri UAE od Tadejevega naslova. To je pika na i in zdaj me čaka nekaj počitka ter priprave na zadnji del sezone," je za RTV Slovenija zaključil Novak.

Med mlajšimi člani je za Glivarjem drugo mesto zasedel Jaka Marolt, tretje pa Ravbar.

Jaka Marolt, Gal Glivar in Anže Ravbar.  | Foto: Sportida Jaka Marolt, Gal Glivar in Anže Ravbar. Foto: Sportida

V ženski konkurenci naslov Urški Žigart

Urška Žigart je že v četrtek slavila v vožnji na čas, s čimer se iz Trebnjega proti novim izzivom, naslednji bo dirka po Italiji, odpravlja z dvojno državno krono. Tokrat po dobre tri ure dolgi vožnji ni imela prave tekmice, na koncu pa je slavila s prednostjo 10:47 minute pred Pintar, do brona pa je prišla Špela Kern (Cofidis) z zaostankom 11:03 minute.

Članice so sicer dirkale skupaj s starejšimi mladinci in mlajšimi članicami na 107,5 km dolgi trasi s skupaj 1870 višinskimi metri. En krog v Trebnjem je sicer dolg 21,5 km z zahtevnim klancem na Grmado (1,7 km/10,6 %) po polovici kroga.

Urška Žigart bo z velikim ponosom nosila majico državne prvakinje. | Foto: Sportida Urška Žigart bo z velikim ponosom nosila majico državne prvakinje. Foto: Sportida

"Zelo sem si želela zmage. Že dolgo sem razmišljala, kako lepo bi bilo na dirkah nositi majico državne prvakinje. Na kronometrih ne dobiš dosti priložnosti čez leto, da razkazuješ zastavo. Zdaj pa verjamem, da bo ekipa naredila lepo majico po zgledu kronometerskega dresa. Majico bom nosila z velikim ponosom," je v izjavi za RTV Slovenija dejala nova državna prvakinja.

"Dirka je bila zelo težka. Že prvič na Grmado se je naredila velika selekcija in ostala sem z njimi kot edina punca, a bila sem na limitu. Razmišljala sem, da če bo naslednjič spet tako, bom ostala nekje vmes sama, kar se ne bi dobro končalo. Taktično sem dobro odpeljala, saj sta dva mladinca skušala pobegniti, sama pa sem se jima priključila. Sicer taktično, a tudi noge so bile močne. Vesela sem, da mi je uspelo do konca ostati z najboljšimi mladinci," je še dodala Žigartova.

Znani tudi prvaki in prvakinje pri mlajših

Med starejšimi mladinci je slavil Jakob Omrzel pred Erazmom Valjavcem, ki je zaostal 2:14 minute, ter Nejcem Peterlinom, ki je ciljno črto prečkal skoraj deset minut za zmagovalcem.

Med mlajšimi mladinci je prvak postal Vanja Kuntarič Žibert pred Majem Bohakom in Lovrom Rantom, pri starejših mladinkah pa je naslov državne prvakinje romal v roke sicer specialistki za gorsko kolesarstvo Maruši Terezi Šerkezi. Slavila je pred Saro Pestotnik in Zojo Ferlež. Med mlajšimi mladinkami je bila najboljša Eva Terpin pred Meto Tancik in Lino Mehle.

Urška Žigart
Sportal Matej Mohorič in Urška Žigart državna prvaka v kronometru
Aleksandr Vlasov
Sportal Rogličev moštveni kolega odpovedal nastop na OI
Urška Žigart DP TT 2023
Sportal Urška Žigart bo branila naslov, njen zaročenec Tadej Pogačar pa ne
Ne spreglejte