Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 10. 2016,
19.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

1

Natisni članek

HDD Jesenice HDD Olimpija Graz 99ers hokej superpokal Slovenije liga EBEL Bojan Zajc

Sobota, 15. 10. 2016, 19.04

6 let, 7 mesecev

Pogled na superpokalni zaplet

Dve zmagi v tednu za zmaje na ledu, a za eno boj poteka še v pisarnah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

1

Olimpija Gradec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Izreden boj naše ekipe, vratar je branil fenomenalno. Res smo igrali dobro, mislim, da smo zasluženo zmagali," je bil po petkovi zmagi Olimpije z 2:1 nad Gradcem zadovoljen trener zmajev Bojan Zajc, ki še čaka na razplet superpokalne tekme z Jesenicami. Ljubljančani so jo v torek dobili, a so se železarji pritožili.

Edini slovenski EBEL-ligaš je v petek razveselil domače navijače, ki so si v Tivoliju ogledali obračun devetega kroga razširjenega avstrijskega prvenstva, v katerem Olimpija zaseda zadnje mesto. Zeleno-beli tabor je namreč neprepričljivi Gradec trenerja Iva Jana in napadalca Kena Ograjenška premagal v podaljšku in vknjižil drugo zmago sezone lige EBEL.

"Izreden boj naše ekipe, vratar je oddelal svoje, branil je fenomenalno. Res smo igrali dobro in samozavestno, mislim, da smo zasluženo zmagali. Večji del tekme smo igrali s tremi linijami, v podaljšku le z dvema, fantje so res dobro fizično pripravljeni. Lepo je zmagati, sploh če dobiš samo en zadetek," je po ugodnem rezultatu z redko videnim nasmeškom po letošnjih tekmah misli sedmi sili strnil trener Bojan Zajc.

Preučili bodo argumente

Po dolgem času je z varovanci ta teden slavil dve zmagi, a ena še ni, in morda tudi ne bo, potrjena. Torkov superpokal so na Jesenicah s 4:2 dobili člani Olimpije, a so se Jeseničani pritožili zaradi števila tujih hokejistov v zeleno-beli opravi.

Superpokal je namreč tekmovanje Hokejske zveze Slovenije (HZS), po pravilih katere lahko na članskih obračunih pod njenim okriljem v ekipi nastopa šest hokejistov, ki niso državljani Republike Slovenije. Olimpiji je do superpokalne zmage pomagalo sedem oklepnikov, ki nimajo slovenskega državljanstva.

Jeseničani so po tekmi priznali, da je bila na ledu Olimpija boljši tekmec, nato pa jo po prespani noči zbodli v njeno ahilovo peto – v nespoštovanje oziroma neupoštevanje pravil (vodstvu Ljubljančanov spoštovanje, predvsem dogovorov in pogodb z igralci, v zadnjih letih ne gre od rok). Zdi se namreč, da je šlo pri pritožbi bolj kot za željo po sami lovoriki za zahtevo po spoštovanju načel. Za princip.

Prve odzive Ljubljančanov na pritožbo, v katerih bi od vodje ekipe pričakovali komunikacijo na višji ravni, kot je "Če si ga tako želijo, jim ga pa damo", so v petek zamenjali s sporočilom za javnost (spodaj ga lahko preberete v celoti). V tem med drugim pravijo, da bodo "v predvidenem roku natančno preverili argumente, navedene v pritožbi, in HZS, kot zahtevano, posredovali naše videnje dogodkov."

Zastarel pravilnik in šola za HZS?

Četudi je bila Olimpiji superpokalna tekma odveč in morda brez pravega pomena, lovorike ne bi utegnila kar predati večnemu tekmecu.

Na Celovški 25 so namreč opozorili na "zaprašenost" pravilnika HZS in Bosmanovo pravilo, ki odpravlja pravilo o število tujcev v Evropski uniji. Upoštevajoč to pravilo, so zmaji v torek igrali z le petimi tujci, saj imata dva od sedmerice švedsko-slovaško oziroma latvijsko državljanstvo.

Ne le Olimpija in Jesenice, v superpokalni zmedi pomembno vlogo igra tudi HZS. Na obračunu ni bilo delegata HZS, ki bi pred tekmo preveril zapisnik, nepravilnosti ni zaznal niti glavni sodnik. Ravno ob to so se obregnili v zmajevem taboru, kjer so se spraševali, kako je mogoče, da ni bilo nobenega kontrolorja, ki bi pregledal kartone hokejistov …

A odsotnost delegata v slovenskem hokeju ni nič novega, z njo so stremeli k zniževanju stroškov klubov in šli na zaupanje. Morda bo ta tekma dobra šola za domačo krovno hokejsko organizacijo za v prihodnje. Sploh na tekmah, ko si bodo nasproti stali rdeči in zeleni.

Resda bi se s tem zvišal strošek, a nam morda vsaj ne bi bilo treba spremljati tovrstnih podaljškov, ki so precej bolj na očeh kot bi morala biti sama tekma in ne služijo nikomur.

Prav tako HZS, v želji, da zmagovalec ne bi bil odločen za zeleno mizo, pač pa na ledu, ne bi bilo treba predlagati kompromisov in ponovljenih tekem – to možnost so Jeseničani zavrnili –, vodji tekmovanj Bogdanu Jakopiču pa se ne bi bilo treba ukvarjati z usodo srečanja, ki bi moralo biti odločeno po zadnjem zvoku sirene.

Izjava glede pritožbe HDD Jesenic na tekmo Superpokala.

V petek, 14. 10. 2016, smo bili s strani Hokejske zveze Slovenija (HZS) tudi uradno seznanjeni s pritožbo HDD SIJ Acroni Jesenice glede tekme Superpokala, ki smo jo v torek, 11. 10. 2016, na Jesenicah dobili z rezultatom 4:2.

V predvidenem roku bomo natančno preverili argumente, navedene v pritožbi, in HZS, kot zahtevano, posredovali naše videnje dogodkov.

Ne glede na nadaljnji razvoj dogodkov pa smo v Hokejsko drsalnem društvu Olimpija Ljubljana (HDD Olimpija) prepričani, da se s takimi dejanji odmikamo od bistva, zaradi katerega je tekma pravzaprav sploh bila organizirana. Zmage ali porazi za zelenimi mizami nas ne zanimajo.

Prepričani smo, da je bila tekma dobra promocija za hokej. Čeprav termin ni bil najbolj ustrezen, smo vseeno, z namenom povečanja prisotnosti hokeja pri gledalcih in v medijih, sprejeli pobudo HZS in odigrali tekmo z enako zasedbo kot nastopa v ligi EBEL. Veseli nas, da se je na Jesenicah zbralo toliko ljudi in si ogledalo zanimivo tekmo.

Prepričani smo, da je to prava pot tudi za naprej, zato podpiramo HZS v prizadevanjih za še dodaten dvig prepoznavnosti in prisotnosti hokeja v medijih in pri gledalcih. Žal bomo zdaj v vseh treh organizacijah porabili veliko časa za pripravo argumentov za debatiranje okoli preteklih dogodkov, namesto da bi ta čas izkoristili za napredek in izboljšanje stanja v hokeju.

HDD Olimpija Ljubljana

Ne spreglejte