Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 2. 2020,
20.57

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

1

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Matjaž Kopitar risi olimpijske predkvalifikacije Litva

Četrtek, 6. 2. 2020, 20.57

4 leta, 2 meseca

Olimpijske predkvalifikacije, 1. dan (jesenice)

Slovenci so se za uvod znesli nad Litvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

1

Slovenija Litva olimpijske predkvalifikacije | Slovenska hokejska reprezentanca je na uvodni tekmi olimpijskih predkvalifikacij na Jesenicah, kjer je favoritinja za prvo mesto, visoko premagala Litvo, ki ni bila dorasel nasprotnik. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je na uvodni tekmi olimpijskih predkvalifikacij na Jesenicah, kjer je favoritinja za prvo mesto, visoko premagala Litvo, ki ni bila dorasel nasprotnik.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je na uvodni tekmi domačih olimpijskih predkvalifikacij upravičila vlogo favorita in pred okoli 500 gledalci z 12:2 premagala Litvo, ki ni bila dorasel tekmec. To je najvišja zmaga Slovenije nad Litvo. Na popoldanskem srečanju so visoko zmago vknjižili Japonci, ki so z 9:0 odpravili Hrvate. Prav južni sosedi bodo v petek ob 19. uri drugi nasprotniki varovancev Matjaža Kopitarja, ki so glavni favoriti turnirja za prvo mesto in napredovanje v avgustovski zadnji krog kvalifikacij za olimpijske igre 2022.

Jan Urbas
Sportal Cerkničan, ki navdušuje v Nemčiji, ne želi "zganjati" evforije #video

Slovenska hokejska reprezentanca sanje o nastopu na olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu ohranja žive na domačem olimpijskem predkvalifikacijskem turnirju. Če so si Slovenci Soči 2014 in Pjongčang 2018 zagotovili zgolj z igranjem v zadnjem krogu kvalifikacij, je tokrat položaj drugačen. Zaradi rezultatov v zadnjem obdobju in zdrsa na lestvici Mednarodne hokejske zveze (IIHF) morajo zdaj igrati tudi v predkvalifikacijah, v katerih so favoriti.

Hitro nakazali, v katero smer bo šla tekma

Na teh se bo 18. reprezentanca sveta na Jesenicah pomerila z Litvo (24. na IIHF lestvici), Hrvaško (29.) in za konec z Japonsko (23.). Kot prvi so varovancem Matjaža Kopitarja nasproti stali Litovci, s katerimi so se zadnjič srečali aprila lani na svetovnem prvenstvu drugega ranga in jih premagali z 9:0. Tudi tokrat so risi kaj hitro nakazali, v katero smer bo šla tekma, na kateri hokejisti iz baltske dežele niso bili dostojen nasprotnik.

Član četrtega napada Gregor Koblar je že v tretji minuti premagal 19-letnega litovskega vratarja Laurynasa Lubysa, ki je plošček po strelu Klemna Pretnarja še odbil, Koblarjevega strela pa mu ni uspelo zaustaviti. Dve minuti zatem je Ken Ograjenšek izza gola lepo podal do Mihe Zajca, ta pa iz bližine zadel za 2:0. Nadaljeval se je enosmerni promet, Koblar je tako v 11. minuti z drugim zadetkom zvišal na 3:0.

Gregor Koblar je v tretji minuti odprl festival zadetkov v Podmežakli. Končal je s tremi zadetki in si prislužil naziv najboljšega igralca srečanja. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Gregor Koblar je v tretji minuti odprl festival zadetkov v Podmežakli. Končal je s tremi zadetki in si prislužil naziv najboljšega igralca srečanja. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Slovenci so hitro izkoristili še igralca več, z neubranljivim strelom pod prečko je rezultat prve tretjine, 4:0, na semaforju izpisal kapetan Jan Urbas (njegova pomočnika sta Pretnar in Robert Sabolič), ki je igral s klubskim soigralcem Miho Verličem in Anžetom Kuraltom. Litovci so do edine resne priložnosti prišli ob koncu tretjine, ko so imeli igralca manj, a jim ni uspelo zatresti praznega gola. Gašper Krošelj (njegova menjava je bil Matija Pintarič) ni imel veliko dela, Litva je v prvi tretjini sprožila le en strel na gol, Slovenci pa 26, razmerje v strelih na gol na koncu je bilo 61:9.

Žiga Jeglič je z drugim zadetkom v zadnji tretjini priskrbel dvoštevilčno prednost. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Žiga Jeglič je z drugim zadetkom v zadnji tretjini priskrbel dvoštevilčno prednost. Foto: Peter Podobnik/Sportida Le dobro minuto po začetku druge tretjine je Urbas ob številčni prednosti na levi strani našel osamelega Ograjenška, ta pa je zakuril petardo. Tik preden se je srečanje prevesilo v drugo polovico, je na 6:0 zvišal Žiga Jeglič in poskrbel, da so se pod zadetek podpisali vsi štirje napadi. Ko je že kazalo, da se bodo Slovenci na zadnji odmor odpravili z rezultatom 7:0 - sedmi zadetek je dosegel Verlič -, so Litovci sedem sekund pred iztekom časa ob igralcu več le dosegli zadetek. Po petem strelu na gol na vsej tekmi je zadel Povilas Verenis.

Tudi v zadnji tretjini so Slovenci - ob zajetni prednosti je Kopitar lahko porazdelil minutažo med vse - hitro dosegli zadetek, v 44. minuti je bil uspešen branilec Blaž Gregorc, po lepi akciji drugega napada je na 9:1 zvišal Sabolič, na 10:1 z drugim zadetkom Verlič, za dvoštevilčno prednost pa je v 53. minuti poskrbel Jeglič. Koblar je s tretjim zadetkom priskrbel 12:1. Rezultat je vztrajal do zgolj dveh sekund pred koncem, ko je Litovcem uspelo še drugič premagati Krošlja in postaviti končnih 12:2.

Slovenija Litva olimpijske predkvalifikacije Matjaž Kopitar | Foto: Peter Podobnik/Sportida Foto: Peter Podobnik/Sportida

Na taki tekmi je težko ohraniti zbranost

"Začetek je bil tak, kot mora biti, zbran, potem pa razumem, da je težko obdržati zbranost v igri na takšni tekmi. V vsakem trenutku smo poskušali najti točko, da bi jih spodbudili naprej. Vmes je bila tekma že malce čudna in v takih trenutkih se lahko zgodi kakšna poškodba. Neznanka, prva tekma na turnirju ... Čutili smo malo nervoze, bo pa treba tudi v prihodnje igrati zbrano in pozorno. Nisem jezen zaradi prejetih golov, nisem pa zadovoljen s tem, kdaj smo ju prejeli," je selektorjeve besede prenesla STA.

"Prikazali smo dober štart. Bili smo zelo pozorni na prvo tekmo na turnirju, ker je zelo pomembno, kako boš začel. Naredili smo veliko dobrih stvari, bili smo boljši od nasprotnika, zato tudi precej visoka zmaga. Želeli smo doseči čim več zadetkov, ker je to nekako zabavno, in to nam je tudi uspelo. Morda pozneje malo stopiš s plina, a to je tudi nevarno za poškodbe, saj moraš biti na igrišču vedno stoodstoten. Zdaj moramo tako nadaljevati. Jutri nas čakajo Hrvati. Pričakujem podobno tekmo kot danes. Spet moramo dobro odpreti srečanje, ne sme biti zaspanega začetka, tako kot danes moramo poskusiti zbrano pripeljati tekmo do konca," pa je po najvišji zmagi slovenske reprezentance nad litovsko razmišljal strelec dveh zadetkov Jeglič, ki bo s soigralci spet na delu v petek ob 19. uri.

Fotogalerija 1. dan (foto: Peter Podobnik/Sportida):

Fotogalerija
1 / 47

Japonci brez težav prek Hrvatov

Japonci so predkvalifikacije odprli z zanesljivo zmago nad Hrvaško. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Japonci so predkvalifikacije odprli z zanesljivo zmago nad Hrvaško. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Predkvalifikacije sta s popoldansko tekmo odprli Hrvaška in Japonska, za katero je mogoče pričakovati, da bo najzahtevnejši tekmec risov. Azijci so upravičili vlogo favorita in za začetek slavili visoko zmago. Pod zadetke se je podpisalo osem različnih hokejistov, Juširo Hirano je zadel dvakrat, Nakadžima Šogo pa petkrat podal.

 

Žiga Pavlin
Sportal Žiga Pavlin: Psihično je bilo naporno, da sem se sestavil, a zdaj spet uživam #video

Slovenci avgusta s Kopitarjem na Norveško?

Ena od skupin olimpijskih predkvalifikacij bo igrala v Nursultanu, kjer so Slovenci aprila lani nastopili na svetovnem prvenstvu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ena od skupin olimpijskih predkvalifikacij bo igrala v Nursultanu, kjer so Slovenci aprila lani nastopili na svetovnem prvenstvu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zmagovalec skupine na Jesenicah, v kateri je favoritinja Slovenija, se bo uvrstil v zadnjo fazo tekmovanja. To bodo izvedli v treh skupinah na Slovaškem, Norveškem in v Latviji, in sicer med 27. in 30. avgustom, kar pomeni, da bi na finalnih kvalifikacijah, podobno kot za Pjongčang, lahko sodelovali tudi NHL-ovci. 

Ob Sloveniji predkvalifikacije te dni gostita še Kazahstan in Velika Britanija. V Nursultanu bodo igrali Kazahstan, Poljska, Ukrajina in Nizozemska, v Nottinghamu pa Velika Britanija, Madžarska, Estonija in Romunija. 

Slovenija je med vsemi sodelujočimi na olimpijskih predkvalifikacijah najvišje rangirana, tako da bi ob napredovanju zadnji krog kvalifikacij igrala na Norveškem, kjer bosta sodelovali še Danska in Južna Koreja.

Olimpijske predkvalifikacije, Jesenice, 6.-9. februar*

Četrtek, 6. februar 
Litva : Slovenija 2:12 (0:4, 1:3, 1:5)
Strelci: 0:1 Koblar 3. (Pretnar), 0:2 Zajc 5. (Ograjenšek, Čepon), 0:3 Koblar 11. (Čimžar, Pretnar), 0:4 Urbas 14. (Verlič, PP1), 0:5 Ograjenšek 22. (Urbas, Gregorc, PP1), 0:6 Jeglič 30. (Čimžar, Repe), 0:7 Verlič 38. (Kuralt), 1:7 Verenis (Bosas, 40., PP1), 1:8 Gregorc 44. (Kalan), 1:9 Sabolič 47. (Jeglič, Tičar), 1:10 Verlič 49. (Urbas, Čepon), 1:11 Jeglič 53. (Tičar), 1:12 Koblar 54. (Kalan, Pavlin), 2:12 Krakauskas 60. Zukauskas, Misiuk
Streli na gol: Lit 9, Slo 61
Kazenske minute: Lit 10, Slo 8

Postava Slovenija: Krošelj, Pintarič; Pavlin, Gregorc, Urbas, Verlič, Kuralt; Repe, Pretnar, Sabolič, Tičar, Jeglič; Čepon, Logar, Koren, Zajc, Ograjenšek; Tomaževič, Crnovič, Koblar, Kalan, Čimžar.

Postava Litve: Lubys, Truksnys, Alisauskas, Bosas, Cizas, Cetverak; Gusevas, Rumsevicius, Krakauskas, Boroska, Verenis; Stankius, Motiejunas, Bendzius, Misiuk, Zukauskas; Jagelavicius, Krasilnikovas, Kudrevicius, Mazulis; Pavliukov.

Japonska : Hrvaška 9:0 (4:0, 2:0, 3:0)
Echigo 6. (PP1), S. Takahaši 7., Takagi 10., Osawa 16. (PP1), Irikura 21., Hirano 30., 57., H. Sato 45. (PP1), Hašimoto 49.

PP1-zadetek z igralcem več

Petek, 7. februar 
15.30 Japonska – Litva
19.00 Slovenija – Hrvaška

Nedelja, 9. februar 
15.30 Hrvaška – Litva
19.00 Slovenija – Japonska

* V zadnji krog kvalifikacij napreduje zmagovalec turnirja
 

 

Slovenska reprezentanca za olimpijske predkvalifikacije na Jesenicah:

Vratarji (3): Luka Gračnar (Storhamar, Norveška), Gašper Krošelj (Mlada Boleslav, Češka Extraliga), Matija Pintarič (Rouen, Francija)
Branilci (7): Aljoša Crnovič (HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Kristjan Čepon, Miha Logar (oba HK SŽ Olimpija, Alpska liga), Blaž Gregorc (Vitkovice, Češka Extraliga), Žiga Pavlin, Jurij Repe (oba Košice, Slovaška Extraliga), Klemen Pretnar (Unia Oswiecim, Poljska)
Napadalci (13): Tadej Čimžar (Katowice, Poljska), Žiga Jeglič (Mlada Boleslav, Češka Extraliga), Luka Kalan, Gregor Koblar (oba Unia Oswiecim, Poljska), Gal Koren (HK SŽ Olimpija), Anže Kuralt (Fehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Robert Sabolič (Ambri-Piotta, Švica, liga NLA), Rok Tičar (KAC, liga EBEL), Blaž Tomaževič (HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Jan Urbas, Miha Verlič (Fischtown Pinguins, Nemčija, liga DEL), Miha Zajc (Innsbruck, liga EBEL).
Selektor: Matjaž Kopitar
Pomočniki selektorja: Gorazd Rekelj, Klemen Mohorič (vratarji), Kari Savolainen

 

Kako na olimpijske igre?

Olimpijske predkvalifikacije, 3. krog, 6.-9. februar
Skupina G (Slovenija, Jesenice): Slovenija, Japonska, Litva, Hrvaška.
Skupina H (Kazahstan, Nursultan): Kazahstan, Poljska, Ukrajina, Nizozemska.
Skupina J (Velika Britanija, Nottingham): Velika Britanija, Madžarska, Estonija, Romunija.

Olimpijske kvalifikacije, 27.-30. avgust*
Skupina D (na Slovaškem): Slovaška, Belorusija, Avstrija, kvalifikant 6. 
Skupina E (Latvija, Riga): Latvija, Francija, Italija, kvalifikant 5. 
Skupina F (Norveška): Norveška, Danska, Južna Koreja, kvalifikant 4. 

*olimpijsko vozovnico si zagotovi zmagovalec skupine
**Kanada, Rusija, Finska, Švedska, Češka, ZDA, Švica, Nemčija in Kitajska so že uvrščene na olimpijske igre v Pekingu 2022.

Preberite še:

Matjaž Kopitar
Sportal Matjaž Kopitar izbral zasedbo za predolimpijski boj
Ne spreglejte