Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2017,
16.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Marko Popovič HDD Olimpija liga EBEL Alpska liga

Torek, 25. 4. 2017, 16.18

6 let, 7 mesecev

Po desetih letih mahajo v slovo

Uradno: konec upanja. Olimpija se poslavlja od lige EBEL.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
HDD Olimpija | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Odstopili smo od igranja v ligi EBEL in sprejeli neke vrste dogovor, ponudbo. Olimpijin status v ligi EBEL je za dve sezoni zamrznjen. Preostane nam Alpska liga. Moramo proučiti, ali jo bomo lahko normalno izpeljali," je predsednik HDD Olimpija Ljubljana Marko Popovič potrdil, da se društvo zaradi finančnih nezmožnosti po desetletju poslavlja od igranja v razširjeni avstrijski ligi.

Že pred slabima dvema tednoma je na podoben scenarij namignil salzburški časnik, a se je Olimpija na pisanje Avstrijcev odzvala z začudenjem in zahtevkom vodstvu lige EBEL za pojasnila. Ljubljanski tabor je nato kot dan D za svojo usodo sporočil 26. april, na dan skupščine lige EBEL, a je odločitev prišla že dan prej.

Zamrznitev statusa

Kot nam je iz Črne gore potrdil predsednik ljubljanskega kolektiva Marko Popovič, Olimpije prihodnji dve sezoni ne bo v ligi EBEL. Še pred tednom dni je menil, da bodo lahko zadostili potrebam tekmovanja, zdaj pa tudi sam dvignil roke.

V Ljubljani premalo konstruktivni

"Odstopili smo od igranja v ligi EBEL in sprejeli dogovor, ponudbo. Poskušali bomo z Alpsko ligo, saj nam drugega ne preostane. Žal se nam ni uspelo dogovoriti. Olimpija ima zdaj za dve leti zamrznjen status v ligi EBEL, kot ga je imel Medveščak. V Ljubljani smo malo preveč nekonstruktivni. Zadeva se ni izkazala v taki obliki, da bi lahko zagotavljala neko normalno, boljše delovanje kluba, zato smo pristali. Še ene takšne sezone si namreč ne moremo privoščiti. Zdaj moramo preučiti, ali bomo lahko sploh normalno izpeljali Alpsko ligo," je za Sportal dejal predsednik, ki bo ponudil odstop.

Ponudba lige EBEL, ki so jo v Ljubljani sprejeli, ob Alpski ligi in zamrznitvi statusa s tem vključuje tudi, da HDD Olimpiji ob morebitni vrnitvi ne bi bilo treba plačati 150 tisoč evrov kotizacije.

Marko Popovič pravi, da je še pred tednom dni verjel v sponzorje, v to, da bodo lahko nadaljevali EBEL-ligaško zgodbo, a pred dnevi je tudi sam dvignil roke. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Marko Popovič pravi, da je še pred tednom dni verjel v sponzorje, v to, da bodo lahko nadaljevali EBEL-ligaško zgodbo, a pred dnevi je tudi sam dvignil roke. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kot pravi, v tem trenutku še ni povsem odločen, ali zaradi vseh obveznosti želi ostati v hokeju oziroma kaj bo zanj prinesla prihodnost.

Vrnitev medvedov

Olimpijo, po Jesenicah še drugi slovenski klub, ki so ga postavili pred vrata lige EBEL, bo v prihodnji sezoni zamenjal Medveščak. Hrvati se v tekmovanje vračajo po štirih sezonah igranja v ligi KHL in izčrpanih denarnicah. V tekmovanju, v katerem so v zadnji sezoni (ob Olimpiji) tekmovali prvak Dunaj, Salzburg, Celovec, Linz, Beljak, Gradec, Dornbirn, Innsbruck, Fehervar, Orli Znojmo, Bolzano, tako ostaja 12 klubov.

Za Alpsko ligo bo treba pohiteti

Ljubljanski kolektiv bo tako v prihodnji sezoni najverjetneje igral v Alpski ligi, v kateri igrajo Jesenice. A kot pravi, nad sponzorji in ljudmi, ki bi lahko pomagali, razočarani Popovič, morajo še proučiti, ali bodo tekmovanje lahko izpeljali. Zadnji dan za prijave je po njegovih besedah 28. april.



Ponudili so jim pošteno ponudbo

Predsednik lige EBEL Peter Mennel pravi, da so Olimpiji ponudili pošteno ponudbo. | Foto: Sportida Predsednik lige EBEL Peter Mennel pravi, da so Olimpiji ponudili pošteno ponudbo. Foto: Sportida

"Olimpija je mnogo let igrala pomembno vlogo v ligi EBEL, upamo, da jo bo tudi v prihodnosti. Prav zato je liga klubu ponudila pošteno ponudbo, klub pa jo je sprejel. Želimo nadaljevati sodelovanje tako z društvom kot s Hokejsko zvezo Slovenije, kot smo vselej od ustanovitve lige," je Olimpijino slovo od tekmovanja pospremil predsednik Peter Mennel.



 Slovo po desetletju

Olimpija je v ligi EBEL nastopala vse od sezone 2007/08, največji uspeh pa dosegla že ob premieri, ko se je uvrstila v finale. Bila je blizu naslovu prvaka, a je nato zaradi administrativne napake izgubila pomembno tekmo v boju s Salzburgom, poznejšim prvakom.

V zadnjih letih so v klubu s Celovške 25 iz omar popadali številni okostnjaki, finančna kriza društva je iz leta v leto večja, vse več igralcev pa opeharjenih. Za zadnjo sezono naj bi klub hokejistom dolgoval kar sedem plač.

Spomin na lepše čase ljubljanskega društva, Olimpija je v prvi sezoni sodelovanja v ligi EBEL igrala v finalu in po veliki administrativni napaki Salzburgu olajšala pot do naslova prvaka. | Foto: Sportida Spomin na lepše čase ljubljanskega društva, Olimpija je v prvi sezoni sodelovanja v ligi EBEL igrala v finalu in po veliki administrativni napaki Salzburgu olajšala pot do naslova prvaka. Foto: Sportida

Zarečenega kruha se največ poje

Zaradi neurejenih razmer je bilo sodelovanje zmajev, ki so zadnjih pet let vselej ostali brez končnice, v ligi EBEL že večkrat postavljeno pod vprašaj. Na koncu se je Ljubljančanom vseeno uspelo obdržati med kakovostno mednarodno druščino.

A Olimpija po novi klavrni organizacijski in tekmovalni sezoni ni imela več dovolj tehtnih argumentov, da bi društvo, ki je v poenostavljeni prisilni poravnavi, obstalo tam, kjer je želelo.

Prihodnost kluba je v Alpski ligi, v kateri so letos igrali Jeseničani. Te so se v Ljubljani vselej ogibali kot hudič križa, češ, da je to vaška liga, v katero ne želijo. Se bo potrdil rek, "da se zarečenega kruha največ poje", večna tekmeca pa se bosta srečevala tudi zunaj državnega prvenstva?

Ne spreglejte