Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 9. 2018,
14.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

Natisni članek

liga NHL Anže Kopitar Anže Kopitar Los Angeles Kings

Četrtek, 27. 9. 2018, 14.00

5 let, 7 mesecev

NHL Network's top 50 players

Anže Kopitar kotira visoko: sovražiš igrati proti njemu in uživaš, če igraš z njim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

Anže Kopitar | Anže Kopitar se je na lestvici, ustvarjeni na podlagi predstav v lanski sezoni, pred novo znašel na 14. mestu 50 "najbolj vročih" NHL-ovcev. | Foto Getty Images

Anže Kopitar se je na lestvici, ustvarjeni na podlagi predstav v lanski sezoni, pred novo znašel na 14. mestu 50 "najbolj vročih" NHL-ovcev.

Foto: Getty Images

Slovenski hokejski as Anže Kopitar se je po statistično najboljši osebni sezoni nič kaj nepričakovano znova znašel v ugledni NHL-druščini. "Sovražiš igrati proti njemu in uživaš, če igraš z njim," so hokejski strokovnjaki pri NHL Networks kratko in jedrnato pojasnili, zakaj Kopitarju na lestvici najbolj vročih 50 NHL-igralcev pred novim tekmovalnim obdobjem pripada 14. mesto.

Do nove sezone najkakovostnejše hokejske lige na svetu je še dober teden. Tudi letos bo slovenski pridih na ledenih ploskvah lige NHL dajal Anže Kopitar. Za kapetana Los Angeles Kings bo to že 13. NHL sezona, vanjo pa vstopa z najboljšo osebno statistiko v karieri.

Čeprav svoje številke nerad postavlja v ospredje, so te sestavni del ustvarjanja lestvic čez lužo. Prvič, odkar je v ligi NHL, mu je v lanskem tekmovalnem obdobju uspelo uresničiti željo točke na tekmo. Na 82 dvobojih rednega dela jih je vknjižil 92 (35 zadetkov, 57 asistenc) in bil po manj uspešni sezoni 2016/17 vnovič najbolj razpoložen član Los Angeles Kings. Najbližjega zasledovalca Dustina Browna je za seboj pustil za 31 točk.

Kopitarju je še drugič pripadla nagrada selke za najboljšega napadalca, ki se najbolje znajde pri obrambnih nalogah. Prvič je bil nominiran tudi za najstarejšo in najprestižnejšo Hart Trophy, ki jo prejme najkoristnejši igralec svoje ekipe v rednem delu sezone oziroma MVP, v tej kategoriji je končal na tretjem mestu.

Anže Kopitar
Sportal Anže Kopitar v soju igralniških žarometov do nove NHL-nagrade

Najbolj odgovoren

Pred novo sezono so ga nič kaj presenetljivo hokejski strokovnjaki pri NHL Networks, ki postopno predstavljajo 50 najbolj vročih hokejistov, uvrstili na svojo lestvico. Pripadlo mu je 14. mesto, med centralnimi napadalci so ga uvrstili na šesto.

"Kopitar je igralec, proti kateremu sovražiš igrati in uživaš, si vesel, če igraš z njim," o Gorenjcu pravi nekdanji dolgoletni NHL-ovec, zdaj analitik spletne strani lige NHL Mike Johnson.

"Kopitar je bil eden najbolj odgovornih za lansko sezono Los Angeles Kings. Vknjižil je največ točk v karieri, največ zadetkov, največ asistenc. Bil je fenomenalen," je hvalnice na račun 30-letnika izrekel Kanadčan.

Udaril, ko ga je ekipa najbolj potrebovala

Še toliko bolj je bil nad Kopitarjevimi predstavami navdušen, saj je Slovenec tako silovito udaril po eni od svojih najslabših NHL-sezon in ob dejstvu, da je bil velik del tekmovalnega obdobja poškodovan zvezdnik Jeff Carter. Gorenjec je udaril, ko ga je ekipa najbolj potrebovala, prevzel odgovornost in po slabši sezoni odgovoril na najboljši mogoč način. | Foto: Reuters Gorenjec je udaril, ko ga je ekipa najbolj potrebovala, prevzel odgovornost in po slabši sezoni odgovoril na najboljši mogoč način. Foto: Reuters

"Ko večkrat osvojiš selke trophy, je jasno, da gre za odličnega igralca tako v napadu kot v obrambi, nekoga, ki zna prevzeti odgovornost. Kopitarju je to uspelo, ko ga je ekipa najbolj potrebovala. Ko je bil več kot polovico leta poškodovan Jeff Carter, je moral narediti še nekaj več. To so od njega pričakovali. Prevzel je odgovornost in odgovoril na najboljši mogoč način, bil ob tem nominiran še za hart trophy," so Kopitarjevo 14. mesto pojasnili pri NHL Networks, pri katerem najboljših deset še niso razkrili. To sledi v prihodnjih dneh.

Dodali so še, da je slovenski oklepnik blestel brez dodatne zvezde ob sebi, medtem ko je večina drugih, ki so na lestvici višje, imel večjo zvezdniško pomoč.

Svojo lestvico so oblikovali tudi novinarji in strokovnjaki pri TSN in Kopitarja postavili še mesto višje, na 13. Po njihovem točkovanju je še drugič zapored najvišje kapetan Edmonton Oilers Connor McDavid, s 109 točkami najučinkovitejši hokejist rednega dela sezone in najboljši hokejist lanske sezone po izboru Združenja igralcev severnoameriške hokejske lige NHLPA.

Poraz proti račkom, uvod proti morskim psom

LA Kings bodo sezono odprli 6. oktobra proti San Jose Sharks. | Foto: Reuters LA Kings bodo sezono odprli 6. oktobra proti San Jose Sharks. Foto: Reuters

Kralji so v sredo odigrali novo pripravljalno srečanje. Udarili so se s kalifornijskim tekmecem Anaheim Ducks, priložnost pa so ob porazu s 4:7 dobili predvsem mlajši hokejisti. Velik del teh bo igral v nižjih ligah.

V pripravljalnem obdobju LA Kings čakata še dve pripravljalni srečanji. Palice bodo prekrižali s podprvakom Vegas Golden Knights in še enkrat z Anaheimom.

Sezono bodo odprli 6. oktobra doma proti San Joseju.

Preberite še:

Ilja Kovalčuk
Sportal Kovalčuk že (o)čaral, njega pa je navdušil Kopitar: ne le odličen igralec, tudi velik človek
Anže Kopitar
Sportal Strelec Kopitar in Kovalčuk ločena, a zadovoljna z rezultatom #video
HDD Jesenice HK Olimpija
Sportal "Lahko smo veseli, da smo jo dobro odnesli"
HDD Jesenice Asiago
Sportal Jeseničani suvereno, Blejci premagali Maribor in izgubili z Založani

 

Ne spreglejte