Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 4. 2011,
10.40

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SP 2002 SP 2006

Ponedeljek, 25. 4. 2011, 10.40

2 leti, 10 mesecev

Na šestem SP elite iščejo šesto zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska hokejska izbrana vrsta je doslej nastopila na petih svetovnih prvenstvih elitne divizije, na katerih je odigrala 29 obračunov in petkrat zmagala, trikrat remizirala in 21 izgubila.

Pred ''risi'' je šesto svetovno prvenstvo elitne divizije, ki bo na sporedu med 29. aprilom in 15. majem v Bratislavi in Košicah. Slovenija je na dosedanjih tekmovanjih elitnega razreda odigrala 29 obračunov, prišla do petih zmag, treh remije, enaindvajsetkrat pa je nasprotniku morala priznati premoč. Slovenski igralci so nasprotnikove mreže zatresli enainšestdesetkrat, prejeli pa so 143 zadetkov.

V predtekmovanju kar štirikrat z domačinom

Na kar štirih od petih prvenstev najvišjega razreda se je Slovenija v predtekmovanju pomerila z domačo izbrano vrsto, do tega ni prišlo le v Avstriji, s katero pa se je nato pomerila v skupini za obstanek. Skupaj je nastopila proti 16 reprezentancam, največkrat pa je prekrižala palice z Avstrijo, ZDA in Latvijo, s katerimi se je pomerila trikrat. V Bratislavi se bo tretjič pomerila prav s Slovaško, medtem ko se bo z Rusijo in Nemčijo srečala drugič med elito. Nobene od slednjih reprezentanc doslej še ni premagala, uspehu je bila najbližje prav proti prirediteljici prvenstva, saj je na zadnjem svetovnem prvenstvu v Kanadi izgubila po izvajanju kazenskih strelov. Kot že omenjeno, so ''risi'' zabeležili pet zmag. Boljši so bili od Avstrije, Japonske, Poljske, Italije in Danske, medtem ko so remizirali proti Japonski, Italiji in Danski.

Finci prizadejali najvišji poraz

Najvišji poraz je Slovenija doživela leta 2003 na Finskem, kjer jo je domača izbrana vrsta odpravila z dvomestnim številom, na koncu je bilo 0:12. To je bilo tudi edinkrat, da je slovenska izbrana vrsta prejela več kot deset zadetkov, drugi najvišji poraz namreč beleži proti Nemčiji, proti kateri je leta 2005 v Avstriji izgubila z 1:9. Z osmimi zadetki razlike pa je izgubila še enkrat, na istem prvenstvu je bila namreč z 8:0 boljša Kanada. ''Risi'' so do najvišje zmage prišli proti Italiji in Avstriji, oba tekmeca so premagali z dvema zadetkoma razlike. Proti zahodnim sosedom so se veselili zmage leta 2002, ko je bilo 4:0, severne sosede pa so s 6:2 ugnali kar na njihovem igrišču na prvenstvu leta 2005.

V predtekmovanju še brez zmage

Slovenija je bila rezultatsko najbolj uspešna prav na prvem svojem prvenstvu elitne divizije na Švedskem. V predtekmovanju je sicer zabeležila tri poraze (proti Rusiji, Švedski in Avstriji), a v skupini za obstanek prišla do prav toliko zmag (proti Japonski, Poljski in Italiji) in si zagotovila obstanek med elito. Leto zatem je bilo tekmovanje odigrano na Finskem, kjer pa je izpadla. V predtekmovanju je znova izgubila vsa tri srečanja (proti Češki, Finski in Avstriji), v skupini za obstanek pa enkrat remizirala (proti Japonski) in dvakrat izgubila (proti ZDA in Belorusiji).

Dve leti zatem so Slovenci znova zaigrali v najvišjem razredu, tekmovanje je bilo odigrano v sosednji Avstriji. Znova predtekmovanje ni prineslo uspeha, ZDA, Kanada in Latvija so bile premočne. V skupini za obstanek je Slovenija najprej premagala Dance, nato doživela katastrofo proti Nemčiji (1:9), za konec pa prišla do sladke zmage proti severnim sosedom, ki ji je prinesla obstanek v družbi najboljših. V Latviji ''risom'' ni uspelo priti do zmage, na koncu so elito zapustili z dvema remijema in štirimi porazi. V predtekmovanju so bili premočni Finci, Čehi in Latvijci, v skupini za obstanek še Kazahstanci, medtem ko sta se obračuna proti Danski in Italiji končala brez zmagovalca.

Zadnji slovenski nastop med elito je bil najslabši doslej. Slovenija je namreč Kanado zapustila brez zmage. V predtekmovanju je izgubila proti Kanadi, ZDA in Latviji, nato pa po spremembi sistema izgubila obe tekmi za obstanek proti Slovaški. Na dosedanjih prvenstvih Slovenci še niso prišli do zmage v predtekmovanju, bodo uspešnejši v Bratislavi, kjer jih čakajo Slovaki, Rusi in Nemci?

Ne spreglejte