Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 10. 2011,
11.20

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Montreal Toronto Ottawa Boston

Torek, 4. 10. 2011, 11.20

4 leta, 10 mesecev

Montreal, Buffalo, Toronto in Ottawa v družbi prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V severovzhodni konferenci se nahajajo aktualni prvaki iz Bostona, ki pa bodo imeli zahtevno nalogo pri ubranitvi naslova, saj je že ta divizija, z izjemo Ottawe, letos veliko bolj izenačena.

Po 39 letih so ''kosmatinci'' le prišli do svojega šestega naslova Stanleyjevega prvaka, ta pot pa je bila težavna, saj so se kar tri od štirih serij končale s sedmo, odločilno tekmo. A na koncu so pokal najvišje dvignili Bostončani.

Med najbolj zaslužnimi za končni naslov je bil vratar Tim Thomas, ki bo tudi v novi sezoni zadnja prepreka za nasprotnikove igralce. Če 37-letnemu veteranu ne bo šlo najbolje, je tu še Tuukka Rask, ki je pri 24 letih že dokazal, da je zelo nadarjen čuvaj mreže. V napadu so izgubili veterana Marka Recchija, ki se je pri 43 letih odločil, da je bilo dovolj, in Michaela Ryderja, ki sta veliko doprinesla k uspehu. Po pol odigrane sezone pa se je poslovil tudi izkušeni branilec Tomaš Kaberle. Slednjega bo zamenjal ofenzivni branilec Joe Corvo, v napadu pa se več pričakuje od številke dve na predzadnjem naboru Tylerja Seguina. Korak naprej je v zadnji sezoni naredil tudi Milan Lucic, ob slednjem bodo pomembno vlogo znova imeli David Krejci, Patrice Bergeron in Nathan Horton, medtem ko v obrambi ne smemo pozabiti na kapetana Zdena Charo.

Najuspešnejši kolektiv v NHL vseh časov v zadnji sezoni ni ponovil konferenčnega finala, je pa res, da je v Montrealu vladala prava bolnišnica in tudi v novo sezono marsikateri igralec ne bo štartal ali pa ne bo optimalno pripravljen, saj se še naprej borijo s poškodbami.

Pred novo sezono je bilo kar veselo pri sestavljanju igralskega kadra, vendar pa se ekipi ni priključilo nobeno vidnejše ime. Še posebej je prišlo do sprememb med branilci, odšla sta ofenzivna branilca James Wisniewski in Roman Hamrlik, medtem ko napadalne vrste ni zapustil noben od nosilcev igre. Iz Caroline so uspeli zvabiti Erika Cola, ki je imel za sabo eno od boljših sezon v karieri, na 81 tekmah je namreč dosegel 52 točk.

Pri Buffalu so komajda ujeli zgornjo mejo t. i. salary capa, vseeno pa jim bogat proračun ne prinaša rezultatov, kakršnih bi si želeli navijači. Zadnji dve sezoni so se sicer prebili v končnico, vendar pa obakrat izpadli v prvem krogu.

Navijače predvsem veseli dejstvo, da se je znova zbudil Thomas Vanek, ki je bil najučinkovitejši klubski igralec rednega dela. Ob slednjem je ostalo praktično celotno okostje, odšla sta sicer branilec Steve Montador in napadalec Tim Connolly, a so okrepitve vseeno bolj zveneče. Prišla sta namreč Christian Ehrhoff in Ville Leino, ki bosta skušala združiti moči z Vanekom, Bradom Boyesom, Drewom Staffordom in drugimi. Med vratnicami je tudi zanesljivi ameriški čuvaj mreže Ryan Miller. Pri Sabres v tej sezoni ne bodo imeli več izgovorov, zakaj se niso prebili prek prvega kroga, saj imajo brez dvoma ekipo, ki lahko poseže veliko dlje.

Za ekipo, ki ima v svojih vitrinah kar trinajst naslovov Stanleyjevega zmagovalca, so sezone, ki niso v ponos prav nobenemu navijaču. Končnice Toronto ni videl že šest let oziroma če prištejemo še sezono, ki je odpadla zaradi stavke, že sedem let.

Vodstvo je rokade potegnilo že pred preteklo sezono, bilo optimistično, na koncu pa spoznalo, da to preprosto ni to, kar bi si želeli gledati navijači. Med nosilci igre ni prišlo do sprememb, za zadetke bodo še naprej skrbeli Phil Kessel, Clarke MacArthur, Mihajl Grabovski in drugi, do večjih rokad ni prišlo niti v obrambi, prvo ime ostaja Dion Phaneuf, ki je tudi kapetan. Je pa iz Colorada prišel ofenzivni branilec John-Michael Liles, ki bo skrbel za gradnjo napadov, na istem igralnem mestu pa je pomembna okrepitev tudi Cody Franson. Za večjo konkurenco v napadu bosta poskrbela Tim Connolly in Matthew Lombardi. Med vratnicami se je moral posloviti Jean-Sebastien Giguere, ki ni več prikazoval predstav iz Anaheima, tako da si bosta minutažo razdelila 23-letni James Reimer in tri leta starejši Jonas Gustavsson. Glede na spremembe bi navijači Maple Leafs po dolgem času lahko znova računali na resen boj za uvrstitev v končnico.

Še v sezoni 2006/07 so bili v finalu Stanleyjevega pokala, nato pa se je krivulja počasi začela obračati navzdol. Vodstvo se je tudi odločilo, da začne s prenovo moštva, tako se je znebilo nekaterih starejših igralcev, ki niso bili več na pravi ravni, in so s tem privarčevali nekaj denarja, tega bo v prihodnje tako več na voljo pri lovu na kakšno večje ime.

Smolo so imeli tudi z vodilnima igralcema Jasonom Spezzo in Danielom Alfredssonom, ki so ju pestile poškodbe, slednji pa se hkrati tudi bori z leti, letos decembra bo namreč dopolnil 39 let. Odhodov med nosilci igre praktično ni bilo, sem bi morda lahko uvrstili le Ryana Shannona, še manj pa je bilo odmevnih prihodov. Obrambna zasedba bo tako mlada, na čelu te pa bo stal 37-letni Sergej Gončar. V napadu smo prvi orožji že omenili, dvojici bo največ v pomoč 26-letni Milan Michalek in tri let mlajši Nick Foligno. ''Senatorji'' v novi sezoni nimajo prav dobrih možnosti za končnico, slednja bi bila namreč veliko presenečenje.

Ne spreglejte