Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 7. 2016,
12.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

hokej Kunlun Red Stars liga KHL

Sreda, 13. 7. 2016, 12.50

6 let, 7 mesecev

Kunlun red Star se pripravlja na premiero

Kitajski novinec v ligi KHL pošteno zavihal rokave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Peking OI 2022 | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Vodstvo lige KHL je pred tremi tedni potrdilo, da se bo mednarodnemu tekmovanju pridružila še Kitajska, ki v boj pošilja klub Kunlun Red Star. Ta pospešeno gradi ekipo, ki bo izkušnje večinoma črpala iz legionarjev.

Čeprav se zdi leto 2022, ko bo Kitajska gostila svoje prve zimske olimpijske igre, na katerih ne bo manjkala niti domača hokejska reprezentanca, še daleč, Kitajci ničesar ne prepuščajo naključju.

Še preden bo tekmovanje petih krogov obiskalo Peking, želijo kar se da dobro popularizirati to najhitrejšo ekipno igro, privabiti kakovostne tuje igralce, izkušen trenerski štab, morda pozneje v državni dres obleči še kakšnega naturaliziranega oklepnika. Vse to z namenom, da bi trenutno 37. reprezentanca sveta kolikor toliko dostojno nastopala na olimpijskem turnirju.

Korak v tej smeri so naredili pred kratkim, ko se jim je uresničila želja po pridružitvi Kontinentalni hokejski ligi. Vodstvo te je letos ustanovljenemu klubu HC Kunlun Red Star dalo zeleno luč, da postane del pisane mednarodne druščine, v kateri bo po novem tekmovalo 29 klubov iz osmih držav (Rusija, Kitajska, Finska, Belorusija, Latvija, Hrvaška, Kazahstan in Slovaška).

Domovanje Kunlun Red Star (LeSports Center, 18 tisoč sedežev):

Najprej na Finsko

Pozimi so celo napovedovali, da bi Kunlun lahko vodil trener, ki je osvojil tako ligo NHL kot ligo KHL, a s prihodom Mika Keenana ni bilo nič. Trenersko mesto je klub iz Pekinga zaupal 51-letnemu ruskemu strategu Vladimirju Jurzinovu mlajšemu, ki je na novinarski konferenci razkril nekaj načrtov debitanta. Julija jih čaka pripravljalni tabor na Finskem, kjer se bodo pomerili s tremi KHL-ovci, nato sledi predsedniški turnir v Astani, za konec pa še obisk Moskve, kjer si želijo še dodatnih pripravljalnih bojev.

Dres Kunlun Red Star z upodobljenim kitajskim zidom:

Finska, ruska, slovaška moč, domača pa le na preizkušnji

In kdo bo nosil dres kitajskega upa? Moštvo še zdaleč ni sestavljeno. Na njegovem seznamu je sicer več kot 25 hokejistov, od tega 13 Kitajcev, ki so na preizkušnji. Koliko kitajskih igralcev bo na koncu res dobilo pogodbe – eden od najobetavnejših naj bi bil kapetan reprezentance do 18 let 17-letni Rudi Jing, ki se je kalil v ZDA –, Jurzinov še ni znal povedati. Si pa želi, da bi jih bilo vsaj nekaj.

Tomi Karhunen, prvak zadnjih treh sezon finske elitne Liige, bo zaklepal vrata kitajskega novinca. | Foto: Sportida Tomi Karhunen, prvak zadnjih treh sezon finske elitne Liige, bo zaklepal vrata kitajskega novinca. Foto: Sportida

Sicer pa je Kitajska, podobno kot v nogometu, kjer letijo milijoni, privabila kar nekaj izkušenih tujcev, med temi pet Fincev. V Peking se je preselil tudi eden od najboljših vratarjev finske elitne Liige in finski prvak zadnjih treh sezon Tomi Karhunen, pa trije branilci vsi nad 30 let, ki bodo prinesli prepotrebne izkušnje. Prav toliko je Rusov, z vratarjem Andrejem Makarovim na čelu, ki je zadnja leta branil v ligi AHL.

Za selitev sta se odločila tudi slovaška napadalca, aktualni češki prvak Martin Bakoš in Tomaš Marcinko, ki je lani prav tako igral med češko elito. V napadu bo tudi zadnja leta nepogrešljivi francoski reprezentant Damien Fleury.

Brez razmetavanja z denarjem?

Pred meseci se je na glas govorilo, da bi se Kitajcem lahko pridružil tudi Ilja Kovalčuk, čigar minutaža je pri SKA Sankt Peterburgu neumorno padala. Kot kaže, iz te moke ne bo kruha. "Z Iljo nismo niti govorili, pav tako ni res, da imamo več deset milijon dolarjev, s katerimi lahko kupimo kogarkoli. Naš proračun – vse investicije so Kitajske, nimamo ruske pomoči – je primerljiv s proračunom neruskih klubov v ligi KHL. Za nikogar ne bomo zapravljali nenormalnih zneskov," je odločen športni direktor Vladimir Krečin.

Iljo Kovalčuka so na glas povezovali s Kunlun Red Star, a vodstvo tega pravi, da ne bodo razmetavali z denarjem, kot to delajo kitajski nogometni mogotci. | Foto: Reuters Iljo Kovalčuka so na glas povezovali s Kunlun Red Star, a vodstvo tega pravi, da ne bodo razmetavali z denarjem, kot to delajo kitajski nogometni mogotci. Foto: Reuters

Na to, kdo bo na koncu resnično branil barve Kunlun Red Star, bo treba še nekoliko počakati. Prav dolgo sicer ne, saj se lov na Gagarinov pokal začne že 22. avgusta, ko bomo spremljali tudi (vsaj) štiri Slovence. Jan Muršak bo nosil dres CSKA Moskva, Rok Tičar Avtomobilista Jekaterinburga, Robert Sabolič Admirala Vladivostoka, Žiga Jeglič pa Slovana Bratislave.

Ne spreglejte