Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 2. 2022,
23.07

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

Val Usnik Andrej Tavželj Rok Tičar KAC Celovec IceHL HK Olimpija

Torek, 15. 2. 2022, 23.07

2 leti, 2 meseca

liga IceHL, 47. krog

V Tivoliju počastili visok jubilej s sladko zmago nad prvaki #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40
Olimpija KAC | V Tivoliju so počastili jubilej, skoraj 90 let od prve uradne hokejske tekme v Ljubljani. Zmaji so z 1:0 premagali branilce naslova. | Foto Grega Valančič/Sportida

V Tivoliju so počastili jubilej, skoraj 90 let od prve uradne hokejske tekme v Ljubljani. Zmaji so z 1:0 premagali branilce naslova.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Prihodnji teden bo minilo 90 let od prve uradne hokejske tekme v Ljubljani, Celovec je takrat Ilirijo premagal z 12:1. Jubilej so v torek počastili v Tivoliju, kjer so hokejisti HK SŽ Olimpija v 47. krogu lige IceHL premagali branilce naslova iz Celovca (1:0). Zmaji so tako po Salzburgu na kolena spravili še prvake in se vrnili med šesterico, ki se po rednem delu neposredno uvrsti v končnico. Po prestani kazni desetih tekem igranja sta se v akcijo vrnila Tadej Čimžar in Miha Zajc, zmagoviti zadetek pa je dosegel Miha Štebih.

Red Bull Salzburg HK SŽ Olimpija
Sportal Olimpija na zahtevnem gostovanju do velike zmage

"Prvo hokejsko tekmo je odigrala ljubljanska Ilirija v Kamniku 7. februarja 1932, srečanje je bilo pripravljalne narave. Ilirijani so se namreč 21. februarja 1932 pomerili s celovškim KAC, kar je bila prava 'premiera hockeya na ledu' (tako so mediji poročali tedaj, op. p.) v Ljubljani, Sloveniji in celo Jugoslaviji," so zapisali pri Hokejski zvezi Slovenije.

Fotogalerija s tekme, foto Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 24

Pri HK SŽ Olimpija so danes obeležili 90-letnico prve uradne hokejske tekme v Ljubljani, na kateri je Celovec Ilirijo premagal z 12:1. In prav Korošci so bili danes nasprotnik Ljubljančanov. Začetni met je izvedel Tone Prosenc, med letoma 1948 in 1964 tudi sam hokejist Ljubljane in Olimpije, ki letos praznuje svoj osebni 90. jubilej. Ob tej priložnosti so hokejisti Olimpije nosili posebne spominske drese z logotipom 90 let hokeja v Ljubljani.

Legendarni slovenski hokejist Tone Prosenc je izvedel začetni met. | Foto: Grega Valančič/Sportida Legendarni slovenski hokejist Tone Prosenc je izvedel začetni met. Foto: Grega Valančič/Sportida

Štebih odločil zmagovalca, Hölsä zaklenil

Ljubljanski hokejisti so nadgradili pomembno zmago pred dvema dnevoma, ko so v gosteh slavili proti vodilnemu Salzburgu in danes ugnali še aktualne prvake iz Celovca. Za ljubljansko ekipo so nove tri točke zelo pomembne, saj lovi šesto mesto po rednem delu, ki še neposredno zagotavlja uvrstitev v končnico.

Olimpija se je po sladki zmagi nad Celovčani povzpela na šesto mesto. | Foto: Grega Valančič/Sportida Olimpija se je po sladki zmagi nad Celovčani povzpela na šesto mesto. Foto: Grega Valančič/Sportida

Dvoboj je bil trd in izenačen, a so imeli večino tekme stvari pod nadzorom domači. Najbolj so prevladovali v prvi tretjini, ko so hitro prevzeli pobudo in dosegli dva zadetka. Obveljal je sicer le prvi, ko je vratarja gostov presenetil Miha Štebih. Pri drugem pa so sodniki po ogledu posnetka ocenili, da so domači nepravilno ovirali vratarja Floriana Vorauerja, zato gol ni obveljal.

A tudi minimalna prednost je bila na koncu dovolj za zmago. Domači so imeli tokrat spet nekoliko širši kadrovski seznam, saj sta se po prestani kazni desetih tekem igranja v akcijo vrnila Tadej Čimžar in Miha Zajc.

V golu domačih pa je bil zelo zanesljiv Paavo Hölsä, ki je zaklenil svoja vrata in ni klonil niti ob številčnih prednostih. Teh so imeli sicer več domači, saj so nervozni gostje na klopi presedeli 18 minut, a v tem elementu igre danes niso bili učinkoviti.

Točke so v torek, 15. februarja, ostale doma. | Foto: Grega Valančič/Sportida Točke so v torek, 15. februarja, ostale doma. Foto: Grega Valančič/Sportida

A na koncu so bili lahko zadovoljni tudi z minimalno zmago, potem ko so v zadnjem delu mirno pripeljali dvoboj do konca, morebitni zadnji poskus gostov brez vratarja pa je preprečila zadnja celovška izključitev na tekmi v 59. minuti, ko je moral na kazensko klop slovenski reprezentant Rok Tičar, tako da so domači brez težav ubranili minimalno prednost.

Ljubljančani so tako opravili prvo tretjino naloge v tem tednu, ko jih čakata še dve domači tekmi: v četrtek s Pustertalom, v nedeljo pa z Znojmom.

"Pričakovali smo podobno tekmo. So garaška ekipa, ki igra zelo intenzivno, na kar smo bili pripravljeni. V celoti gledano smo bili dobri, nismo jim dali veliko priložnosti, dobro smo delovali v obrambi. Menim, da smo imeli več boljših priložnosti za zadetek, je pa Paavo v tretji tretjini odlično posredoval in nas zadržal v vodstvu. Dobra predstava moje ekipe," je po zmagi dejal trener Mitja Šivic.

Pustertal končal zmagoviti niz Beljaka

V sredo so hokejisti Beljaka gostili Pustertal, ki je zmagal s 6:2 in končal osem tekem dolg zmagoviti niz Korošcev. Južni Tirolci bodo v četrtek gostovali v Ljubljani.

Liga IceHL, 47. krog:

Torek, 15. februar
HK SŽ Olimpija : EC KAC 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
1:0 Štebih (Kapel, Koblar, 12.).

Graz99ers : Vienna Capitals 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
(Ken Ograjenšek je ob porazu trikrat streljal na gol tekmeca in odslužil malo kazen.)

Black Wings Linz : Orli Znojmo 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)
(Blaž Gregorc je ob porazu podal za vodstvo 1:0 in enkrat streljal na gol tekmeca.)

Innsbruck : Bolzano 4:3 (1:2, 1:0, 1:1; 0:0)

Dornbirn - Red Bull Salzburg - prestavljeno

Sreda, 16. februar
VSV Beljak : Pustertal 2:6 (1:4, 0:1, 1:1)
Bolzano : Red Bull Salzburg 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)

Lestvica

1. Red Bull Salzburg 44 tekem - 1,977 točke/tekmo (87 točk)
2. VSV Beljak 44 - 1,773 (78) 
3. Fehervar 43 - 1,674 (72)
4. Vienna Capitals 43 - 1,651 (71) 
5. Pustertal 44 - 1,614 (71)
6. KAC Celovec 46 - 1,609 (74)
.........................................................
7. HK SŽ Olimpija 40 - 1,600 (64) 
8. Bolzano 43 - 1,535 (66)
9. Orli Znojmo 44 - 1,523 (67)
10. Graz99ers  46 - 1,478 (68)
......................................................... 
11. Innsbruck 45 - 1,378 (62) 
12. Dornbirn 43 - 0,977 (42) 
13. Black Wings Linz 45 - 0,756 (34) 

* O razvrstitvi po izstopu Bratislave ne odločajo več osvojene točke, pač pa povprečno število osvojenih točk na tekmo, zaokroženo na tri decimalke.

** Prvih šest ekip se po rednem delu neposredno uvrsti v končnico, moštva na mestih med sedem in deset se pomerijo za preostali četrtfinalni vstopnici, za ekipe na mestih med 11 in 13 je po rednem delu sezone konec

Miha Logar
Sportal Selitev k večnemu tekmecu, a tokrat iz Ljubljane na Jesenice
Graz 99ers
Sportal Ograjenškovi še drugič v enem dnevu ugnali Kuraltove, Bolzano za zeleno mizo z dvema ničlama
 
Ne spreglejte