Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2016,
22.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

HDD Olimpija HDD Jesenice hokej državno prvenstvo

Ponedeljek, 11. 4. 2016, 22.17

6 let, 6 mesecev

Olimpija v zadnji tretjini strla Jeseničane in zašila15. zvezdico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Hokejisti Olimpije so na odločilni peti finalni tekmi državnega prvenstva z 2:0 premagali Jesenice in še 15. postali državni prvaki Slovenije.

Še četrtič v samostojni Sloveniji je o prvaku med večnima tekmecema odločal zadnji mogoč obračun v finalni seriji. Vselej se je sedma tekma igrala v Tivoliju in vselej so se do današnjega večera veselili Jeseničani. Zadnjič leta 1994. Ljubljančani so po 22 letih le uspeli prekiniti negativno tradicijo, z zmago slavijo 15. naslov državnih prvakov.

Prekinili negativno tradicijo

Začetek srečanja –  v 25. finalu so se še 20-ič merili zmaji in železarji – v letos najbolje obiskani ljubljanski dvorani je ponudil precej visok ritem. Gostje so bili prvih pet minut več pred vrati od Olimpije poslavljajočega se čuvaja mreže Oliviera Roya kot domači pred vrati Žana Usa, a niso bili pretiran nevarni.

 

Zmaji so v sedmi minuti prišli do prvega power-playa, prvine, ki jim že več sezon ne gre, a iz katere so na prejšnji tekmi dvakrat zadeli. Tokrat cilja niso našli. So mu bili pa blizu železarji, ki so številčno prednost dočakali v deveti minuti. Rdeče-beli so stiskali domače pred vrata, nevarno je po podaji Shana Heffernana poskušal Sašo Rajsar, a je plošček zletel mimo gola, Olimpija pa se je rešila tudi nadaljnjega obleganja, ko je poskušal Miha Brus.

 

Jeseničani so morali v na Olimpijin vratar Olivier Roy, ki je najverjetneje odigral še zadnjo tekmo v dresu ljubljanskega moštva, je še drugil zapored zaklenil vrata. Zaustavil je vseh 20 strelov Jesenic. | Foto: Olimpijin vratar Olivier Roy, ki je najverjetneje odigral še zadnjo tekmo v dresu ljubljanskega moštva, je še drugil zapored zaklenil vrata. Zaustavil je vseh 20 strelov Jesenic. daljevanju še enkrat na kazensko klop, domači pa še enkrat več niso znali izkoristiti igralca več. Do konca tretjine, zaznamovali so jo redni manjši vložki petelinjenja, ki so prekinjali in zaustavljali začetni visok ritem, se mreži nista zatresli. Glede na slabo strelsko formo obeh moštev je bilo pričakovati še dolgo čakanje na prvi zadetek.

 

Čakali na napake nasprotnika, gledalci pa na zadetek

Olimpija je drugo tretjina začela agresivneje, večkratnega jeseniškega junaka serije Žana Usa sta zaposlila Luka Kalan in Jure Sotlar, a brez uspeha. Po začetnem naletu se je igra umirila, obe strani sta previdno čakali na napake nasprotnega moštva, priložnosti – več so jih imeli domači – pa so bile bolj kot ne jalove.

 

Vse do 32. minute, ko je po strelu od daleč Roy plošček odbil, odbitek pa je v gol poskušal pospraviti Rajsar, vendar se mu načrt ni izšel. Na drugi strani je kaj hitro do najlepše priložnosti prišel Anže Ropret, čigar strel s strani z bližine je Us z zadnjimi moči zaustavil. Okoli 3.500 gledalcev, jeseniški so bili večji del tekme glasnejši od domačih, je do drugega odmora tako zaman čakalo na zadetek.

Tudi peta tekma finalne serije je bila napeta. Večkrat je prišlo do manjših izmenjav udarcev, | Foto: Tudi peta tekma finalne serije je bila napeta. Večkrat je prišlo do manjših izmenjav udarcev,

Ob ledu tekmeci risov

Obračun so si ogledali tudi člani japonske članske (in tudi mladinske) reprezentance, ki se pri nas pripravljajo na svetovno prvenstvo divizije I, skupine A, na katerem se bodo za vrnitev med elito bojevali tudi z risi. Izbrani vrsti se bosta pred prvenstvom, ki bo med 23. in 29. aprilom v poljskih Katovicah, pomerili še na sobotni prijateljski tekmi na Jesenicah. Že v torek pa se bo četa Nika Zupančiča, ki se ji bo kmalu pridružilo še nekaj nocojšnjih akterjev na ledu, ob 19.30 na Bledu še drugič v petih dneh pomerila s Hrvaško. Risi so sosede v petek premagali z 8:3.

Po Sotlarjevem golu strasti ušle nadzoru

A na tega ni bilo treba čakati tako dolgo kot na zadnji tekmi v Tivoliju, ko so Jeseničani z 1:0 zmagali šele po kazenskih strelih. V 42. minuti je namreč Jure Sotlar po prodoru izza gola pridrsal pred Usa in ga premagal z backhand strelom.

Strasti niso bile razvnete le na ledeni ploskvi, pač pa tudi na tribunah, s katerih so gledalci na led pometali nekaj stolov. | Foto: Strasti niso bile razvnete le na ledeni ploskvi, pač pa tudi na tribunah, s katerih so gledalci na led pometali nekaj stolov.

Železarjem v želji po ubranitvi naslova ni preostalo drugega kot popoln napad. Po prvi zapravljeni priložnosti z igralcem več v zadnji tretjini so bili vse bolj nervozni, vse več je bilo prekrškov. Enega od bolj umazanih si je v 55. minuti privoščil Tadej Čimžar, ki je grobo naletel na Mateja Hočevarja. Ta je ledeno ploskev zapustil s pomočjo igralcev, jeseniški napadalec pa si je prislužil pet kazenskih minut in disciplinsko kazen tekme.

 

Strasti so se razvnele tudi na tribunah, med navijači so spet zagorele bakle, na ledu so pristali tudi stoli in tekma je bila za nekaj trenutkov prekinjena. V nadaljevanju je trener gostov Dejan Varl v želji po izenačenu že štiri minute in pol pred koncem iz gola potegnil vratarja, kar pa je s strelom v prazno mrežo v 57. minuti kaznoval Gregor Koblar.

 

Takoj po golu sta obračunala Nejc Berlisk in Žiga Pešut, do konca srečanja pa sta morala na kazensko klop še dva Jeseničana: Heffernan in Matevž Erman. Olimpija, vrata katere je še drugo tekmo zapored zaklenil Roy, je zadržala prednost dveh zadetkov in se veselila 15. zvezdice.

 

  Olimpija se veseli 15. naslova državnih prvakov v samostojni Sloveniji. | Foto: Olimpija se veseli 15. naslova državnih prvakov v samostojni Sloveniji.

HDD Telemach Olimpija : Sij Acroni Jesenice 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Dvorana Tivoli, gledalcev 3300, sodniki: Trilar (Slovenija), Piragić (Hrvaška, glavna), Rakovič, Zgonc (oba Slovenija).

Strelca: 1:0 Sotlar (Ropret, 42.), 2:0 Koblar (56.).

Kazenske minute: Telemach Olimpija 16, Sij Acroni Jesenice 23 + disc. kazen igre (Čimžar).

Ne spreglejte