Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 9. 2017,
14.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

Natisni članek

Miha Butara Zoran Janković Boštjan Groznik Alpska liga Slovenske železnice Tomaž Vnuk HK Olimpija

Sreda, 6. 9. 2017, 14.42

6 let, 6 mesecev

Prihodnost HK SŽ Olimpija

Olimpija z novim imenom začenja pot uresničitve želja in ciljev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

HK Olimpija novinarska konference Slovenske železnice | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Hokejski kolektiv Olimpije, ki si je s prihodom generalnega sponzorja Slovenskih železnic v komercialne namene nadel ime HK SŽ Olimpija, bo v prihajajoči sezoni sploh prvič zaigral s člansko ekipo. Ljubljanski klub bo domoval v Alpski ligi, v kateri si želi uvrstiti v končnico. Ob tem so si v zeleno-belem taboru zadali še dva cilja: pokalno lovoriko in naslov državnega prvaka. Proračun Olimpije, ki jo bodo ob SŽ finančno podprli tudi Mestna Občina Ljubljana in še nekateri sponzorji - še neimenovani naj bi prispeval 100.000 evrov -, bo okoli pol milijona evrov.

Ljubljanski članski hokej bo po klavrni zadnji sezoni HDD Olimpija, ko je vodstvo lige EBEL društvu prižgalo rdečo luč, ohranjal HK Olimpija oziroma HK SŽ Olimpija. Kolektiv s Celovške 25 je do tega tekmovalnega obdobja delal le z mlajšimi selekcijami, v prihajajoči sezoni pa bo prvič okusil članski hokej.

Zmaji bodo igrali v manj kakovostni ligi, kot je razširjeno avstrijsko prvenstvo, Alpski ligi, v kateri se bo ob avstrijskih in italijanskih tekmecih bojeval tudi z Jesenicami.

Pozdravljen, HK SŽ Olimpija. Z novim letom nov predsednik.

Začetek sezone prinaša tudi sodelovanje z Mestno občino Ljubljana in generalnim sponzorjem Slovenske železnice (SŽ). Dolgo časa so Ljubljančani čakali na podpis generalnega sponzorja, v začetku tedna pa le sporočili, da so si segli v roke s SŽ. Pogodba je sklenjena za eno leto.

Za ponedeljek je bila predvidena 16. skupščina HK Olimpija, na kateri naj bi obravnavali tudi odstop predsednika Tomaža Vnuka, imenovanje novega predsednika iz vrst generalnega sponzorja in predlog novega imena kluba, ki v marketinške namene nosi ime generalnega sponzorja.

Predsednik Tomaž Vnuk si je že zdaj želel zamenjavo na predsedniškem mestu, a, kot pravi, "nekatere stvari še niso zrele". | Foto: Žiga Zupan/Sportida Predsednik Tomaž Vnuk si je že zdaj želel zamenjavo na predsedniškem mestu, a, kot pravi, "nekatere stvari še niso zrele". Foto: Žiga Zupan/Sportida

Pet ur pred razpisano skupščino jo je klub preklical, Vnuk pa ob tem povedal, da je umaknil odstopno izjavo in da ostaja predsednik. Kot je danes pojasnil na novinarski konferenci, je odstopno izjavo podal, saj si je želel, "da bi že zdaj izpeljali določene stvari, ki pa še niso zrele."

"Za nami so štirje meseci težkega dela, ki smo jih, tako v pisarni kot na ledu, izpeljali uspešno, tako da komaj čakamo na novo sezono. Tako mi kot generalni sponzor se zavedamo pomembnosti vlaganja v profesionalni šport. Pogodba je sklenjena za eno leto. Seveda si prizadevamo za podaljšanje," še pravi Vnuk in dodaja: "Pogovarjamo se o predlogu, da bi SŽ v začetku prihodnjega leta imenovale predsednika Olimpije, kar naj bi postal generalni direktor SŽ Dušan Mes, ki je postal podpredsednik HK Olimpija. Ta je ob Mihi Butari in Simoni Remih okrepil upravni odbor HK Olimpija."

Zakaj Slovenske železnice in kako bodo pomagali?

"Odločili smo se, da gremo v zgodbo zelo pragmatično. Olimpijo bomo podprli, ko pa bomo stvari preučili, bo tudi prevzel vodenje kluba (Dušan Mes, op. a.)," pravi Miha Butara. SŽ in Olimpija sta se za zdaj dogovorila za enoletno sodelovanje. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Odločili smo se, da gremo v zgodbo zelo pragmatično. Olimpijo bomo podprli, ko pa bomo stvari preučili, bo tudi prevzel vodenje kluba (Dušan Mes, op. a.)," pravi Miha Butara. SŽ in Olimpija sta se za zdaj dogovorila za enoletno sodelovanje. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Na Slovenskih železnicah smo zadnjih nekaj sezon podpirali HZS, za katero vemo, da je v danih možnostih dosegala nadpovprečne rezultate. Vsi se zavedamo, da če ni močnega klubskega hokeja v Sloveniji, potem tudi reprezentanca ne more napredovati, zato smo na pobudo Tomaža in še nekaterih akterjev pogledali, kaj je treba narediti. Zgodba, ki jo Tomaž pelje, je pozitivna, tako da smo rekli, da je to zgodba, v kateri bomo dobro prepoznani. Pomembno je tudi to, da Slovenske železnice delujejo na trgih Avstrije, Italije, Hrvaške in Madžarske, tako da bo to za nas tudi poslovna priložnost, da postanemo še bolj prepoznavni na teh trgih in na njih dosegamo še boljše rezultate," je sodelovanje SŽ z Olimpijo komentiral pomočnik direktorja novega generalnega sponzorja Miha Butara.

Po Vnukovih besedah bodo SŽ Olimpiji namenile 150 tisoč evrov v denarju (predvideno za ekipo), ob tem pa bodo pokrile še stroške prevozov na tekme in varovanje domačih obračunov.

Pomoč MOL in še neimenovanega sponzorja. Župan bi Olimpijo čim prej spet v ligi EBEL.

Olimpiji bo pri drsanju skozi sezono pomagala Mestna občina Ljubljana, in sicer, kot je poudaril župan Zoran Janković, na tri načine. Zagotovili bodo brezplačno uporabo igralnih površin, plače za trenerje mlajših selekcij (s tem pomagajo vsem mestnim klubom) in 220 tisoč evrov za nastopanje v Alpski ligi, kar naj bi Olimpiji nakazali še v tem letu. Ob tem je razkril, da bo Olimpijo podprl še en sponzor, ki je za zdaj neimenovan. Prispeval naj bi sto tisoč evrov. Podpisa sicer še ni, a naj bi prišel kmalu.

Mestna občina Ljubljana bo HK SŽ Olimpija pomagala z brezplačno uporabo igralnih površin, plačami za trenerje mlajših selekcij in 220 tisoč evri. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Mestna občina Ljubljana bo HK SŽ Olimpija pomagala z brezplačno uporabo igralnih površin, plačami za trenerje mlajših selekcij in 220 tisoč evri. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Finančna plat bo zagotovljena, prepričan sem, da bo sponzor in tisti, ki bo posodil svoje ime, skrbel za svoje ime, da bo s svojim delovanjem morda privabil še dodatne sponzorje. Predsednik kluba mora biti tisti, ki razume, da je treba v šport vlagati. Vesel sem, da se klubi počasi urejajo. Hvala Tomažu, ker je bil potrpežljiv, hvala tudi fantom. Prvi cilj, ki ga vidim, je, da pridem na finalno tekmo z Jesenicami. Da bomo prvaki, kar ni pritisk, le želja. Potem pa spet liga EBEL. Kdor nima teh ambicij ...," je o pričakovanjih dejal Janković, ki, zanimivo, meni, da v športu ni laži, saj se po njegovo blefiranje kaj hitro pokaže.

Župan Ljubljane je še odločno zavrnil kakršnokoli gradnjo novih ledenih ploskev.

Cena sezonske vstopnice je 130 evrov, za takšen znesek pa se je odločil Vnuk. "Da bodo imeli fantje zagotovljene plače," je komentiral ceno. Za ogled ene tekme bo treba odšteti 7,5 evra.



Finančni konstrukciji članske ekipe HK SŽ Olimpija in mlajših selekcij bosta ločeni.

Pred Brodnikom in ekipo trije tekmovalni cilji

Predsednik Vnuk je trenerske škarje in platno zaupal nekdanjemu hokejistu Andreju Brodniku, čigar moštvo sestavlja nekaj izkušenih oklepnikov, med katerimi so povratnik na ledenih ploskvah vratar Robert Kristan, kapetan Boštjan Groznik in Andrej Hebar, ter precej mladeničev, ki si bodo v Alpski ligi nabirali prepotrebne izkušnje. Brodniku bo kot pomočnik pomagal nekdanji član Olimpije Matej Hočevar. "Športni cilji pa, kot vedno, najvišji - priti čim višje, a moramo biti tudi realni. Treba bo nabirati izkušnje in upam, da bomo čim hitreje ujeli ritem," napoveduje trener Brodnik. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Športni cilji pa, kot vedno, najvišji - priti čim višje, a moramo biti tudi realni. Treba bo nabirati izkušnje in upam, da bomo čim hitreje ujeli ritem," napoveduje trener Brodnik. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Priprave so bile naporne, a zelo uspešne. Fantje so pokazali veliko željo in disciplino. Ekipa je sestavljena iz samih slovenskih igralcev. Jedro sestavlja nekaj izkušenih hokejistov, a če te umaknemo, lahko rečemo, da gre za mlado ekipo. Naši cilji so visoki, a bodimo realni, fantje bodo nabirali izkušnje skozi tekme," je o svojih varovancih – vsaj do novega leta okrepitev ne bo – povedal Brodnik, ki bi si želel več pripravljalnih tekem (odigrali so le tri).

Vnuk je ob tem nekoliko konkretneje spregovoril o ciljih, in sicer si v tekmovalnem smislu želijo pokalnega naslova, naslova državnega prvaka in uvrstitve v končnico Alpske lige. Ob tem si želijo še, da bi čim bolje vzgajali domače igralce in jih priključili članskemu hokeju, Olimpijo pa postopoma priključiti tudi tekmovanjem, kot je Kontinentalni pokal. Dolgoročna želja je vrnitev v ligo EBEL. In kdaj bi se realno lahko vrnili v EBEL-ligaško druščino? Vnuk si želi, da v treh, štirih letih.

Ekipa HK Olimpija za sezono 2017/18:

Vratarji: Robert Kristan, Tilen Spreitzer, Val Usnik
Branilci: Uroš Batič, Kristjan Čepon, Nik Grahut, Boštjan Groznik, Nik Petek, Luka Ščap, Maks Selan, Andraž Zibelnik, Luka Zorko
Napadalci: Aljaž Chvatal, Andrej Hebar, Jurij Jovan, Gal Koren, Matic Kralj, Filip Kuhar, Krištof Potočnik, Mark Sever, Nik Sitar, Črt Snoj, Aljaž Uduč, Luka Ulamec, Miha Zajc, Miha Pesjak
Trener: Andrej Brodnik

Kapetan Boštjan Groznik. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Kapetan Boštjan Groznik. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Prvi uradni preizkus v petek

Kako konkurenčna bo ekipa, ki je v pripravljalnem obdobju odigrala zgolj dve pripravljalni tekmi (na obeh je izgubila), je težko napovedati. Znano bo kmalu. Nekaj odgovorov bo dal Pokal Slovenije. Med četrtkom in nedeljo ga bo gostilo Celje, Olimpija pa se bo v četrtfinalu najprej srečala z Mariborom, proti kateremu bo v petek odigrala sploh prvo uradno člansko tekmo. Več bo jasnega po nekaj krogih Alpske lige. Zeleno-beli tabor jo bo odprl prihodnjo sredo, ko bo v Tivoliju gostoval aktualni prvak Ritten. Olimpija bo tekmovala tudi v državnem prvenstvu.

HK Olimpija novinarska konference Slovenske železnice | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida HK Olimpija novinarska konference Slovenske železnice | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

HK Olimpija novinarska konference Slovenske železnice | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

HK Olimpija novinarska konference Slovenske železnice | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

HK Olimpija novinarska konference Slovenske železnice | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ne spreglejte