Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 4. 2018,
20.39

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

1

Natisni članek

HDD Jesenice HK Olimpija državno prvenstvo

Sobota, 14. 4. 2018, 20.39

6 let

Državno prvenstvo, finale, 4. tekma

Jeseniško rajanje v Ljubljani: "Lovorika je v pravih rokah" #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

1

Olimpija Jesenice | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Navijači HDD Sij Acroni Jesenice slavijo 12. naslov državnih prvakov v samostojni Sloveniji. Danes so železarji v četrti tekmi finala državnega prvenstva v dvorani Tivoli s 4:1 premagali HK SŽ Olimpija in dosegli tretjo zmago v seriji. Jeseničani so ubranili naslov in z njim postavili piko na i sezoni, v kateri so bili za Ljubljančane večinoma nerešljiva uganka.

Večna tekmeca sta se danes pomerila že na 15. uradni tekmi sezone, Jeseničani pa so se veselili 13. zmage. To je bila najslajša zmaga sezone za železarje, saj so po obračunu s svojimi bučnimi navijači proslavili 12. naslov državnih prvakov v samostojni Sloveniji, sicer pa uradno priznan 35. Gorenjsko moštvo, ki ga je kot trener vodil Gaber Glavič, je v vitrine letos postavilo obe mogoči lovoriki v domačih tekmovanjih - za državnega in pokalne prvaka.

Kar ni uspelo doma, je pri večnem tekmecu

Miha Logar je načel ljubljansko mrežo, v kateri so ob koncu srečanja končali štirje ploščki. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Miha Logar je načel ljubljansko mrežo, v kateri so ob koncu srečanja končali štirje ploščki. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kar Jeseničanom ni uspelo v četrtek na domačem terenu, jim je v soboto v Ljubljani, kjer so se naslova veselili že lani. Že od prve minute so dali vedeti, da tokrat ničesar ne bodo prepuščali naključju, in bili z glavami stoodstotno pri igri že ob prvem metu sodnikovega ploščka. Olimpiji, ki so ji očitno moči pošle na četrtkovi tekmi, niso pustili, da bi razvila svojo igro, in prevladovali praktično od začetka do konca.

Jeseničanom je danes manjkal napadalec Miha Brus, Ljubljančanom pa Robert Kristan, kapetan Matic Kralj (strgana notranja kolenska vez), pa tudi branilec Kristjan Čepon, ki ga je na zadnji finalni tekmi v roko zadel plošček in mu jo zlomil. 

Prva tretjina se je končala z izidom 0:0, Jeseničani pa so povedli v začetku druge tretjine in v 23. minuti tekme prek moža odločitve lanskega finala Mihe Logarja prešli v vodstva z 1:0. V 38. minuti je prednost Gorenjcev podvojil David Planko, medtem ko je vse strele zmajev uspešno polovil jeseniški vratar Clarke Saunders. V 47. minuti se je po hitrem protinapadu pred ljubljanskim vratarjem Tilnom Spreitzerjem znašel Nik Pem in povišal na 3:0. Na tribunah dvorane Tivoli, na katerih je bilo več jeseniških kot ljubljanskih navijačev, se je začelo rajanje, a je Olimpija v 52. minuti vendarle prišla do gola. Zadel je Miha Pesjak. Piko na i je odločilni zmagi v seriji je dodal Tadej Čimžar, ki je v 60. minuti zadel prazen ljubljanski gol. "Lovorika je v pravih rokah," je dejal Luka Kalan (na fotografiji s pokalom). | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Lovorika je v pravih rokah," je dejal Luka Kalan (na fotografiji s pokalom). Foto: Žiga Zupan/Sportida

"V pravih rokah"

"Serija je bila težka. Vedeli smo, da bo. Olimpija je pokazala zobe v tej seriji. Ne vem, zakaj že od prve finalne tekme nismo igrali, kot smo tokrat. Morda res nismo bili stoodstotno pri stvari in mislili, da bo naslov prišel kar sam od sebe. Vsaka zmaga je bila prigarana. Danes smo pokazali najboljšo predstavo v tem finalu. Lahko rečem, da je bilo današnjo tekmo najlažje igrati, ker smo res pokazali veliko energije, veliko želje in na koncu zmagali pred svojim super občinstvom v Tivoliju. To je res lepa lovorika za konec sezone in ta je v pravih rokah. Za nami je super sezona, še vedno mi je malo žal za Alpsko ligo (obstali so v polfinalu, op. a.), a to je za nami, sezona se je končala na najboljši mogoč način," je bil po naslovu navdušen nekdanji član Olimpije, zadnji dve sezoni napadalec Jesenic Luka Kalan, ki so ga navijači izbrali za najboljšega železarja sezone Alpske lige. Kapetan Olimpije Andrej Hebar je športno čestital tekmecem. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Kapetan Olimpije Andrej Hebar je športno čestital tekmecem. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Čestitke Jeseničanom, zasluženo so prvaki"

"Prvi dve tekmi smo bili zelo blizu, na tretji smo zmagali. Mislim, da smo na tisti pustili veliko energije, saj je bil vložek zelo velik. Danes smo želeli zmagati, dali vse od sebe, a preprosto se ni izšlo in Jeseničani so zasluženo državni prvaki, saj so prvi zmagali trikrat. Razlika je bila res manjša kot v izločilnih bojih Alpske lige. Trenirali smo trdo, se pripravljali, želeli smo pokazati, da smo lahko zraven, a ta ekipa potrebuje še nekaj izkušenj. Jeseničanom lahko le čestitamo," je po zadnji tekmi sezone razmišljal kapetan Olimpije Andrej Hebar, ki še ne ve, kaj bo prinesla prihodnost. Kot pravi, se mora najprej spočiti.

Kdo v reprezentanco?

Po koncu finala je za večino hokejistov, ki so v njem igrali, konec sezone, a ne za vse. Kakšno ime iz klubov večnih tekmecev naj bi se znašlo v reprezentanci, ki se pripravlja na svetovno prvenstvo drugega razreda. Odločilno tekmo za državnega prvaka si je (trener in videoanalitik Jesenic Glavič in Aleš Burnik sta bila že tako vpeta v klubsko dogajanje) ogledal tudi večji del preostalega trenerskega štaba slovenske reprezentance.

Fantje takoj po finalu o reprezentančnem vpoklicu še niso bili obveščeni, kdo ga je dobil, bo uradno znano kmalu. Zaslužil bi si več kot eden, je ob tem pristavil Glavič, ki se v prvi sezoni vihtenja članske taktirke veseli premiernega članskega naslova državnega prvaka.

Državno prvenstvo, finale, 4. tekma

Sobota, 14. april
HK SŽ Olimpija : HDD Sij Acroni Jesenice 1:4 (0:0, 0:2, 1:2) /1:3/
Pesjak 52.; Logar 23., Planko 38., Pem 47., Čimžar 60.

//razmerje v zmagah, igrali so na tri

Ne spreglejte