Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 11. 2021,
18.04

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

Boris Sadecki Dušan Pašek iClinic Bratislava Capitals IceHL

Torek, 16. 11. 2021, 18.04

2 leti, 5 mesecev

bratislava izstopila, o razvrstitvi bo odločalo povprečno število osvojenih točk

Vodstvo lige po izstopu Slovakov sprejelo novost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
Kac Celovec prvak ICEHL | Po novem bo o razvrstitvi na lestvici IceHL odločal upoštevali povprečno število osvojenih točk na tekmo. | Foto Sportida

Po novem bo o razvrstitvi na lestvici IceHL odločal upoštevali povprečno število osvojenih točk na tekmo.

Foto: Sportida

Po tragediji v klubu iClinic Bratislava Capitals, ki je danes uradno izstopil iz IceHL, se je sestala komisija in določila nov kriterij za razvrstitev na lestvici. Moštvom se točke, osvojene proti Bratislavi, ne bodo brisale, tako da o vrstnem redu ne bo več odločal seštevek točk, temveč povprečno število osvojenih točk na tekmo. Medtem so slovaški mediji poročali, da je nekdanji direktor in podpredsednik kluba Dušan Pašek pred samomorom napisal poslovilno pismo, v katerem je prevzel odgovornost za smrt Borisa Sadeckega, saj naj bi mu ta že v začetku sezone povedal, da se ne počuti najbolje.

Orli Znojmo : HK Olimpija ICEHl
Sportal Olimpija po preobratu in divjem koncu slavila na Češkem

Posebna komisija lige IceHL je danes obravnavala izsstop slovaškega kluba iz tekmovaja. Interna pravila lige IceHL postopkov za tovrstni primer niso predvidevala, zato so sprejeli nov kriterij za razvrščanje moštev na lestvici, na kateri po novem ni več slovaškega kolektiva.

Tekme in točke, osvojene na medsebojnih obračunih z iClinic Bratislava Capitals, se moštvom ne bodo brisale, od zdaj bo glavno merilo za razvrstitev na lestvici povprečno število osvojenih točk na tekmo, zaokroženo na tri decimalke. Tak sistem, poznajo ga tudi v nemški DEL, omogoča, da določene tekme, če bi se razmere, povezane s covid-19, poslabšale, lahko ostanejo neodigrane. Je pa pogoj, da vsako moštvo odigra 80 odstotkov predvidenih tekem. 

"Po dolgem in podrobnem pogovoru je komisija na srečo prišla do soglasne odločitve. Osvojene točke se ekipam ne bodo izbrisale. S stališča komisije je to najbolj pravična rešitev za vse igralce in ekipe, četudi ni najlažja. Hkrati nam sistem povprečja točk daje možnost, da se prilagodljivo in v kratkem odzovemo tudi na morebitne odpovedi tekem zaradi pandemije," je za uradno stran tekmovanja dejal predsednik IceHL Jochen Pildner-Steinburg.

Olimpija ostaja na vrhu

Olimpija tudi po novem kriterju ostaja vodilna. | Foto: Matic Klanšek Velej/Gepa/Guliverimage Olimpija tudi po novem kriterju ostaja vodilna. Foto: Matic Klanšek Velej/Gepa/Guliverimage Točkovni sistem ostaja nespremenjen (tri točke za zmago, dve za zmago po podaljšku/kazenskih strelih, ena za poraz po podaljšku/kazenskih strelih in nič točk za poraz). 

Kaj novost pomeni za trenutno lestvico? Vodilni HK SŽ Olimpija je na 16 tekmah zbral 36 točk oziroma 2,250 točke na tekmo, tako da ostaja vodilni, drugi je Fehervar (2,059), tretji pa je Innsbruck (1,778). Salzburg je s tretjega mesta nazadoval na peto.

Kako je videti nova lestvica?

1. SŽ Olimpija          16 tekem – 2,250 točke/tekmo
2. Fehervar             17 -  2,059
3. Innsbruck            18  -  1,778
4. Bolzano              17  -  1,706
5. Salzburg             19  -  1,684
6. Vienna Capitals      17  -  1,647
----------------------------------------
7. VSV Beljak           17  -  1,471
8. KAC Celovec          17  -  1,471
9. Orli Znojmo          16  -  1,438
10. Dornbirn             16  -  1,188
------------------------------------------
11. Graz99ers            17  -  1,176
12. Black Wings Linz     17  -  0,882
13. Pustertal            16  -  0,750

*Merilo za razvrstitev je povprečno število osvojenih točk na tekmo, zaokroženo na tri decimalke.

Pokojni direktor slovaškega kluba je v poslovilnem pismu prevzel odgovornost za smrt hokejista Borisa Sadeckega, ta se že pred sezono ni počutil dobro. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pokojni direktor slovaškega kluba je v poslovilnem pismu prevzel odgovornost za smrt hokejista Borisa Sadeckega, ta se že pred sezono ni počutil dobro. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Travmatični mesec

Za slovaškim hokejskim klubom iClinic Bratislava Capitals je žalosten mesec dni. Ob koncu oktobra se je njihov napadalec Boris Sadecky zgrudil na tekmi lige IceHL v Dornbirnu, od koder so ga prepeljali v bolnišnico, tam je nekaj dni zatem umrl. Kot je pozneje sporočila njegova družina, je umrl zaradi blažjega vnetja srčne mišice, ki je povzročilo srčni zastoj.

Dva dneva po prezgodnji smrti komaj 24-letnega hokejista je iz Bratislave prišla nova pretresljiva informacija, življenje si je vzel direktor in podpredsednik kluba Dušan Pašek mlajši. Kaj hitro so se pojavile govorice, da se je 36-letnik čutil odgovornega za smrt hokejista, dva tedna pozneje je slovaški medij Pravda poročal, da je Pašek v poslovilnem pismu prevzel odgovornost za smrt mladega hokejista in sebe označil za glavnega krivca.

Že na začetku sezone se ni počutil najbolje Sadecky je Pašku omenil slabo počutje, a ta njegovih besed ni vzel dovolj resno. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Sadecky je Pašku omenil slabo počutje, a ta njegovih besed ni vzel dovolj resno. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Sadecky se že v začetku sezone ni počutil najbolje, o tem se je posvetoval s Paškom in ga povprašal, ali bi moral na zdravniške preglede. To bi pomenilo, da bi bil nekaj časa odsoten z ledenih ploskev. Pašek mlajši mu je dejal, naj igra, Sadecky pa po pisanju slovaškega medija po tem pogovoru ni prestal nobenih dodatnih zdravniških pregledov. Umrl je mesec in pol po začetku sezone.

Priča, ki je bila po smrti Sadeckega v stiku s Paškom ml., pravi, da ga je tragedija močno pretresla, tako zelo, da se je obesil.

Konec tedna zadnji uradni skupni trening

Šok ob izgubi dveh svojih članov je bil za slovaški klub prevelik, na vodstvo lige IceHL so zapisali, da ekipa ne bo zmožna skupaj izpeljati sezone, da to končujejo predčasno in da se želijo v tekmovanje vrniti prihodnje leto.

Zadnji uradni skupni trening:

Predsednik Ivo Đurković se je konec preteklega tedna trenerju Petru Draisaitlu in hokejistom, ki so še ostali v Bratislavi, pridružil na zadnjem uradnem skupnem treningu. "Želel sem se posloviti od igralcev, se zahvaliti ekipi. Prihodnje leto se bomo vrnili, hokej mora živeti naprej, tudi za Borisa in Dušana," je dejal v pogovoru s tamkajšnjimi novinarji.

Anže Kuralt
Sportal Anže Kuralt želi pri sosedih narediti še korak naprej
Bratislava Capitals
Sportal Po tragediji in napovedanem umiku je prvi igralec našel nov klub
Ne spreglejte