Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 12. 2019,
21.15

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Natisni članek

Alpska liga Mitja Šivic Gregor Polončič HK Olimpija HDD Jesenice

Petek, 20. 12. 2019, 21.15

4 leta, 3 mesece

Alpska liga, 20. december

Olimpija prerešetala nemočne Jesenice in se vrnila na alpski vrh #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

HDD Jesenice, HK SŽ Olimpija Alpska liga | Olimpija je na enosmernem derbiju s 7:0 odpravila Jeseničane, ki niso bili dorasel tekmec.  | Foto Peter Podobnik/Sportida

Olimpija je na enosmernem derbiju s 7:0 odpravila Jeseničane, ki niso bili dorasel tekmec.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Hokejisti HK SŽ Olimpija so na petkovem derbiju v Podmežakli, ki ni upravičil imena, s 7:0 nadigrali HDD Sij Acroni Jesenice. Obračun na Gorenjskem, na tribunah si ga je ogledalo dobrih 2.500 gledalcev, je štel dvojno, za točke Alpske lige in državnega prvenstva. Zmaji so si z novo zmago zagotovili prvo mesto po rednem delu državnega prvenstva in se vrnili na prvo mesto Alpske lige. Jeseničani ostajajo 13. Obe moštvi že v soboto čakata novi tekmi, Ljubljančani bodo ob 19.30 gostili Asiago, Jeseničani pa gostovali na Dunaju.

Poročilo s tekme:

HDD Jesenice, HK SŽ Olimpija Alpska liga
Sportal Prepričljivo slavje Ljubljančanov v Podmežakli

Ljubljančani so na Jesenicah povsem nadigrali večnega tekmeca, ki jim, za razliko od oktobrskega obračuna, ni zmogel slediti.

Resda Jeseničani zaradi poškodb niso mogli računati na Jako Ankersta, Gašperja Korošca, na svetovnem prvenstvu se je poškodoval Žan Primožič, na derbiju pa niso smeli sodelovati še hokejisti z dvojno licenco s Hidrio, tako da so imeli v polju le 16 igralcev, a po precej enosmernem dvoboju niso želeli iskati izgovorov v kadrovskih težavah, pač pa priznali, da niso bili dorasel tekmec. 

Še najbolj izenačena je bila uvodna tretjina, ko je Olimpijo v vodstvo v 13. minuti z igralcem več popeljal nekdanji železar Sašo Rajsar. Ljubljančani so v prvi tretjini izkoristili edino kazen Jesenic, na drugi strani pa so imeli domači hokejisti šest minut igralca več na ledu, a jim ni uspelo premagati tokrat stoodstotnega Žana Usa, ki si je s 25 obrambami prislužil naziv igralca srečanja na zeleni strani. 

HDD Jesenice : HK SŽ Olimpija, foto: Peter Podobnik/Sportida:

Fotogalerija
1 / 35

Olimpija je v drugi tretjini hitro še povišala vodstvo. V razmiku 14 sekund sta Antoina Bonvalota, ki ga je trener Mitja Šivic med vratnicama pustil vseh 60 minut, premagala še Gal Koren in Žan Jezovšek. Ljubljančani so po tretjem zadetku povsem zavladali, narekovali ritem igre in gostitelje večkrat stisnili pred njihov gol. Slovenski prvaki so na začetku zadnje tretjine spet hitro zadeli, v polno je še drugič na tekmi meril Koren, nato se je med strelce drugič vpisal še Rajsar, za izpis 0:7 na semaforju pa sta z zadetkom poskrbela še Mark Čepon in Miha Logar.

Olimpija si je z zmago zagotovila prvo mesto v rednem delu državnega prvenstva, z novimi tremi točkami pa se je vrnila tudi na alpski vrh. 

HDD Jesenice : HK SŽ Olimpija 0:7 (0:1, 0:2, 0:4) 
Rajsar 13. (PP1), 45., Koren 23., 42., Jezovšek 24., Čepon 53., Logar 55.

Polončič: Želeli smo jim vsiliti svoj stil

"Kapo dol fantom, prikazali so zrelo, moško, dobro igro. Obrisi dela med premorom so vidni. Fantje so med premorom trdo garali, tudi nekaj detajlov v sami igri smo spremenili, tako da smo lahko pozitivni. Imamo tudi boljšo ekipo kot Jeseničani, naš načrt je bil, da jim vsilimo naš stil igre, s štirimi peterkami skozi celotno tekmo smo držali zelo visok tempo, s hitro tranzicijo. Zadovoljen sem, smo pa lahko še boljši, a to upam, da bomo, ko bodo na vrsti ključne tekme," je po srečanju razmišljal trener Ljubljančanov Gregor Polončič.

Trener Olimpije Gregor Polončič po visoki zmagi:

Šivic: Po 15 sekundah so odpovedale noge, roke, glava ...

"Na žalost sem imel občutek, da so fantje tako zelo prestrašeni neuspeha in pod tako močnim pritiskom, da so po 10, 15 sekundah odpovedale noge, glava, roke, praktično vse duele smo izgubili, kar veliko pove o značaju. Ne vem, ali je bila to največja tekma sezone, je bila pa vsekakor najbolj "luštna" za igrati. Dvorana je bila lepo napolnjena, šlo je za derbi, mi smo se pa, kot sem že povedal na pokalu v Kranju, podelali v hlače. To res boli," pa je po visokem porazu z glavo zmajeval jeseniški trener Šivic, ki verjame, da je serija porazov v zadnjih minutah in sekundah obračunov (teh se je nabralo precejšnje število) močno načela psiho varovancev: "Veliko se pogovarjamo o teh zapravljenih točkah, o mentalni pripravi, ljudje nam prihajajo predavat, a nikakor ne razumemo, ne spoznamo. Ne vem, ali nikoli ne bomo ... Tokrat nismo bili pravi zaradi psiholoških blokad."

Trener Jesenic Mitja Šivic v kratki klopi ni želel iskati izgovorov:

O strahu pred neuspehom:

500. večni derbi: HK SŽ Olimpija - HDD Sij Acroni Jesenice
Sportal Olimpija brez težav, Jeseničani se tolčejo po glavi

70 let rivalstva

Prvi plošček na tekmi je vrgel nekdanji jeseniški hokejist Boris Čebulj, ki je bil član železarjev ob začetkih rivalstva z Ljubljančani. To po jeseniških informacijah sega v leto 1949, ko so se na Jesenicah prvič pomerili z ljubljansko ekipo. 

Prvi plošček na tekmi je vrgel nekdanji jeseniški hokejist Boris Čebulj. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Prvi plošček na tekmi je vrgel nekdanji jeseniški hokejist Boris Čebulj. Foto: Peter Podobnik/Sportida

"Po zanesljivih podatkih se je hokejsko rivalstvo začelo s tekmo, ki je bila odigrana 29. januarja 1949, v letošnjem letu praznujemo že 70 let rivalstva. Takrat sta se na Jesenicah pomerila jeseniška selekcija Jožeta Gregorčiča in ljubljanska ekipa Enotnosti. Ljubljančani so zaradi podcenjevanja svojih nasprotnikov na prvo tekmo prišli s svojo B-ekipo, Jeseničani pa so jih premagali z rezultatom 3:0, na drugi pa s 5:2," so o derbiju iz leta 1949 gostitelji zapisali na uradni strani.

 

HK Olimpija Linz Gregor Polončič
Sportal Gregor Polončič: Kritikom nimam česa dokazovati, lahko se dokažem le sebi #video

 

Že v soboto novi tekmi

Prav veliko časa za regeneracijo in pripravo moštvi ne bosta imeli, saj obe že v soboto čakata nova alpska izziva. Ljubljančani bodo ob 19.30 gostili Asiago, ki je tik pod mesti, ki vodijo neposredno v končnico (šesto mesto), Jeseničani pa bodo ob 18. uri gostovali na Dunaju.

Alpska liga, 19. in 20. december

 

Lestvica

1. HK SŽ Olimpija 22 tekem – 50 točk
2. Val Pusteria  22 – 48
3. Ritten 22 – 47 
4. Fassa 21 – 42
5. Lustenau 22 – 41
6. Feldkirch 21 – 38
.......................................
7. Asiago 22 – 37
8. Cortina 21 - 36
9. Zell am See 22 – 34
10. Vipiteno 22 – 34
11. Red Bull Salzburg II 23 - 33 
12. Gardena 22 – 33
13. HDD Sij Acroni Jesenice 21 – 28
14. Kitzbuhel 22 – 25
15. Bregenzerwald 23 - 23
16. KAC II 22 – 20
17. Vienna Capitals II 22 – 19
18. Black Wings Linz 21 – 3

Preberite še:

Ivo Jan
Sportal Ivo Jan se vrača v Olimpijo
Ne spreglejte