Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
1. 7. 2016,
11.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Euro 2016 Jakub Blaszczykowski Portugalska Poljska Robert Lewandowski

Petek, 1. 7. 2016, 11.35

6 let, 6 mesecev

Robert Lewandowski po izpadu z EP 2016

Nestrpno ga je čakal, nato pa ga je pahnil v nesrečo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Lewandowski Poljska

Najboljši poljski nogometaš Robert Lewandowski je stežka prebolel izpad proti Portugalski. Poljska je izgubila četrtfinalni dvoboj po izvajanju kazenskih udarcev. "Nogomet je včasih brutalen," je dejal zvezdnik Bayerna po zapravljeni priložnosti, da bi se Poljaki uvrstili med štiri najboljše.

Ljubljenec poljskih navijačev, ki je v prejšnji sezoni postal strelski kralj nemške bundeslige, se je na letošnjem Euru načakal pred prvim zadetkom. V reprezentančnem dresu je v Franciji v polno zadel šele na petem srečanju. Zanimivo je, da se je na tistih tekmah evropskega prvenstva, na katerih ni zadel v polno, veselil uspehu svoje izbrane vrste (1:0 s Severno Irsko, 0:0 z Nemčijo, 1:0 z Ukrajino, 1:1 s Švico – napredovanje po loteriji kazenskih strelov), na prvi tekmi, na kateri se je končno vpisal med strelce in zatresel portugalsko mrežo, pa mu ni bilo do smeha, saj je Poljska ostala brez napredovanje v polfinale.

"Zelo boli, ko izpadeš s prvenstva, na katerem nisi izgubil niti ene tekme. Nogomet je včasih brutalen. Žal nam je zmanjkalo nekaj sreče," je skrušeno priznal Robert Lewandowski po nesrečnem porazu s Portugalsko, ki se je prebila v polfinale, čeprav v rednem delu ni zmagala niti na eni od petih odigranih tekem na Euru. Če je Poljake boginja Fortuna obdarila na srečanju osmine finala, ko so po izvajanju strelov z bele točke premagali Švico, jim je obrnila hrbet proti Portugalcem.

Bi morali več tvegati?

Z bele točke je brez težav ugnal portugalskega vratarja. | Foto: Z bele točke je brez težav ugnal portugalskega vratarja. Lewandowski je dosegel zadetek, ki se je vpisal v zgodovino kot drugi najhitrejši na evropskih prvenstvih. Dosegel ga je po pičlih 95 sekundah. "Odlično smo vstopili v srečanje. Sprašujem se le, ali bi morali igrati še bolj tvegano … Ko smo zaigrali napadalno, so Portugalci izgubili več žog, vendar smo igrali v četrtfinalu, tako da raje nismo tvegali," je razmišljal o tem, kaj bi še lahko storili, da bi portugalski oreh strli že v rednem delu ali po 120 minutah.

Kot kapetan in najboljši strelec je prevzel odgovornost. Prvi med Poljaki je izvajal kazenski strel in brez težav ugnal portugalskega vratarja Ruia Patricia, na njegovo nesrečo pa se je zataknilo pri nekdanjem soigralcu pri dortmundski Borussii Jakubu Blaszczykowskem. Kuba, strelec dveh zadetkov na tem prvenstvu, je postal osmoljenec. 

Nihče ni jezen na Kubo

Poljski zvezdnik, ki je v otroštvu doživel hudo travmo, ni izkoristil strela z bele točke. Ker so Portugalci kot po tekočem traku tresli poljsko mrežo, so si priigrali nedosegljivo prednost pred Poljaki in se uvrstili v polfinale.

Tako sta se veselila s poznejšim osmoljencem srečanja Jakubom Blaszczykowskim po hitrem poljskem vodstvu z 1:0. | Foto: Tako sta se veselila s poznejšim osmoljencem srečanja Jakubom Blaszczykowskim po hitrem poljskem vodstvu z 1:0.

"Nihče ni jezen na Kubo, niti mu nima česa očitati. Na tem Euru je dal toliko za Poljsko. Prepričan sem, da bo po tej izkušnji postal še močnejši. Izgubili smo kot ekipa, ne zaradi napake posameznika," je izjavil kot pravi kapetan in napovedal, da bo Poljska na naslednjih velikih tekmovanjih napadala še višja mesta.

"Lahko le napredujemo. Ta generacija bo ostala skupaj, tako da bomo vedno boljši. Mladi Poljaki so videli, zakaj je vredno trenirati in sanjati o tem, da se bomo nekoč uvrstili v polfinale. Nogomet je poskrbel za evforijo na Poljskem. Imamo veliko potenciala, ki ga lahko izkoristimo," je poudaril 27-letni napadalec, ki pred Eurom ni pričakoval, da bo prvenstvo zapustil kot četrtfinalist brez enega samcatega poraza.

A nogomet je včasih res brutalen. To so na svoji koži zaradi nepredvidljivih Portugalcev občutili že Hrvati. Očitno so Portugalci na tem prvenstvu strup za rdeče-bele …    

Ne spreglejte