Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
1. 7. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

2

Natisni članek

Renato Sanches Ricardo Quaresma Fernando Santos Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Euro 2016

Petek, 1. 7. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Portugalci so spet v polfinalu

Vsi govorijo o čudežnem dečku in Ricardu Quaresmi, le selektor povzdiguje Cristiana Ronalda

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

2

Portugalska je polfinalist evropskega prvenstva. Še drugič zapored in petič v sedmih nastopih, v katerih je vedno prišla vsaj do četrtfinala. Po zaslugi gola najstnika Renata Sanchesa in enajstmetrovke Ricarda Quaresme, a selektor Portugalcev Fernando Santos je po tekmi govoril predvsem o Cristianu Ronaldu.

Po zgodnjem vodstvu Poljske, ki jo je s prvim golom na prvenstvu v vodstvo po stotih sekundah igre, kar je drugi najhitrejši gol v zgodovini tekmovanja, v vodstvo popeljal njen z naskokom največji zvezdnik Robert Lewandowski, je za izenačenje po 33 minutah poskrbel komaj 18-letni Renato Sanchez, ki je bil prvič v Franciji v začetni enajsterici in s prvencem v izbrani vrsti upravičil selektorjevo zaupanje.

Potem v rednem delu igre gledalci v Marseillu in milijoni za televizijskimi zasloni niso videli zadetka, v podaljšku prav tako ne. Sledile so enajstmetrovke, pri katerih so bili, v nasprotju s tekmo osmine finala proti Švici, Poljaki manj srečni in spretni, strel pa je v usodni četrti seriji zapravil eden izmed zvezdnikov moštva Jakub Blaszczykowski. Poljaki se tako niso uvrstili v prvi polfinale na velikih tekmovanjih po tistem, do katerega so prišli ob največjem uspehu svojega nogometa, na svetovnem prvenstvu leta 1982, ko so bili na koncu tretji.

Selektor pravi, da je bil Cristiano Ronaldo ključ do zmage

Kaj je Cristianu Ronaldu povedal selektor? | Foto: Kaj je Cristianu Ronaldu povedal selektor? Po tekmi so vsi govorili o Ricardu Quaresmi, ki je na igrišče spet prišel s klopi in zadel zadnji, odločilni strel z enajstih metrov in Portugalce po osmini finala, ko je zadel v podaljških proti Hrvaški, spet porinil naprej, ter čudežnem dečku Sanchesu, ki je potrdil, zakaj je münchenski Bayern nekaj dni pred prvenstvom Benfici zanj odštel 35 milijonov evrov, a selektor Portugalske je, zanimivo, v oblake povzdigoval kapetana in najboljšega strelca Cristiana Ronalda. Zvezdnik madridskega Reala je sicer res zadel prvi strel Portugalcev z bele točke, a se v 120 minutah ni preveč izkazal.

"Ronaldo in Pepe sta odigrala sijajno tekmo. Če ne bi Cristiano zadel prvega strela z enajstih metrov … Kdo ve, kako bi se vse skupaj končalo," je po tekmi govoril Fernando Santos, ki je bil zadovoljen s predstavo vseh svojih varovancev. "Pohvale si zaslužijo vsi. Od prvega do zadnjega so izpolnili nalogo in nam pomagali do zmage. Čestitati moram prav vsem," je dodal in razkril, kaj se je po zgodnjem zaostanku Portugalske v njeni igri spremenilo.

"Poklical sem Ronalda k sebi, mu dal nekaj napotkov in sistem igre smo iz 4-3-3 spremenili v 4-4-2, z Nanijem nekoliko proti sredini, kar nam je prineslo posest žoge. Začeli smo igrati veliko bolje in na koncu se je izšlo. Odigrali smo taktično res dobro. Zelo sem zadovoljen," je dodal 61-letni trener, ki na klopi Portugalske sedi od leta 2014.

18-letni Portugalec Renato Sanches je dokazal, zakaj mnogi pravijo, da je dragulj evropskega nogometa. | Foto: 18-letni Portugalec Renato Sanches je dokazal, zakaj mnogi pravijo, da je dragulj evropskega nogometa.

Čudežni deček je zelo zrel

Najstnik Sanches na igrišču deluje neverjetno zrelo, podobne so bile tudi njegove besede, ki jih je izrekel po tekmi, po kateri ga je Evropska nogometna zveza (UEFA) izbrala za najboljšega posameznika na igrišču.

"Naredil sem, kar sem moral, in nič več. Zelo sem vesel zadetka, a veliko bolj pomembno je, da smo napredovali. Zdaj nas čaka nov izziv. Moramo nadaljevati tako, kot smo začeli. Cilj je še daleč, a je dosegljiv. Zdaj smo mu korak bližje," je povedal vezist, ki je zablestel v zadnjih mesecih. Decembra lani je dobil priložnost v članskem moštvu Benfice iz Lizbone, kjer je rojen, jo takoj izkoristil, se ustalil v postavi in postal eden izmed najbolj vročih mladih nogometašev na svetu ta hip.

Še drugič zapored jih je popeljal naprej

Ricardo Quaresma je bil spet mož odločitve. | Foto: Ricardo Quaresma je bil spet mož odločitve. Drugače velja za Quaresmo, ki je v zatonu kariere, a morda prav zdaj doživlja njene najsvetlejše trenutke. Vsaj v dresu reprezentance zagotovo. Zdaj, ko je star 32 let in še zdaleč ni dosegel tistega, kar so temu tehnično izjemno podkovanemu krilnemu napadalcu napovedovali pred desetletjem in več.

"Veliko mi pomeni, da sem Portugalski pomagal napredovati," je povedal nogometaš, ki je še drugič zapored na tem prvenstvu poskrbel, da je Portugalska napredovala, ko je zadel z enajstih metrov v peti seriji.

"Ko sem pristopil k žogi, sem bil miren in samozavesten, saj sem vedel, kam bom streljal. Ko je žoga končala v mreži, mi je vseeno zelo odleglo. Čutil sem, da imam na rami celotno državo. Pritisk je bil velik," je povedal nekdanji član Barcelone, Interja in Chelseaja, ki zdaj igra za turškega prvaka Bešitkaš.

"Naredili smo nov, lep korak na poti do naslova. Lepo je, da smo napredovali, a naša misija še zdaleč ni končana. Čas za veseljačenje bo nastopil, če bomo uspešni na koncu. Sam vedno govorim, da ni pomembno, kakšen je začetek, ampak predvsem to, kakšen je konec," je govoril velik adut Portugalcev na letošnjem prvenstvu, ki v zadnjem času daje občutek, da je končno dozorel.

Portugalska je na letošnjem evropskem prvenstvu petkrat remizirala, a se veseli polfinala. | Foto: Portugalska je na letošnjem evropskem prvenstvu petkrat remizirala, a se veseli polfinala.

V polfinale so prišli brez zmage

Portugalci so se med najboljše štiri sicer uvrstili, ne da bi v petih tekmah zmagali po rednem delu igre. V skupinskem delu tekmovanja so remizirali proti Islandiji (1:1), Avstriji (0:0) in Madžarski (3:3), v osmini finala po podaljških odpravili Hrvaško (1:0) in zdaj iz četrtfinala proti Poljski napredovali po enajstmetrovkah.

Kaj sledi v polfinalu, v katerem jih bodo čakali bodisi Belgijci bodisi Valižani, ki bo prihodnjo sredo v Lyonu?

 

Ne spreglejte