Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
15. 6. 2016,
12.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Euro 2016 nogomet György Garics

Sreda, 15. 6. 2016, 12.24

6 let, 6 mesecev

ZGODBE, KI JIH PIŠE EURO (6.) – György Garics

Igra za Avstrijo in poje madžarsko himno

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Za Györgyja Garicsa je bila torkova tekma evropskega prvenstva med Avstrijo in Madžarsko posebna zaradi več razlogov. Čeprav se je rodil na Madžarskem, ob presenetljivi zmagi naših severovzhodnih sosedov (2:0) ni bil najbolj vesel.

Prejšnje zgodbe:
Dimitri Payet (Francija)Gareth Bale (Wales)Darijo Srna (Hrvaška)Graziano Pelle (Italija) in Gabor Kiraly (Madžarska)

Izkušenega bočnega branilca je v zadnjih mesecih njegove kariere zaznamovala huda bolezen njegovega očeta, ki je po borbi z rakom umrl pred tednom dni. "Očeta sem vprašal, ali naj ostanem z avstrijsko reprezentanco ali naj zadnje dni preživim z njim. Niti pomišljal ni in mi dejal, da naj odidem na evropsko prvenstvo. Seveda sem mu zadnjo željo izpolnil. Škoda je, ker me ne bo videl igrati, to bi ga še posebej razveselilo. Verjamem, da me bo spremljal tudi nekje od zgoraj," je pred čustvenim obračunom žalostno zgodbo medijem pripovedoval 32-letni bočni branilec nemškega Darmstadta, s katerim se je uspešno obdržal v bundesligi.

Če ga ne bi ubogal, bi bil jezen nanj

Po devetih letih je zapustil Italijo in se preselil v Nemčijo.  | Foto: Po devetih letih je zapustil Italijo in se preselil v Nemčijo. "Jezen bi bil name, če ne bi odšel v Francijo. Veliko sva vložila, da sem zdaj tukaj, kjer sem. Potrudil se bom, da bo ponosen name. Nogomet je bil njegovo življenje," je dodal Garics. Tudi njegov oče, ki je imel isto ime in priimek, je bil nogometaš.

Za Garicsa je bila tekma z Avstrijo zelo čustvena in to ne samo zaradi smrti očeta, pač pa tudi zato, ker je reprezentant Avstrije, ki se dobro zaveda, od kod so njegove korenine. V mestu Szombathely na Madžarskem rojeni nogometaš se je v Avstrijo preselil kot 14-letni fant, na Dunaju pa je postal član Rapida, kjer je tudi nogometno odrasel.

Počuti se kot Madžar

"Še vedno se počutim kot Madžar, ki igra z vsem srcem za Avstrijo. To je vsa umetnost. Bila je tudi možnost, da postanem reprezentant Madžarske, a sem ocenil, da bo za mojo kariero bolje, če zaigram za Avstrijo. Vsi govorijo, da me je oče prepričeval o nasprotnem, a ni imel nič pri tem, odločitev je bila samo moja. Pojem obe himni, tudi drugače vedno stiskam pesti Madžarsko, to je najmanj, kar lahko storim za očeta," je še pred prvo tekmo, ki pa se ni končala po avstrijskih željah, povedal avstrijski reprezentant. Garics je dunajski Rapid zapustil leta 2006, do 2015 pa je na Apeninskem polotoku 
igral za Napoli, Atalanto in Bologno. 

Proti Madžarski ni dobil priložnosti za igro. | Foto: Proti Madžarski ni dobil priložnosti za igro.

Njegova rodna dežela jih je presenetila

Čeprav so bili Avstrijci veliki favoriti, so srčni Madžari tekmo v Bordeauxu dobili z 2:0 in odlično odprli prvenstvo. "Nastop na evropskem prvenstvu je že tako ali tako zelo poseben, ko pa se pred tem zgodijo še take stvari, je vse toliko še bolj čustveno. Želeli smo si tri točke, a so Madžari res pokazali srčno igro in zasluženo zmagali. Nismo pričakovali tako bojevite in dobre Madžarske," je po tekmi za madžarski Origo povedal Garics, ki pa je tekmo spremljal le s klopi za rezerviste.

Ni še konec

"Nič še ni odločenega, z mislimi smo že pri Portugalski in Islandiji. Tudi Madžarska ne sme zaspati na tem rezultatu, saj lahko v nasprotnem primeru hitro konča na zadnjem mestu," je za konec še svojo domovino opozoril nogometaš nemškega Darmstadta.

Ne spreglejte