Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 7. 2023,
15.42

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Katie Ledecky Tara Vovk plavanje Rita Meilutyte Sarah Sjöström svetovno prvenstvo Neža Klančar

Sobota, 29. 7. 2023, 15.42

9 mesecev

SP v plavanju 2023

Drugi najboljši rezultat Slovenke, Ledeckyjeva prehitela Phelpsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Neža Klančar | Neža Klančar je osvojila 15. mesto. | Foto Plavalna zveza Slovenije

Neža Klančar je osvojila 15. mesto.

Foto: Plavalna zveza Slovenije

Neža Klančar je na svetovnem prvenstvu v Fukuoki osvojila 15. mesto na 50 metrov prosto. Z izidom 23,84 je bila štiri stotinke sekunde počasnejša od zjutraj doseženega slovenskega rekorda. Švedinja Sarah Sjöström pa je s 23,61 za šest stotink sekunde izboljšala lasten svetovni rekord. Svetovni rekord je v polfinalu na 50 m prsno izenačila Litovka Rita Meilutyte, avstralska mešana moško-ženska štafeta pa ga je postavila na 4 x 100 m prosto. Američanka Katie Ledecky se je podpisala pod poseben podvig.

Neža Klančar
Sportal Neža Klančar za sedem stotink brez finala

Že v petek je 23-letna Neža Klančar osvojila 10. mesto na 50 metrov delfin in tudi v tej disciplini dosegla nov državni rekord. Z dvema polfinalnima nastopoma je to za mlado slovensko reprezentantko, ki je v začetku leta trenirala tudi v Avstraliji, to najbolj uspešen nastop na tekmi te ravni.

"S polfinalom nisem najbolj zadovoljna, saj vem, da sem bila pripravljena za še malo boljši čas. A vseeno. Odplavala sem svoj drugi polfinale na svetovnem prvenstvu v velikih bazenih. dosegla sem še en dober izid, drugega najboljšega v karieri. Razloga za slabo voljo ni, a želim si še boljše dosežke. Gremo naprej," pa je menila plavalka, ki jo čez 14 dni na Irskem čaka nastop na evropskem prvenstvu do 23 let. 

Klančarjeva je v dopoldanskih kvalifikacijah s časom 24,80 osvojila 11. mesto. Svoj dve leti star državni rekord je izboljšala za 16 stotink sekunde. Za uvrstitev v polfinale je bilo treba v kvalifikacijah plavati 24 sekund in 86 stotink, torej hitreje od dosedanjega državnega rekorda Klančarjeve. 

Izjemna sobota za Švedinjo

Zablestela pa je Švedinja 29-letna Sarah Sjöström, ki je v soboto najprej osvojila naslov svetovne prvakinje na 50 metrov delfin, le deset minut kasneje pa je branilka naslova iz Budimpešte 2022 dosegla še nov svetovni rekord v kravlu.

Sarah Sjöström blesti na Japonskem. | Foto: Reuters Sarah Sjöström blesti na Japonskem. Foto: Reuters

"Zelo ponosna sem na to zlato kolajno, ki je zame že peta v tej disciplini," je po tekmi na 50 m delfin povedala Švedinja, ki je osvojila že 20. posamično odličje na SP in se po tej plati izenačila s slovitim Američanom Michaelom Phelpsom, nato pa je odhitela na start kravla. Švedinja je svoj prvi plavalni naslov osvojila že davnega leta 2009 v Rimu. "Zdi se mi, da uživam bolj kot kadarkoli," je še dodala.

Svetovni rekord je v polfinalu na 50 m prsno izenačila tudi Litovka Rita Meilutyte, ki je bil z 29,30 prav tako hitra kot Italijanka Benedetta Pilatto pred dvema letoma.

Prav ob koncu programa je za nov svetovni rekord poskrbela tudi avstralska mešana moško-ženska štafeta Jack Cartwright, Kyle Chalmers, Shayna Jack in Mollie O'Callaghan na 4 x 100 m prosto z dosežkom 3:18,83. Kolajne so osvojili še Američani in Britanci.

Ledeckyjeva zbrala že 21 zlatih kolajn na SP

Američanka Katie Ledecky je zmagala na 800 m prosto in postala prva plavalka, ki je v isti disciplini zmagala kar šestkrat. Zmaga pred Kitajko Li Bingjie in Avstralko Ariarne Titmus, ki sta ju v cilju ločili dobri dve desetinki sekunde, je bila z 8:13,59 prepričljiva.

"Da sem bila že na toliko prvenstvih in da sem zdaj tukaj, je enostavno čudovito. Ljubim prav vsak trenutek in poskušam uživati. Zdaj sem opravila svoje in vsaj malo bom lahko zdaj uživala tudi z družino in s prijatelji," je po tekmi povedala Američanka, ki je v Fukuoki dobila tudi tekmo na 1500 m prosto. Vsega skupaj je doslej zbrala že 21 zlatih kolajn na SP, 16 posamičnih, kar je zdaj ena več, kot jih ima Phelps.

Američanka Katie Ledecky je na najvišjo stopničko na zmagovalnem odru na SP v plavanju stopila že 21-krat. | Foto: Reuters Američanka Katie Ledecky je na najvišjo stopničko na zmagovalnem odru na SP v plavanju stopila že 21-krat. Foto: Reuters

Avstralka Kaylee McKeown je trenutno nepremagljiva v hrbtnem plavanju. Zmagama na 50 in 100 m je 22-letna olimpijska prvakinja danes dodala še zlato na 200-metrski razdalji.

Francoz Maxime Grousset je s 50,14 zmagal na 100 m delfin, kjer je za vsega dve desetinki sekunde ugnal Kanadčana Josha Lienda, še 16 stotink več je zaostal Američan Dare Rose, a manjkala sta branilec naslova Madžar Kristof Milak in olimpijski prvak Američan Caeleb Dressel.

Avstralec Cameron McEvoy pa je novi svetovni prvak na 50 m prosto. V najhitrejši moški disciplini je z 21,06 prepričljivo ugnal Američana Jacka Alexyja (21,57) in britanskega branilca naslova Bena Prouda (21,58). Za 29-letnega McEvoya je to prvo posamično zlato na SP.

Tara Vovk, naša druga predstavnica danes, je v svoji paradni disciplini 50 metrov prsno s časom 31.97 osvojila 31. mesto. Med 16 polfinalistk je vodil sekundo in 24 stotink sekunde boljši izid.

Janja Šegl
Sportal Janja Šegel ni bila najbolj zadovoljna
Ne spreglejte