Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
28. 1. 2012,
10.11

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ameriški nogomet liga NFL Super Bowl

Sobota, 28. 1. 2012, 10.11

5 let, 2 meseca

Šov z vstopnicami za več tisoč dolarjev

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Super Bowl je več kot le finalna tekma lige ameriškega nogometa NFL. Je šov, najbolj gledan dogodek v Ameriki, vse bolj priljubljen tudi pri nas. Super Bowl XLVI se bo zgodil petega februarja.

Na šestinštiridesetem Super Bowlu se bodo na stadionu Lucas Oil v Indianapolisu v noči na šesti februar pomerili New York Giants in New England Patriots. Šlo bo za ponovitev Bowla izpred štirih let, ko so Giants šokirali tisto sezono nepremagane Patriots. Dogodek, ki ga bo z ameriško himno otvorila Kelly Clarkson, ob polčasu pa bo pela Madonna, si bo samo v ZDA ogledalo več kot 110 milijonov ljudi. Prav zaradi nasprotnikov iz dveh rivalskih športnih mest (Bostona in New Yorka) bi lahko padel rekord gledanosti. Tako se bo 30-sekundi oglas za neverjetnih 3,5 milijona ameriških dolarjev oglaševalcem bržkone obrestoval. A Super Bowl je v zadnjih letih postal globalen dogodek. Samo en dokaz: nogometaš Interja Srb Dejan Stanković pravi, da bi rad po koncu kariere poleg Oktoberfesta v živo obiskal tudi Super Bowl. Nekaj let ga na domačih malih enkranih lahko gledamo tudi v Sloveniji.

Prvi Super Bowl se je zgodil leta 1967 na stadion Memorial Coliseum v Los Angelesu. Green Bay Packers, najuspešnejša franšiza v ligi NFL, je Kansas City Chiefs premagale s 35:10. MVP tekme je bil legendarni podajalec Green Baya, Bart Starr. Profesionalni ameriški nogomet ima v ZDA sicer mnogo daljšo zgodovino. Super Bowl pravzaprav pomeni dvoboj prvakov dveh konferenc - NFC in AFC. Pred ero Super Bowla pa je šlo za dve konkurenčni ligi (NFL in AFL). NFL je bila ustanovljena leta 1920 (ameriški nogomet se je začel igrati konec 19. stoletja na kolidžih), prva finalna tekma pa se je igrala 13 let kasneje (pred tem je bil prvak tisti, ki je bil najboljši v rednem delu).

Z devetimi naslovi prvaka lige NFL pred združitvijo in s štirimi po združitvi (po letu 1966) je najstarejši klub, Green Bay Pacers, najtrofejnejši. Green Bay, malo mestece ob Velikih jezerih, velja za mesto trofej in Lombardijev pokal se je lani po 14 leti vrnil domov. Pokal, ki se imenuje po trenerju Green Baya iz začetka ere Super Bowla (Vinceu Lombardiju), so pred letom dni v Arlingtonu na stadionu Dallas Cowboys Packers osvojili z zmago 31:25 nad Pittsburgh Steelers.

Ne spreglejte