Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 6. 2012,
16.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marija Šestak Žan Rudolf

Sreda, 27. 6. 2012, 16.54

8 let

M. Šestak: Imela sem največjo tremo doslej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Marija Šestak je prvi dan 21. evropskega prvenstva v atletiki v Helsinkih v kvalifikacijah troskoka zasedla deveto mesto in se s 14,17 metra uvrstila v petkov finalni nastop.

Snežana Rodić je bila v tej disciplini 15. (13,95 m) in se ni prebila v finale. V polfinalu bo nastopil Žan Rudolf.

Mladinec Rudolf je bil na 800 m skupno tretji ter se je z 1:46,98 zanesljivo po mestih uvrstil v četrtkov polfinale. Na svoji prvi veliki članski tekmi je Ljubljančan le za 19 stotink zaostal za svojim letošnjim državnim rekordom.

Izmed obeh slovenskih troskokašic je s prestopom tekmo odprla Rodićeva v skupini A, v skupini B pa je Šestakova z izjemno natančnim odrivom pristala pri 14,09 m in bila po prvi seriji četrta; Ukrajinka Olga Saladuha (14,77), Portugalka Patricia Mamona (14,41) in Grkinja Paraskevi Papahristu (14,35) so preskočile kvalifikacijsko dolžino za finale (14,20 m).

Rodićeva tudi po drugi seriji ni bila zadovoljna, saj so ji namerili le 13,63 m. Šestakova, v drugo je skočila 14,17 m, pa je po tej seriji padla na osmo mesto. Rodićeva je tekmovanje končala s 13,95 m in bila takoj po nastopu še na 12. mestu, ki bi ji prineslo finale. Že naslednja tekmovalka, Svetlana Bolšakova iz Belgije, ji je preprečila zaključne boje s 14,09 m. Čeprav je Šestakova v zadnji seriji pristala pri zgolj 13,34 m, pa je ni več skrbelo za finale, četudi je izgubila še eno mesto (9.). Na koncu je bilo za finale dovolj 14,08 m.

V finalu nima česa izgubiti

"Na tej tekmi sem imela največjo tremo doslej, kot da bi bilo to moje prvo veliko tekmovanje. Po vseh težavah s poškodbami v zadnjih letih sem imela ponovno prvič priložnost, da se približam najboljšim. Imela sem trde noge, ni bilo prave eksplozivnosti, vendar sem vedela, da lahko tudi s slabšim izidom dosežem daljavo za finale," je po tekmi pojasnila Šestakova.

Zatrdila je, da bo lahko v finalu, v katerem bo nastopila brez bojazni zaradi morebitnega prestopa, prikazala še precej več. "Nimam česa izgubiti, nihče od mene ničesar ne pričakuje. Danes je bilo le ogrevanje. Tudi moj najdaljši izid kvalifikacij ni bil dosežen po dobrem skoku, težave sem imela z drugega koraka v doskok. Dolgo sem čakala na ugoden veter, ki se je zelo menjal in oteževal zalet," je na zelo spremenljiv veter, ki je nihal tudi več kot štiri kilometre na uro, opisala Šestakova.

"V vseh treh skokih sem zato zelo previdno nastopala, mož in trener Matija mi je dejal, da moram po zaletišču teči kot po jajcih. Želela sem si prvi veljaven poskus, ker sem bila prepričana, da lahko le tako nastopim v finalu. Na zadnjih treningih sem se trudila, da bi čim bolj natančno tekla v zaletu. Tako sem tudi nastopila v kvalifikacijah," je veselo dodala Šestakova.

Prepričana, da bo šlo

Rodićeva pa je bila razumljivo povsem drugačne volje: "Dobro sem se počutila in verjela vase. Tudi po prvem skoku, ko sem prestopila za centimeter, sem bila prepričana, da bo šlo. Imela pa sem težave z vetrom. Dolgo sem čakala na drugi skok, nato sem morala, ne glede na slabše razmere, pet sekund pred iztekom časa v zalet. V tretjem poskusu se je veter obrnil. Šla sem 'stopalo nazaj' v zaletu, vendar sem kljub temu nato zaradi pospeška vetra 'zadrobila' zaključek zaleta in skok je bil slab. Škoda, sedaj imam le še državno prvenstvo kot zadnjo priložnost za olimpijsko normo A."

Devetnajstletni Rudolf je prijetno presenetil predvsem z načinom, kako se je prebil v polfinale, saj je to napravil v slogu izkušenih mojstrov teka na dva stadionska kroga. Ker je bil tek v njegovi prvi skupini zelo hiter, Britanec Gareth Warburton je meril na olimpijsko normo A, je prvih 200 m začel v ozadju, vendar povsem blizu vodilnim.

Tem se je v drugem krogu vse bolj približeval in v zadnjih 100 m prešel na tretje mesto ter povišal razliko do četrtouvrščenega, ki se je sicer prav tako po mestih uvrstil v polfinale.

V zadnjih 50 metrih se je pogosto ozrl nazaj, povsem nadzoroval položaj, ter pustil občutek, da je imel še veliko rezerv, čeprav se je povsem približal svojemu državnemu rekordu.

"Že pred ogrevanjem mi je trener Svetlan Vujasin po pogovoru s svojim britanskim kolegom povedal, da bo Britanec (Warburton, op. p.) tekel na olimpijsko normo A. Zato nisem načrtoval, da bom moral teči z njegovim ritmom. Toda na startu sem videl, da so vsi prijeli Britanca in tekli za njim, zato sem moral tako narediti tudi sam. Zadnji 100 m sem začel sprintati, potem pa sem 50 m pred ciljem začel gledati, kjer so tekmeci. Četrtouvrščeni me ni več ogrožal in zadnjih 20 m sem spustil ritem, da bi prihranil moči. Malo sem jezen, ker v polfinalu po tako hitrem teku ne bom najbolj spočit, toda kljub temu sem zadovoljen. V polfinalu se bom skušal držati skupine in se potem uvrstiti v finale, kar pa bo sicer zelo težko," je napovedal Rudolf.

Ne spreglejte