Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
7. 12. 2011,
7.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kros Velenje

Sreda, 7. 12. 2011, 7.45

8 let

Kako je bilo pred dvanajstimi leti? (video)

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Velenje bo v nedeljo že drugič v zgodovini evropskih prvenstev v krosu gostilo najboljše tekače stare celine. Se še spomnite, kako je bilo pred dvanajstimi leti?

Pred dvanajstimi leti, 10. decembra 1999, je v Velenju potekalo 6. Evropsko prvenstvo v krosu, katerega se tekmovalci zagotovo spominjajo po zahtevni progi. Nekaterim je slednja pomagala do veliekga uspeha, drugim je prinesla razočaranje, saj niso bili vajeni teka po tako blatnem terenu.

Pri članih sta za dvojno portugalsko zmago poskrbela Paulo Guerra in Eduardo Henriques, ki sta v cilj pritekla s prepričljivo prednostjo pred zasledovalci. Veliki poraženec je bil Sergej Lebid na sedmem mestu. Ukrajinec je z devetimi naslovi najuspešnejši kros tekač v Evropi, to pa je bila njegova druga najslabša uvrstitev od leta 1997 do danes. Na desetem mestu je prvenstvo končal Italijan Stefano Baldini, ki je leta 2004 postal olimpijski prvak v maratonu. Najboljši Slovenec je bil Jože Čeh na 52. mestu.

Med članicami je zmagala Švicarka Anita Weyermann, srednjeprogašica, ki je v istem letu posatvila tudi odlične rezultate na stezi. Druga je bila romunska maratonka Constantina Dita, ki je leta 2008 v Pekingu postala olimpijska prvakinja v maratonu, tretja pa je bila odlična srbska tekmovalka v krosu Olivera Jevtić, ki ima v svoji vitrini štiri medalje z EP v krosih, vse pa so bronaste. Najboljša Slovenka je bila na 47. mestu Silva Vivod.

Omeniti gre še Britanca Mohameda Faraha, ki je takrat med mladinci osvojil peto mesto. Danes gre za enega najboljših tekačev na svetu, saj je na letošnjem atletskem svetovnem prvenstvu v Daeguju osvojil zlato medaljo na 5000 in srebrno na 10.000 metrov. Najboljši Slovenec med mladinci je bil Marko Gorenc na 62. mestu, Boštjan Buč, ki bo glavno slovensko orožje na letošnjem prvenstvu, pa je končal na 82. mestu.

Ne spreglejte