Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
3. 3. 2017,
13.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

Natisni članek

Luka Janežič Anita Horvat Beograd 2017 Maruša Černjul

Petek, 3. 3. 2017, 13.25

6 let, 6 mesecev

Evropsko dvoransko prvenstvo v atletiki, 1. dan

Sreča je slovenskim atletom v Beogradu prvi dan obrnila hrbet

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18
Luka Janežič Beograd 2017 | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Prvi adut slovenske atletske odprave na evropskem dvoranskem prvenstvu v Beogradu Luka Janežič je žal že končal nastope, saj so ga zaradi prestopa naknadno diskvalificirali. Sanje o medalji so se tako razblinile. Brez polfinala sta ostali tudi njegova trening partnerica Anita Horvat in Petra Koren, za las pa je finale ušel skakalki v višino Maruši Černjul.

Od našega poročevalca iz Beograda. | Foto:

Slovenski rekorder v teku na 400 metrov Luka Janežič bo poskušal nastop v Beogradu čim hitreje pozabiti. Prva neprijetnost se mu je zgodila že na štartu, saj je zaradi trzanja, ki je bilo posledica treme, prejel rumeni karton. Priznal je, da se je ustrašil, da bo dobil rdeči karton. K sreči se to ni zgodilo, a je dogajanje na štartu očitno pustilo posledice pri koncentraciji.

Pri drugem štartu je bil veliko bolj previden, brez večjih težav osvojil drugo mesto v skupini in se s časom 46,81 prebil v popoldanski polfinale. Vsaj sprva je tako kazalo.

Luka Janežič Beograd 2017 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Prestop, šok in diskvalifikacija

Sledil je šok, saj so ga diskvalificirali zaradi prestopa na drugi krivini, ko je z desno, zunanjo nogo stopil na črto. Prestop je bil očiten tudi na sliki, zato se slovenska ekipa ni pritožila. Mladi atlet, ki velja za enega največjih slovenskih upov za prihodnost, je iz rok izpustil lepo priložnost za prvo odličje v karieri, zato je bil po šokantni novici o diskvalifikaciji vidno razočaran.

"Ne vem, kaj naj povem, to je šport, to se dogaja. Žal mi je," je s sklonjeno glavo razlagal Janežič: "Ker sem bil med favoriti, je še toliko težje. Bila je priložnost, ki pa je ni več. Tekma je bila zelo živčna. Po ponovljenem štartu paziš, da bo vse v redu, in si previden. Nato ti uspe preboj naprej in si vesel, nato pa izveš, da si diskvalificiran. Za nekaj časa se ti podre svet."

"Beograd mi ni usojen"
"Kvalifikacije so vedno najtežje. Živčnost se je začela že včeraj, ko so organizatirji na pritožbo Slovenije in Češke spreminjali štartno listo, saj so favoriti dobili neugodne proge. Danes se je nadaljevalo. Luka je po dogajanju na štartu šel v tekmo zelo zakrčen, ko si je želel izboriti dober položaj, pa je s celo nogo stopil na črto. Že dotik je avtomatična diskvalifikacija. Šok je zame in zanj, upam, da se bo hitro pobral. Beograd mi ni usojen, že prvič so me ukradli, same slabe stvari so se mi dogajale tukaj. Ko misliš, se ti bo kaj vrnilo, pa se zgodi še to," je dogodke komentiral trener Janežiča in Horvatove Rok Predanič.

Preživela krst, a ostala brez polfinala

V beograjski Kombank Areni se je prva predstavila debitantka na velikih članskih tekmovanjih Anita Horvat. V drugi kvalifikacijski skupini teka na 400 metrov je zasedla četrto mesto s časom 54,65, kar ni bilo dovolj za polfinale. Letos je simpatična 20-letna atletinja na Dunaju odtekla odličen osebni rekord 53,27.

"Tekma je bila težka, saj je bila huda konkurenca. Naredila sem napako, ko sem prepočasi začela. Drugi krog je bilo dober, a vse skupaj bi lahko bilo boljše," je po nastopu dejala Horvatova, ki je končala na 23. mestu.

Anita Horvat je prestala svoj krstni nastop na velikih članskih tekmovanjih. | Foto: Vid Ponikvar Anita Horvat je prestala svoj krstni nastop na velikih članskih tekmovanjih. Foto: Vid Ponikvar

Petra Koren je v prvem poskusu kvalifikacij v troskoku pristala pri 13,26 metra, nato pa je bila dvakrat krajša (12,17 in 11,47 m) in prvenstvo končala na 17. mestu. "Na ogrevanju sem res dobro skakala. Mislila sem, da bom na tekmi to še nadgradila, a ni šlo. Morda nisem navajena pritiska. S trenerko še nimava prave formule, kako tempirati formo za veliko tekmo," je po nastopu povedala Korenova.

Černjulova izjemno razočarana

Maruša Černjul je kot zadnja Slovenka prvega dne nastopila v kvalifikacijah skoka v višino, kjer je prav tako potekala drama za uvrstitev v finale, kamor se je uvrstilo osem tekmovalk. Sedem jih je preskočilo 190 centimetrov, sedem pa jih je imelo na tej višini še zadnji poskus. Tisti, ki bi preskočila, bi se pridružila finalistkam, če ne bi preskočila nobena, pa bi se o nadaljnjem koraku odločila sodniška služba. Morda bi v finalu nastopilo celo vseh 14 skakalk.

Fotogalerija
1 / 4

Naša predstavnica je bila v prvo uspešna na 181 in 186 centimetrih, bila pa je ena izmed sedmerice, ki je imela v zadnjem poskusu priložnost, da se z uspešnim skokom prebije v finale. Bila je zelo blizu, letvico pa je žal podrla z meči. Poleg nje je bilo neuspešnih še pet tekmovalk in prav zadnji skok češke tekmovalke je bil odločilen. Letvica se je ob njenem skoku močno zamajala, a je ostala na stojalih. Nekaj sreče za Čehinjo, a žal deveto mesto in konec prvenstva za Marušo.

"Zelo sem razočarana. Skoki do 190 centimetrov niso bili slabi, potem pa, kot bi potegnila ročno zavoro. Žal sem bila tako blizu pa tako daleč. V nedeljo se že vračam v ZDA, kjer bom nadaljevala s treningi," je po nastopu dejala 24-letna Celjanka, ki je lani maja na univerzi v Lincolnu v Nebraski diplomirala iz smeri prehrana in zdravje.

Podeljenih prvih pet kompletov medalj
Prvi dan je bilo na sporedu tudi pet končnih odločitev. Britanec Andy Pozzi je postal evropski prvak v teku na 60 metrov z ovirami (7,51), v isti disciplini pa je med dekleti naslov osvojila Nemka Cindy Roleder (7,88). Poljak Piotr Lisek je v razburljivem finalu skoka v višino zmagal s preskočenimi 585 centimetri, Madžarka Anita Marton pa je z najboljšim dosežkom sezone na svetu slavila v ženskem suvanju krogle. Olimpijska prvakinja v sedmeroboju, Belgijka Nafissatou Thiam, je z najboljšim izidom sezone na svetu osvojila tudi naslov dvoranskem evropske prvakinje.

Vse finalne odločitve disciplin, v katerih nastopajo slovenski predstavniki, bodo v soboto, tudi ženski skok s palico s Tino Šutej, kjer kvalifikacij ne bo.

Končne odločitve, 1. dan:

Moški:

60 m ovire:
1. Andy Pozzi (VBr) 7,51
2. Pascal Martinot-Lagarde (Fra) 7,52
3. Petr Svoboda (Češ) 7,53

Palica:
1. Piotr Lisek (Pol) 585 cm
2. Konstadinos Filippidis (Grč) 585
3. Pawel Wojciechowski (Pol) 585

Ženske:

60 m ovire:
1. Cindy Roleder (Nem) 7,88
2. Alina Talay (Blr) 7,92
3. Pamela Dutkiewicz (Nem) 795

Krogla:
1. Anita Marton (Madž) 19,28 m*
2. Radoslava Mavrodijeva (Bol) 18,36
3. Julija Leancjuk (Blr) 18,32

Peteroboj:
1. Nafissatou Thiam (Bel) 4870 točk*
2. Ivona Dadic (Avt)
3. Györgyi Zsivoczky-Farkaš (Madž) 4723

* - najboljši izid sezone na svetu
Ne spreglejte