Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
14. 7. 2017,
19.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

Natisni članek

Bydgoszcz 2017 Anita Horvat

Petek, 14. 7. 2017, 19.44

6 let, 6 mesecev

Evropsko prvenstvo do 23 let (2. dan), Bydgoszcz (Pol)

Domjanova se je okitila z bronom, Horvatova do rekorda in norme, Janežič v finalu

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

Slovenska rekorderka v metu diska Veronika Domjan je na evropskem prvenstvu za mlajše člane osvojila bronasto medaljo (58,48 m). Anita Horvat je nova slovenska rekorderka v teku na 400 metrov, potem ko je v predteku tekla izjemnih 51,94. Luka Janežič se je v isti disciplini sprehodil še do finala.

Veronika Domjan je osvojila bronasto medaljo v metu diska. | Foto: Getty Images Veronika Domjan je osvojila bronasto medaljo v metu diska. Foto: Getty Images

Veronika Domjan je ponosna lastnica bronaste medalje v metu diska. V poljskem Bydgoszczu je v finalu orodje vrgla 58,48 metra, njen najboljši letošnji dosežek pa jo je popeljal na tretje mesto. Evropska prvakinja je postala Nemka Claudine Vita (61,79 m), pred Slovenko pa je bila še domačinka Daria Zabawska (59,08 m).

Na lanskem evropskem prvenstvu v Amsterdamu je Domjanova kot najmlajša članica reprezentance navdušila s finalom in končnim 10. mestom. V kvalifikacijah je takrat disk vrgla 60,11 metra ter izboljšala svoj prejšnji državni rekord. Atletinja iz Zavrča nima izpolnjene norme za letošnje svetovno prvenstvo v Londonu, ki znaša 61,20 metra.

"Vedela sem, da me ne more nobena tekmica prehiteti in odvzeti brona, želela pa sem si srebra in do tega mi je zmanjkalo pol metra. Do norme za SP me tudi loči še zelo malo. Bom dala vse od sebe, da jo osvojim v sredo v Novem mestu ali konec prihodnjega tedna na DP v Celju. Tehnično delam dobre mete, mogoče disk malo preveč zadržujem in gre zato malo previsoko in prej pade dol. Moram ga pustiti, da odleti in potem bom dosegala še večje daljave. To je že moja druga medalja, zelo sem je vesela, ker sem menjala trenerja in je bilo kar nekaj vzponov in padcev. To je sedaj dodatna motivacija za naprej. S trenerjem Rolandom Vargo, ki je nastopal za Hrvaško, sicer pa je Madžar, sva se zelo dobro ujela, daje mi še dodatno energijo in sem vesela tudi njegove spodbude," je za STA povedal Domjanova.

Ob rekordu še norma za London

Anita Horvat bo nastopila na letošnjem svetovnem prvenstvu v Londonu. | Foto: Vid Ponikvar Anita Horvat bo nastopila na letošnjem svetovnem prvenstvu v Londonu. Foto: Vid Ponikvar Anita Horvat je v drugi predtekmovalni skupini zmagala s časom 51,94, kar je nov absolutni državni rekord v teku na 400 metrov.

Skoraj 17 let je rekord držala slovenska olimpijka Brigita Langerholc Žager, ki je 14. avgusta 2000 tekla 52,02. Langerholčeva je blestela tudi v teku na 800 metrov. V tej disciplini je na olimpijskih igrah v Sydneyju osvojila odlično četrto mesto.

Horvatova se je zlahka uvrstila v finale (dekleta nimajo polfinala), saj je v skupini zmagala s skoraj sekundo prednosti in marsikdo bi se lahko vprašal, zakaj je do cilja tekla na vso moč, če jo čaka še finale in je imela dovolj prednosti. A odgovor je na dlani.

Dvajsetletna atletinja je lovila tudi normo za letošnje člansko svetovno prvenstvo v Londonu (52,10), pri tem pa je bila tudi uspešna. Zdaj se lahko mirno posveti finalu, kjer se bo očitno borila za najvišja mesta, sej je imela drugi čas predtekov. Hitrejša je bila s časom 51,80 le Latvijka Gunta Latiševa Cudare. V kvalifikacijah sta tekli še dve slovenski šprinterki, Maja Pogorevc je dosegla 22. čas (54,59), Anja Benko pa 23. (54,99).


Posnetek rekordnega teka Anite Horvat:

Normo lovila vso sezono, na koncu ji je uspelo

"Danes sem prvič prvih 100 metrov začela hitreje kot običajno. Tekmovalke so me potegnile in potem sem vlekla ta ritem do konca. Ko sem videla izid, sem takoj pomislila, da je to nov državni rekord, tako do 23 let kot absolutni, ter tudi norma za SP, ki sem jo lovila že vso sezono. Zato sem izjemno vesela. Vsekakor je letošnja sezona zame zelo uspešna, imela sem veliko dobrih tekem, najbolj sta mi uspeli v Velenju in zdaj še tu na Poljskem. Nastopov pa tu še nisem končala, želim si dobrega teka tudi v finalu. Tekla bom na vso moč in kar bo prišlo, bo le še plus na današnji izjemen čas," je za STA povedala Horvatova.

Janežič najhitrejši tudi v polfinalu

Luka Janežič | Foto: Stanko Gruden, STA Luka Janežič Foto: Stanko Gruden, STA Slovenski rekorder Luka Janežič je bil s časom 45,73 najhitrejši tudi v polfinalu teka na 400 m in se bo v finalu boril za zlato medaljo. Njegov največji konkurent bo bržkone odlični norveški atlet Karsten Warholm, zmagovalec dveh mitingov letošnje diamantne lige v teku na 400 metrov z ovirami. Našemu atletu gre zagotovo na roko dejstvo, da Norvežan tekmuje v obeh disciplinah in bo v finalu že zelo utrujen.

Jan Petrač je bil 14. v kvalifikacijah na 800 metrov in je s časom 1:49,85 izpadel, enako tudi Julija Praprotnik, ki je je bila s časom 1:00,07 19. v kvalifikacijah teka na 400 metrov z ovirami.

Pleško končal na devetem mestu

Kar dva slovenska tekmovalca sta nastopila v finalu suvanja krogle. Bolje se je odrezal Nace Pleško, ki je z 18,55 metra osvojil deveto mesto, Blaž Zupančič pa je bil z 18,33 metra na koncu 11. Zlato medaljo je z rekordom prvenstev 21,59 metra osvojil domačin Konrad Bukowiecki.

Laura Blatnik Guzelj je v teku na 10.000 metrov s časom 37:22,04 osvojila 23. mesto.

Ne spreglejte