Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 8. 2017,
16.41

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

7

Natisni članek

Pravni nasvet Pravni nasvet Pravni telefon blok

Ponedeljek, 7. 8. 2017, 16.41

2 meseca, 2 tedna

Pravni nasvet

V bloku želijo dvigalo, koliko stanovalcev se mora strinjati?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

7

pravni nasvet pravo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V petnadstropnem bloku na Obali bi želeli vgraditi osebno dvigalo, ki bi bilo nameščeno v svetlobnem jašku sredi stopnišča. Do zdaj smo zbrali podpise polovice stanovalcev, pet se jih s predlogom ne strinja, drugi pa se obotavljajo. "Zanima me, kako je s potrebnim soglasjem solastnikov," piše bralec in sprašuje, kakšna večina glasov stanovalcev je pri tem potrebna.  

V starejši večstanovanjski stavbi v bloku na Obali iz leta 1967 s 24 enotami je skupina lastnikov dala pobudo za vgradnjo osebnega dvigala, ki bi bilo nameščeno v svetlobnem jašku sredi stopnišča. Gre za pet nadstropij visok blok, svetlobni jašek pa je funkcionalen le dve nadstropji od strehe navzdol, saj se svetloba iz strešnih oken ne razprostira globlje.
Z vgradnjo dvigala, ki bi ga sofinancirali in uporabljali izključno le zainteresirani lastniki, ki bi prav tako sami krili obratovalne in servisne stroške, se kategorično ne strinja pet lastnikov. Prav vsi so bili pisno obveščeni, da podpis soglasja ne prejudicira nikakršnih finančnih obvez. Do zdaj smo zbrali podporo in soglasje ravno polovice (so)lastnikov, razen omenjenih petih, ki vgradnji nasprotujejo, se peščica še obotavlja in premišlja, nekaj pa jih želi podati pisno soglasje kot zadnji po načelu: "Če bodo res vsi za, sem tudi jaz!" Za zdaj se vrtimo v začaranem krogu in ne vemo, kako naprej. 
V sosednjem bloku so se tega projekta lotili pred sedmimi leti (sic!) in pred nekaj meseci uspešno dokončali 38 tisoč evrov vredno investicijo, ki je zelo olajšala dostope v višja nadstropja, vsem nepremičninam v bloku pa ustrezno dvignila tudi ceno. Zanima nas, kako je s potrebnim soglasjem solastnikov na skupnih delih stavbe in kakšna večina je pri tem potrebna.
Hvala. 

V omenjenem primeru gre za vgradnjo dvigala v svetlobnem jašku stanovanjske stavbe, kar nedvomno pomeni, da gre za poseg v skupni del stavbe.  

Polovica stanovalcev je dala soglasje k osebnemu dvigalu, pet jih je proti, ostali se obotavljajo. "Kakšna večina glasov je potrebna za uspešno izvedbo dvigala v bloku, sprašuje bralec. Fotografija je simbolična.
 | Foto: Bojan Puhek Polovica stanovalcev je dala soglasje k osebnemu dvigalu, pet jih je proti, ostali se obotavljajo. "Kakšna večina glasov je potrebna za uspešno izvedbo dvigala v bloku, sprašuje bralec. Fotografija je simbolična. Foto: Bojan Puhek Na podlagi veljavne zakonodaje je za takšen poseg treba pridobiti soglasje preostalih etažnih lastnikov v stavbi, in sicer je treba pridobiti soglasje etažnih lastnikov, katerih solastniški deleži na stavbi presegajo 75 odstotkov, če gre za izboljšave, ki ne štejejo za vzdrževanje, za katere ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja, pomenijo pa vgraditev novih naprav (npr. dvigalo), opreme, instalacij ali njihovo nadomestitev pred potekom pričakovane dobe trajanja.

Če pa je treba za zgoraj navedena dela pridobiti gradbeno dovoljenje, je potrebno soglasje vseh etažnih lastnikov v stavbi, torej stoodstotno soglasje.

Pripravil: Vinko Berginc, univ. dipl. prav. z opravljenim pravniškim državnim izpitom

Potrebujete pravni nasvet? Vabljeni, da nam pošljete kratek opis pravne situacije z vprašanjem, na katero bi želeli odgovor. Vaše vprašanje bomo posredovali pravniku in odgovor objavili na naši spletni strani Siol.net. Pišite nam na: Pravni nasvet.

 

Odgovore na vprašanja bralcev pripravljajo svetovalci družbe za pravno svetovanje Pravni telefon, d. o. o. Družba TSmedia, d. o. o., ne odgovarja za vsebino in pravilnost pravnih nasvetov.   

 

Ne spreglejte