Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Miha Mazzini (primerno za TOP 2)

Torek,
20. 12. 2016,
0.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,20

13

Natisni članek

kolumna Miha Mazzini moškost Borut Pahor Donald Trump

Torek, 20. 12. 2016, 0.01

6 let, 6 mesecev

Kakšnega moškega hoče Slovenka?

Miha Mazzini (primerno za TOP 2)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,20

13

Letos sta se zgodila dogodka, ki sta pazljivim opazovalcem omogočila globok vpogled v miselnost slovenstva. Polotimo se danes prvega, ki bi ga lahko imenovali kar moški boj za oblast.

Ameriško predvolilno tekmo je opazoval ves svet, in ko je Trump krenil v akcijo s svojim mačizmom in damam obetal grabljenje za p****, so mediji zavzdihnili: "Gotof je." Vemo, kaj se je zgodilo, in vemo tudi, da so ženske Trumpa volile v zadostnem številu, da je zmagal (42 odstotkov, vir), sploh pa so se nad njim navdušile ženske v nižje izobraženem delu prebivalstva - kar 62 odstotkov (vir).

Populizem je iskanje skupnega imenovalca in ti pač ne smejo biti zelo zapleteni. Čim bolj blizu so že vgrajenim predstavam, bolj zadenejo. Trump je torej gradil podobo moškega, kot ga ženske hočejo, kar pa je vedno vezano na miselnost, tako kot vsi arhetipi.

Spotoma, verjetno najšokantnejši je podatek, kako malo vpliva ima izobrazba na sprejemanje arhetipa: med najbolj in najnižje izobraženimi je le 14 odstotkov razlike pri glasovih za Trumpa (vir).


Morda vas zanima še:

Zdravje je njihovo največje bogastvo
Čeferin: najbolj negativna zgodba tedna
Kdo lahko nadleguje slovenske ženske?


Na naši strani

Tudi nas čakajo predsedniške volitve in Borut Pahor je krenil v akcijo. Prav tako populistično, le da ne sme iskati ameriškega, marveč slovenski arhetip pravega moškega. Takole je povedal:

"Čeprav si in kaditi in piti želim, da ne bo pomote! Ko sem to počel, je bilo zelo prijetno. Vendar zdaj ne zavračam alkohola, ker bi bil nezdrav ali nevaren. Temveč zato, ker kalorije redijo. In zdaj ne kadim zato, ker je nezdravo, temveč zaradi okusa po tobaku, ki lahko moti pri lubčkanju." (vir)

Povzemimo: on bi, a ne more. Če že kaj, ne bi grabil za p****, marveč bi se ljubčkal.

Lepa Vida

Če smo se navadili na to, kako Trump grozi in se razburja z govorniškega odra, je pri nas prizor bolj bukoličen:

Borut Pahor | Foto: Instagram/Getty Images Foto: Instagram/Getty Images

Prizor lastne intime, ki ga je predsednik ponudil javnosti, ga kaže sredi diplomatskega obiska, ko naj bi sklepal za svojo državo dobre posle, v resnici pa poležava po ograji. Saj bi trgoval, ampak ta otožnost! Kar zgrabi človeka za ... eh, srce.

Šel je v tujino delat, a ne more, ker je prežalosten.

Balkon

Fotografija je še posebej pomenljiva, ker je posneta na ograji, ki je videti kot del balkona. Voditelji in predvsem diktatorji balkone obožujejo za stik s podaniki. Spomnite se le, da je Hitler v Weimarju celo dal dozidati balkon na hotel, kjer je občasno prebival.

Če so torej balkoni simbolna mesta akcije, so pri nas simbol pasivnosti. Klonemo že ob ograji, ki vodi do akcije.

Mladost na ograji (dramolet)

Za trenutek odložimo tole pisanje in poglejmo na Gorenjsko, kjer sta mlada zaljubljenca prvič prihitela v njegovo domovanje, ko so starši končno za nekaj dni odšli zdoma.

On: Končn!
(zvoki odpenjanja in slačenja)
Ona: Čak! Čak mal!
On: A? Kva pa je?
Ona: Ejga, tam na ograj je en ...
On: Ma, ignoriraj ga! Tega so še prejšnji lastniki not pustl.
Ona: Zakva ga pa ne odmakneš?
On: Fotr bo znoru, ker se na ograj poj flek pozna. Mami je pa ušeč. Ignoriraj ga!
Ona: Ne morem. Kva pa če bi se sam lubčkala?
On: Ejjo, zarad takih kot s ti, se bom zapiu.

Moškost

Populisti seveda delujejo instinktivno in z leti naštudirajo, kaj vžge in kaj ne. Trump in Pahor sta oba dobila svoj mandat, torej znata zadeti arhetip. Bistvo ameriškega moškega je delovanje, akcija: zgradil bo zid, pregnal tega, nagnal onega, zgrabil to, ono itd. Bistvo slovenskega moškega je pasivnost: bi, pa ne more, žalosten je, moti ga to in ono in tako dalje.

Slovenska egalitarna družba izjemno sovraži tiste, ki izstopajo, ker se najbolj od vsega boji spremembe. Slovenski populist mora torej neprestano zatrjevati, da je nemočen – sploh če kandidira za državnega vodjo.

Pahorjev instinkt je briljanten: v prejšnji predvolilni kampanji je neprestano delal, a brez rezultatov dela, kar slovenstvo, obsedeno z naštempljanimi urami, obožuje. Zato ni čudno, da je dosegel končni cilj, zmago na volitvah.

Če je bila prva kampanja iskanje pravega slovenskega delavca, je zdajšnja iskanje moškega, ki bi ga ženske rade imele doma.

TV-moškost

Pogosto se mi gospe pritožijo nad svojimi možmi: cele dneve preždijo pred televizorjem ali računalnikom, vsako delo jim je odveč, vključno s spolnostjo, itd.

Kar pomeni, da bodo za Pahorja volile že zato, ker jih spominja na nekoga, ki ga gledajo vsak dan (kar se je verjetno zgodilo tudi ameriškim ženskam). Zakaj bi državi privoščila boljšega kot sebi?

In ko mi je neka kolegica pojamrala, da njen sin samo poležava in da ne bo nič iz njega, sem ji rekel: "Usmeri ga v pravo kariero: prestavi ga na ograjo!" Kar videl sem, kako so se ji v očeh zabliskale žarnice, in upanje, da bo njihov sin enkrat predsednik, ki je tako značilno za ameriške matere, se je preselilo tudi v naše kraje.

Pod odejo

Porečete: če Trump igra vlogo zveri, ki ubogo žrtev zgrabi za p****, potem je že boljši predsednik, ki je ukročen, udomačen, tako rekoč ljubek mucek.

Če je Pahor mucek, pa svoje volivke kliče miške (vir), kar pomeni, da gre za povsem enak odnos zver – žrtev kot pri Trumpu.
Vse preostalo je samo maska, ki jo zahteva miselnost.

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.
Ne spreglejte