Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 12. 2015,
17.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Torek, 22. 12. 2015, 17.46

6 let, 7 mesecev

Dekle, ki je ustvarilo veliko grafično družino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Modna oblikovalka in vizažistka Neja Kaligaro je pred časom za šalo in lastno dušo ustvarila Kalinkies, družino prijaznih deklic, narisanih s črnilom. Zdaj bodo svoje mesto našle tudi v knjigi.

25-letno Nejo Kaligaro iz Velenja smo vam predstavili že novembra, ko je bila ena od akterjev, ki so poskrbeli za popoln videz Maše Jež, dekleta, ki je v otroštvu prebolela raka na malih možganih in si je v enem od intervjujev za Planet Siol.net zaželela izkušnjo profesionalnega fotomodela, zdaj jo predstavljamo kot avtorico simpatičnih likov, narisanih s črnilom, znanih pod imenom Kalinkies.

Očitno je, da ima občutek za vse kar je lepo, prirojen. Tako kot ji je uspelo najti popoln odtenek za Mašino polt, ji je to namreč uspelo tudi pri slovenskih smučarsko-skakalnih junakih, ki jih je ličila za snemanje holograma, ki bo nameščen v novem muzeju Nordijskega centra Planica in ki bo obiskovalcem omogočal pogovor z vrhunskimi skakalci in preizkušnjo v vlogi skakalnega sodnika.

Najbolj nadarjena in inovativna na Fashion Weeku

Čeprav bi ji potemtakem pripisali predvsem kozmetično izobrazbo pa je svojo študijsko kariero začela v oblikovalskih vodah. Diplomirala je kot industrijska oblikovalka na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, magistrski študij pa nadaljuje na Naravoslovnotehniški fakulteti, smer oblikovanje tekstilij in oblačil (NTF).

Priznava, da so bili prvi koraki na NTF-ju zahtevni, saj je ustvarjanje na papirju nekaj povsem drugega kot na tekstilu, a je kmalu splavala iz najhujšega. Da je njen občutek tudi pri tekstilu odličen, se je pokazalo na letošnjem tednu mode (Fashion Week) v Ljubljani, kjer sta jo modna poznavalka Tjaša Kokalj in Igor Arih, kreativni direktor agencije Arih, izbrala za najbolj nadarjeno in inovativno mlado modno oblikovalko, ki je za nagrado dobila priložnost, da ukroji nove kreacije za zmagovalke resničnostne oddaje TOP 4.

Pikice in črtice jo spremljajo vsepovsod

Pa še nekaj ji je ostalo z NFT-ja. Pikice in črtice, ki jo zdaj spremljajo vsepovsod, tudi na listu papirja in kančkom črnila. Neja se je oktobra letos namreč pridružila projektu INKtober, ki je nastal na pobudo umetnikov po vsem svetu. Bistvo INKtobra je, da sodelujoči v projektu vsak dan ustvarijo eno podobo s črnilom. S tem krepijo svoje risarske sposobnosti in se hkrati zabavajo. S črnilom narisane podobe delijo na družabnih omrežjih in opremijo s hashtagom #inktober.

INKtober je prerasel v družino Kalinkies

To je bil začetek ustvarjanja posebnih grafičnih figuric, ki so danes sestavni del Nejinega vsakdana.

"Vsak dan sem narisala eno punčko, jo opremila s citatom, ki jih zbiram že od otroštva, in objavila na svojem profilu na Facebooku. Nekaj dni se razen všečkov ni oglasil nihče, potem pa so me kar naenkrat začeli spraševati, od kod jih jemljem. No, šele takrat sem razložila, da so moje delo," je povedala Neja.

Ko je konec oktobra razglasila, da je z zadnjo, 31. "punčko" izziv INKtober zanjo uspešno zaključen, jo je več ljudi pozvalo, naj pri risanju vztraja. "Nekdo mi je celo rekel, da si moje izdelke shranjuje in objavlja na računalniškem zaslonu ter da iz tega lahko naredim še nekaj več, zato sem si zamislila."

Za punčke, kot jim pravi, je ustvarila nov profil na Facebooku in jim nadela ime Kalinkies. Javnosti jih je pod tem imenom predstavila 11.11 ob 11 uri in 11 minut.

S Kalinkies bo grafično opremila knjigo o anksioznosti

Njen likovni talent je prepoznala tudi literarna in gledališka kritičarka ter pisateljica Anja Radaljac, ki je letos napisala knjigo o anksioznosti, oziroma temu, kako se lahko spopademo z njo, in pospešeno iskala ilustratorja, ki bi knjigo ustrezno opremil.

"Anja se je najprej obrnila na skupino Papirnate sanje, ki združuje ilustratorje, striparje, grafitarje, concept artiste in slikarje. Ker avtorica, ki jo je najprej izbrala ni imela časa, se je obrnila name. Menda jo je prepričal moj lik prijaznega pošastkota, zraven pa zapis, "Prenehala sem se boriti z notranjimi demoni, zdaj pa smo na isti strani."

Glavno sporočilo knjig je, da depresija in aksioznost nismo mi, ampak nekdo drug. V tem primeru je to pošastko z imenom Panči. Avtorica želi bralcu približati depresijo in panične. Ne na grozeč način, ampak skozi prijazne figurice.

"Besedilo se mi je najprej zdelo abstraktno, a mi je kmalu priraslo k srcu," je povedala Neja, ki bo svoje prikupne like kmalu pozdravila tudi v seriji koledarjev in rokovnikov, prejšnji mesec pa so se v obliki brošk pokazali tudi na 19. dobrodelnem plesu Rotary cluba Celje in hitro našli svoj novi dom.

Družinico Kalinkies lahko spremljate in jo podpirate preko facebooka pod imenom Kalinkies, kmalu pa se bodo te grafične podobice začele osvajati tudi vitrine centra Ljubljane.

Včeraj je bil prav poseben dan - Kalinkies so se v sodelovanju z Rotary clubom Celje prvič javno predstavile na njihovem...

Posted by Kalinkies on Sunday, November 22, 2015
Ne spreglejte