SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za politike damo štiri odstotke proračuna

4

termometer

Slovenija in Nemčija sta v povprečju EU pri stroških za zakonodajno in izvršno oblast, ki zajemajo tudi plače politikov. Po podatkih Eurostata Slovenija za to namenja štiri odstotke proračuna.

Povprečje EU znaša 4,2 odstotka, Nemčija za stroške zakonodajne in izvršne oblasti namenja 4,4 odstotka vseh proračunskih izdatkov, Hrvaška pa kar 9,7 odstotka. Med najbolj potratnimi državami na tem področju sta še Litva in Ciper, najbolj varčne pa so Finska, Velika Britanija in Grčija. Gre za podatke za leto 2013.

Luksemburg najbolj socialna država, Slovenija na dnu Podatki o proračunskih izdatkih za področje sociale kažejo, da imajo najbolj radodarno socialno državo v EU Luksemburžani s 44 odstotki proračuna, sledijo pa Danska, Finska, Francija, Nemčija in Švedska. Te države za brezposelne, pokojnine, invalide, otroške dodatke in podobne stroške namenjajo več kot 42 odstotkov proračuna.

Povprečje EU znaša 40 odstotkov, Slovenija pa je na dnu lestvice z dobrimi 31 odstotki. Manj proračunskih sredstev od Slovenije za to področje namenjajo Slovaška, Latvija, Hrvaška in Estonija. "Prvak" v tej kategoriji je Ciper z dobrimi 28 odstotki.

Finska država porablja največ, Slovenija blizu vrha v EU Največji delež državne potrošnje v BDP Eurostat zaznava za Finsko (skoraj 59 odstotkov), sledijo pa Francija, Danska, Belgija, Švedska, Avstrija, Italija in Madžarska, kjer državna potrošnja presega 50 odstotkov BDP. Takoj za omenjenimi državami je Slovenija z 49,8 odstotka BDP.

Največji prispevek zasebnega sektorja k bruto družbenemu proizvodu prispevajo podjetja v Romuniji in Litvi, saj je tam državna potrošnja najnižja (35 odstotkov BDP). Manj kot 40 odstotkov državne potrošnje v BDP Eurostat opaža še v Bolgariji, Estoniji, Irski in Latviji. Gre za podatke za leto 2014.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin