Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 11. 2020,
8.37

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Natisni članek

ukrepi protikoronski zakon protikoronapaket Zdravko Počivalšek

Nedelja, 8. 11. 2020, 8.37

3 leta, 5 mesecev

Vlada sprejela osnutek šestega protikoronskega paketa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Magna | Vlada je včeraj sprejela osnutek šestega protikoronskega svežnja ukrepov. | Foto STA

Vlada je včeraj sprejela osnutek šestega protikoronskega svežnja ukrepov.

Foto: STA

Vlada je na včerajšnji seji sprejela osnutek šestega protikoronskega svežnja ukrepov. V torek ga bo predstavila na ekonomsko-socialnem svetu, nato pa ga bo sprejela na dopisni seji. Predvidoma v sredo bo predlog zakona posredovan v obravnavo v državni zbor in predstavljen širši javnosti, so sporočili po seji vlade.

Glavni cilj osnutka zakona, ki sledi načelu varovanja zdravja in življenja ljudi ter zagotavljanja likvidnosti gospodarskim subjektom, je omiliti ter odpraviti posledice in vpliv nalezljive bolezni covid-19 na področju gospodarstva, dela in delovnih razmerij, socialnega varstva in zdravstvenega varstva, poroča STA.

Pahor, Janša.
Novice Pahor čestital Bidnu, Janša kritičen do razglasitve rezultatov

Višina nadomestila za čakanje na delo omejena na povprečno plačo

Premier Janez Janša je pred začetkom sobotne seje vlade na Twitterju zapisal, da priprava šestega protikoronskega zakona zahteva skrbno tehtanje posledic drugega vala bolezni covid-19, oceno delovanja dosedanjih ukrepov in finančnih možnosti. "Osnovna neznanka je čas. Zato je najpomembnejša čimprejšnja zaustavitev širjenja virusa," je zapisal Janša.

Tokratni protikoronski paket ukrepov, ki jih je pripravilo gospodarsko ministrstvo, bo podaljšal nekatere že sprejete ukrepe, kot je denimo moratorij za kredite in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. V prihodnje naj bi bila do subvencioniranja čakanja na delo upravičena podjetja, ki bi glede na lansko leto imela vsaj 40-odstotni upad prihodkov od prodaje.

Hkrati se višina nadomestila za čakanje na delo ne bi več omejevala na minimalno, temveč na povprečno plačo. Poroštvena shema SID banke bi se podaljšala, a bi jo poenostavili. Med novimi rešitvami je ključno tudi subvencioniranje fiksnih stroškov za najbolj prizadeta podjetja in odpis najemnin tam, kjer je lastnik država ali lokalna skupnost. Predlagana naj bi bila tudi uzakonitev izvajanja virtualnih skupščin podjetij, saj je sicer njihovo delovanje v času epidemije pomembno ohromljeno.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice V petek potrdili 1.612 novih okužb, umrlo 34 bolnikov

Počivalšek za preložitev dviga minimalne plače, sindikati proti

V minulem tednu so sicer tako predstavniki gospodarstva kot sindikati k zakonskemu predlogu posredovali številne pripombe, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je o glavnih dilemah razpravljal tudi s predstavniki gospodarstva. Ti so na vlado naslovili tudi številne pripombe in predloge.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je podprl predlog gospodarstva za preložitev dviga minimalne plače, medtem ko sindikati temu nasprotujejo. | Foto: STA , Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je podprl predlog gospodarstva za preložitev dviga minimalne plače, medtem ko sindikati temu nasprotujejo. Foto: STA ,

Za zdaj ni jasno, katere bo vlada podprla, je pa Počivalšek podprl predlog gospodarstva, da se zaradi izjemne situacije za dve leti preloži uveljavitev določb zakona o minimalni plači, ki predvideva njen dvig z začetkom prihodnjega leta, kar bi lahko ogrozilo številna delovna mesta. Na morebitno zamrznitev minimalne plače so se sicer v minulih dneh že ostro odzvali sindikati, ki poudarjajo, da se o tem ne bodo pogajali.

Svobodni sindikati so medtem vladi poslali kar 32 predlogov ukrepov za šesti zakonodajni paket za blažitev posledic epidemije covid-19. Med drugim predlagajo zamrznitev cen osnovnih življenjskih potrebščin, finančno podporo različnim skupinam prebivalstva, spodbujanje nakupov slovenskih izdelkov in subvencije za nove zaposlitve.

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek: Nisem posredoval pri poslu Remonta v UKC Ljubljana

Svoje predloge vladi posredovale tudi občine

Svoje predloge so posredovale tudi občine. Vlada bi po njihovem mnenju morala v zakon vključiti tudi ukrepe, s katerimi se zagotovi enaka pomoč vsem gospodarskim subjektom v državi. S tem bi se izognili težavam, ko lokalne skupnosti rešujejo podjetja v svojem okolju in jim zato v proračunih zmanjkuje sredstev za nekatere nujne naloge.

Minister Počivalšek je v petek predloge ukrepov predstavil tudi na seji sveti za konkurenčno in stabilno poslovno okolje. Člani so izrazili splošno zadovoljstvo nad predlaganimi ukrepi, pri tem pa predstavili dodatne argumente za prilagoditev nekaterih podrobnosti. Vlada je sicer od izbruha epidemije pripravila že za okoli sedem milijard evrov protikoronskih ukrepov, piše STA.

Ne spreglejte