Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2019,
16.21

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

65

Natisni članek

Aleš Šabeder Janez Zemljarič UKC Ljubljana

Petek, 22. 3. 2019, 16.21

5 let, 1 mesec

UKC prijavil Janeza Zemljariča policiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

65

Janez Zemljarič | Janez Zemljarič je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja vodil UKC Ljubljana, v zadnjih dvajsetih letih pa je eden od vplivnejših lobistov v zdravstvu in gradbeništvu. | Foto STA

Janez Zemljarič je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja vodil UKC Ljubljana, v zadnjih dvajsetih letih pa je eden od vplivnejših lobistov v zdravstvu in gradbeništvu.

Foto: STA

Nekdanji visoki funkcionar UKC Ljubljana, ki ga je največja bolnišnica v državi zaradi poskusa vplivanja pri izbiri vzdrževalca opreme prijavila policiji in komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), je Janez Zemljarič, nekdanji predsednik slovenske republiške vlade in direktor Službe državne varnosti (SDV).

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in policiji prijavili poskus vplivanja na vodstvo UKC pri izbiri vzdrževalca opreme, ki so ga iskali z javnim razpisom. S klicem je želel vplivati "nekdanji visoki funkcionar", so pojasnili.

Po naših informacijah gre za Zemljariča, ki je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja vodil UKC Ljubljana, v zadnjih dvajsetih letih pa je eden od vplivnejših lobistov v zdravstvu in gradbeništvu.

"Eden od članov vodstva UKC Ljubljana je prejel klic, povezan z javnim razpisom, ki je bil tedaj v teku. Klical je nekdanji visoki funkcionar UKC Ljubljana, ki je poskušal vplivati na odločitev o izbiri izvajalca pri vzdrževanju opreme. Zaposlenega v UKC Ljubljana je poskušal prepričati, da cenejši ponudnik ni primeren za našo organizacijo, in je hvalil konkurenčno (dražje) podjetje," so sporočili iz UKC.

Posel s področja telekomunikacij in IT-opreme

UKC Ljubljana | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Kot smo neuradno izvedeli, je šlo za posel s področja telekomunikacij in IT-opreme, za katerega se je potegovalo več ponudnikov. "Ker je šlo pri klicu za morebitne kršitve zakonodaje s področja javnega naročanja, je zaposleni o dogodku sestavil uradni zaznamek. UKC Ljubljana je po odločitvi generalnega direktorja Aleša Šabedra podal prijavo dogodka na policijo in na Komisijo za preprečevanje korupcije," so poudarili v UKC.

Več podatkov zaradi interesa morebitne nadaljnje preiskave ne razkrivajo. Šabedra je sicer predsednik vlade Marjan Šarec predlagal za novega ministra za zdravje. 

Ladjedelnica Izola
Novice Za napadom na proračun Izole so ljudje iz kroga Janeza Zemljariča #video
Zemljarič je za Pop TV dejal, da je star že 90 let in da ni klical kogarkoli v UKC, čez nekaj trenutkov pa se je popravil in dejal, da se ne spomni, ali je res koga tja klical. Ko so ga seznanili s prijavo na KPK in policijo je povedal, da je pred nekaj tedni tja klical, se pa ne spomni koga ali zakaj, zagotovo pa ne z namenom, da bi vplival na izbiro kateregakoli podjetja na razpisu. Ob tem je še dodal, da ga iz KPK in policije ni še nihče kontaktiral. STA
Ne spreglejte