Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Ponedeljek,
20. 3. 2017,
12.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

3

Natisni članek

SET Salomon Papir Servis DUTB Martin Odlazek

Ponedeljek, 20. 3. 2017, 12.43

6 let, 7 mesecev

Slaba banka nad tiskarskega barona

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

3

Martin Odlazek | Foto STA

Foto: STA

Podjetnik in eden najbogatejših Slovencev Martin Odlazek ima težave z upniki.

Skupine, pod okriljem katere delujejo medijska hiša Media 24, največja tiskarna v državi SET in dejavnost predelave odpadkov, se je namreč lotila Družba za upravljanje terjatev (DUTB). Ta ima do Odlazkovih podjetij za 20 milijonov evrov odprtih zahtevkov.

DUTB je na sodišče že vložila izvršbo zoper tiskarno SET, s katero zahteva plačilo več kot 2,6 milijona evrov. Konec prejšnjega tedna je tudi že blokirala njene bančne račune.

Direktor SET Ivo Gulić za zdaj ne želi dajati izjav. Prav tako informacij v zvezi s postopki ne razkrivajo na DUTB, "saj bi s tem lahko vplivali na njihov potek".

Odlazek že prenesel papirnico

S tem ne bodo kaj dosti prizadeli delovanja tiskarne v Vevčah, v kateri tiskajo nekatere največje dnevnoinformativne časopise in številne revije. Po naših informacijah je Odlazek glavnino njene dejavnosti že pred časom prenesel na družbo Salomon.

Papir Servis je moral zapreti poslovno enoto v Vevčah. | Foto: STA , Papir Servis je moral zapreti poslovno enoto v Vevčah. Foto: STA , S tem je njen večmilijonski denarni tok in premoženje pravočasno umaknil pred DUTB ter ga zaščitil pred aktualno izvršbo in vse bolj verjetnim rubežem.

Salomon, ki je prevzelo osrednjo vlogo v Odlazkovem medijskem, tiskarskem in papirnopredelovalnem imperiju, je namreč eno redkih, ki ni izpostavljeno do DUTB. Po zadnjih podatkih ji je Salomon dolgoval vsega nekaj sto tisoč evrov.

Edino, kar je SET obdržal, naj bi bile posamezne nepremičnine, ki bi jih lahko DUTB zasegel. Vendar izkupiček verjetno ne bo zadoščal za poplačilo vseh obveznosti.

Druge banke dobivajo denar, DUTB ne

DUTB je edini upnik, ki je v sporu z Odlazkom in ji podjetnik noče vrniti denarja. 

Njegova skupina Krater se je namreč že pred časom z bankami, večinoma v tuji lasti, dogovorila za reprogram posojil in od tedaj redno odplačuje glavnice in obresti. Še leta 2011 je imel Odlazkov imperij pri bankah najetih za kar 65 milijonov evrov posojil po visokih obrestnih merah, v začetku leta 2015 jih je bilo za manj kot 40 milijonov evrov.

Po drugi strani DUTB zaman zahteva svoj denar. Eden od razlogov za to bi lahko bil, da Odlazek ne priznava dolgov do DUTB oziroma da je po njegovem mnenju prišlo do neupravičenega prenosa obveznosti njegovih družb na DUTB.

Po naših informacijah vse ključne Odlazkove družbe poslujejo pozitivno, njihov denarni tok iz poslovanja (EBITDA) pa naj bi znašal približno pet milijonov evrov.

DUTB neuspešno prodajala terjatve

DUTB je avgusta lani začela prodajo terjatev do štirih Odlazkovih družb. Na prodaj so bile terjatve do tiskarskih družb SET in Delo TČR ter do družb Papir Servis in Salomon. Skupna vrednost terjatev je znašala 19,2 milijona evrov, glavnina do Papirja Servisa, ki se ukvarja z zbiranjem in predelavo odpadkov.

Pod okriljem podjetja Media24 trenutno izhajajo časopisi Svet24, Ekipa SN, Salomonov oglasnik in Dolenjski list ter revije Zvezde, Zarja, Vklop in številne preimenovane druge blagovne znamke nekdanjih Delo Revij. | Foto: STA , Pod okriljem podjetja Media24 trenutno izhajajo časopisi Svet24, Ekipa SN, Salomonov oglasnik in Dolenjski list ter revije Zvezde, Zarja, Vklop in številne preimenovane druge blagovne znamke nekdanjih Delo Revij. Foto: STA , Kljub temu je šlo za terjatve vprašljive vrednosti, saj je Odlazek, kot že rečeno, njihovo dejavnost prenesel na Salomon. Tudi nekdanje poslovne enote Papirja Servisa po novem delujejo pod okriljem Papirja Servisa.

Čeprav so se po končanem roku za oddajo ponudb pojavile informacije, da se za nakup terjatev do Odlazkovih podjetij zanima več ponudnikov, naj bi DUTB na koncu prejela zgolj eno ponudbo. DUTB je ni sprejel, saj naj bi bila prenizka, poleg tega pa se je celo ugibalo, ali je ponudnik morda povezan z Odlazkom.

Revije, časopisi, televizija …

Družbe, ki jih obvladuje Odlazek, so na vrhuncu leta 2010 zaposlovale več kot 1.500 ljudi in ustvarjale okoli sto milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje. Danes je skupina mnogo manjša, saj papirnopredelovalni del po zaprtju obrata v Vevčah ustvarja bistveno manj prihodkov.

Danes je največ poudarka na medijski dejavnosti. Pod okriljem podjetja Media24 trenutno izhajajo časopisi Svet24, Ekipa SN, Salomonov oglasnik in Dolenjski list ter revije Zvezde, Zarja, Vklop in številne druge preimenovane blagovne znamke nekdanjih Delo Revij. Te je najprej najemal od KBM Leasinga, po izgubi pogodbe pa jih je preprosto preimenoval in še naprej izdajal.

Odlazek obvladuje tudi več radijskih in eno televizijsko postajo.

Odlazek je bil v preteklosti pravnomočno obsojen zaradi zlorabe položaja pri prodaji delnic Gorenjskega tiska na šest mesecev hišnega zapora.

Ne spreglejte