Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 12. 2019,
17.03

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

5

Natisni članek

SKB OTP

Petek, 13. 12. 2019, 17.03

4 leta, 4 mesece

Banka SKB tudi uradno v lasti Madžarov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

5

SKB | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Madžarska finančna skupina OTP je danes uradno postala lastnica 99,73-odstotnega deleža banke SKB ter stoodstotnih deležev družb SKB Leasing in SKB Leasing Select, so sporočili iz SKB. V OTP napovedujejo nadaljevanje obstoječe strategije SKB, v tej pa zagotavljajo, da posel na dozdajšnje poslovanje strank ne bo vplival.

"Kot novemu akterju v slovenskem bančnem sektorju je naš glavni strateški cilj za prihodnja leta zagotoviti nemoteno in hitro integracijo skupine SKB s skupino OTP ter ohraniti učinkovito delovanje banke SKB z nadaljevanjem uspešne strategije banke iz preteklih let ter uporabiti znanje drugih družb skupine OTP v regiji," je ob prevzemu lastništva poudaril generalni namestnik glavnega izvršnega direktorja banke OTP Zsolt Barna.

Ime ostaja, logotip se spreminja

Novoimenovana glavna izvršna direktorica banke SKB Anita Stojčevska je dodala, da novo lastništvo ponuja nove priložnosti za rast in razvoj, saj je bila SKB prepoznana kot strateški član skupine OTP. Sprememba lastništva po njenih besedah ne bo vplivala na dozdajšnje poslovanje strank skupine SKB. Imena banke in njenih hčerinskih družb ostajajo nespremenjena, spremenil pa se je logotip skupine SKB.

SKB je bila od leta 2001 del skupine Societe Generale

Banka SKB  je bila od leta 2001 del francoske skupine Societe Generale. Ta je dogovor o prodaji z OTP podpisala v začetku maja. "Skupina OTP je strateška lastnica z dolgoročno vizijo razvoja, kar bo skupini SKB omogočilo uspešno spopadanje z novimi izzivi in priložnostmi tudi v prihodnje," je pred kratkim poudaril tedanji nadomestni glavni izvršni direktor SKB Milan Žiaran.

Societe Generale prodaja tudi druge banke v regiji

Societe Generale preusmerja poslovanje iz držav v širši regiji jugovzhodne Evrope in je pred prodajo banke v Sloveniji med drugim prodala banke na Hrvaškem, v Srbiji, Albaniji in Bolgariji. OTP po drugi strani krepi navzočnost v tej regiji, banke v regiji pa je kupovala prav od Societe Generale.

Skupina OTP je v prvih devetih mesecih ustvarila 309,6 milijarde forintov (okoli 930,5 milijona evrov) čistega dobička, kar je 29 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Brez upoštevanih prevzetih bank v Bolgariji, Albaniji, Moldaviji in Črni gori se je čisti dobiček povečal za 14 odstotkov na 294 milijarde forintov.

V prvi polovici leta 34 milijonov evrov dobička

Skupina SKB, ki jo sestavljajo banka, SKB Leasing in SKB Leasing Select, je v prvi polovici leta ustvarila 34,2 milijona evrov čistega dobička, kar je 40 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Banka je pri posojilih obdržala desetodstotni tržni delež, pri depozitih je ta dosegel 8,7 odstotka.

Ne spreglejte