Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2018,
14.16

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

podjetje Iran

Sreda, 8. 8. 2018, 14.16

5 let, 8 mesecev

Riko in Iskratel kljub sankcijam ostajata v Iranu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Instrael | Foto STA

Foto: STA

Slovenski podjetji Riko in Iskratel, ki sta prisotni tudi v Iranu, v tej državi za zdaj ostajata kljub ponovni uvedbi ameriških sankcij proti njej. Napovedujeta pa, da bosta pozorno spremljali aktualno dogajanje in se odločali na podlagi poslovnih tveganj.

Kot so pojasnili v Riku, še vedno upajo, da se bodo našle primerne poti in oblike sodelovanja. "Če se v doglednem času ne bodo pokazale prave perspektive, pa bomo pretehtali vse možne opcije," so zapisali.

Iskratel pravi, da spoštuje omejitve poslovanja

V Iskratelu so pojasnili, da projekte v Iranu pripravljajo in izvajajo v skladu z načrti, saj imajo vsa potrebna dovoljenja. "Ves čas spoštujemo vse trenutno veljavne mednarodne norme in omejitve poslovanja, tudi v rokih, ki so omenjeni za morebitne dodatne sankcije ZDA," so pojasnili.

Novice Bojan Dremelj zapustil Iskratel

Na poslovanje Rika uveljavitev sankcij vsekakor že vpliva, saj so nekatera podjetje že zavrnila sodelovanje, kar po navedbah družbe pomeni, da njihovih komponent ne morejo integrirati v svoje tehnološke rešitve. Večina bank je bila glede podpore pri posredovanju pri plačilih, dokumentarnem poslovanju (garancije in akreditivi), financiranju in zavarovanju nekoliko zadržana že od opustitve sankcij.

Novice Zaradi manipulacij z delnicami ovadili nekdanje vodstvo Iskratela in Gorenjske banke

"Vsekakor bo na pridobitev potencialnih poslov vplival potek tako imenovanega prehodnega obdobja, to je november 2018, ko bodo v veljavo ponovno stopile tudi omejitve bančnega poslovanja in sodelovanja tujih bančnih institucij z iransko centralno banko in drugimi iranskimi bančnimi ustanovami," so še pojasnili v Riku.

Za iranski trg je potrebno veliko truda in vlaganja

V Iskratelu so glede vpliva sankcij na njihovo poslovanje pojasnili, da je njihovo nadaljnje poslovanje odvisno od politike, odločitev in zaščitnih ukrepov EU. Iskratel sicer pozdravlja vsakršne ukrepe EU za zaščito gospodarskih interesov podjetij držav članic, saj pridobivanje kupcev in poslov na novih trgih, kot je Iran, zahteva veliko truda in vlaganj.

Novice Iskratel v zaostrenih tržnih razmerah zmanjšuje število zaposlenih

"Razumemo, da bo na podlagi zaščitnih ukrepov EU slovenska vlada v primeru prekinitve nadaljnjega poslovanja na trgu zaradi 'političnih preigravanj velikih' našla ustrezen način, da ta vlaganja podjetjem v celoti tudi povrne," so zapisali in poudarili, da ves čas spremljajo poslovna tveganja in se na podlagi teh sproti odločajo.

Novice Novo vodstvo Iskratela

Iskratel in Riko sta skupaj s še dvema slovenskima podjetjema, Comito in Duolom, v začetku leta 2016 v Teheranu odprla skupno predstavništvo slovenskega gospodarstva. Comita in Duol sta se pozneje iz Irana umaknila, Duol predvsem zaradi slabe zunanje likvidnosti države.

Novice V Iskratelu prihodnje leto načrtujejo poslovni preboj

V začetku leta so v Iskratelu potencial iranskega trga ocenili kot "izjemen na tako rekoč vseh področjih gospodarskega in družbenega razvoja". Direktor Rika Janez Škrabec pa je takrat za Delo dejal, da podjetje v zadnjih dveh letih do omembe vrednega izkoristka prisotnosti na iranskem trgu ni prišlo. Odpira se jim nekaj ponudb in priložnosti na razpisih, spektakularnih rezultatov pa kratkoročno po njegovih besedah niti niso pričakovali.

Po podatkih Statističnega urada RS je slovenski izvoz v Iran lani dosegel 54,2 milijona evrov, uvoz iz Irana pa 4,8 milijona evrov.

Kdo bo novi lastnik kranjskega Iskratela?
Novice Iskratel z dvema patentoma s področja telekomunikacij

 

Ne spreglejte