SiolNET. Posel danes Novice
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Racman zanikal očitke o oškodovanju upnikov Koloseja

0,04

termometer

Sergej Racman
Foto: STA

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je danes stekla glavna obravnava v sojenju nekdanjemu lastniku Koloseja kinematografov Sergeju Racmanu, ki ga obtožnica bremeni oškodovanja upnikov. Dejal je, da s prodajo kompleksa ni želel oškodovati upnikov, kot to meni tožilstvo, temveč je želel omogočiti nadaljevanje predvajanja filmov in obratovanje Koloseja.

Tožilstvo Sergeju Racmanu očita, da je pred leti za 15 milijonov evrov prodal kompleks kinodvoran v ljubljanskem BTC družbi SIP nepremičnine, čeprav naj bi vedel, da je Kolosej insolventen in bo s tem oškodoval upnike. Kompleks je prodal s štiriletnim odložnim plačilnim rokom, to pa je zmotilo banke, ki so želele kompleks same zaseči in prodati.

Sergej Racman, Kolosej Novice Nekdanji lastnik Koloseja Sergej Racman ni priznal krivde #video

Ker so po januarju 2015 najemniki prostorov v Koloseju najemnino plačevali novemu lastniku, je okrožna državna tožilka Renata Vodnjov prepričana, da je s tem Racman 36 upnikov oškodoval za približno dva milijona evrov, ki jih je družba SIP nepremičnine prejela iz naslova najemnin.

Racmanov odvetnik Mitja Jelenič Novak je danes ocenil, da bo ključno vprašanje v tej kazenski zadevi, ali so bili navadni upniki oškodovani pri plačilu terjatev. Prepričan je, da ni bilo tako. "Drugače bi bilo, če bi bile nepremičnine podarjene ali pa prodane pod ceno," je vztrajal.

Racman vztraja, da je bila edina rešitev prodaja nepremičnine

Prihodki Koloseja po njegovih besedah na dan prodaje niso pokrivali stroškov obratovanja kinocentra, zato nadaljnje poslovanje družbe v stečaju ne bi bilo možno. "Nepremičnine bi moral stečajni upravitelj takoj prodati, prihodki pa bi šli na novega lastnika," je dodal. "Izkazalo se bo, da je bila prodaja ekonomsko povsem upravičena in ni z ničimer oškodovala upnikov," je še vztrajal odvetnik.

Sergej Racman Novice Sergej Racman obtožen oškodovanja upnikov Kolosej kinematografov

S tem se je strinjal tudi Racman, ki je dejal, da so imele vse pogodbe o najemu člen, s katerim bi se v primeru prisilne poravnave ali insolvenčnega postopka takoj prekinilo sodelovanje. Če bi zaprli kinodvorane, pa tudi samo z najemninami ne bi mogli pokriti fiksnih stroškov, ki jih je imel Kolosej. "Edina rešitev je bila prodaja nepremičnine," je vztrajal.

Leta 2013, ko je prodal kompleks, so imeli po njegovih besedah velike pritiske po znižanju najemnin, zato si niso mogli privoščiti, da bi prekinili sodelovanje, saj bi s tem ogrozili delovanje celotnega kompleksa.

Poleg Racmana je v tej zadevi kaznivega dejanja obtožen tudi direktor družbe SIP nepremičnine Davorin Vidmar, vendar pa je bil postopek zoper njega zaradi zdravstvenih razlogov izločen, in pa družba SIP nepremičnine.

požar gasilec gasilci Novice Ponoči zagorelo v restavraciji pod Kolosejem Kolosej Posel danes Družba Kolosej zabavni centri v stečaj

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin