Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 9. 2017,
11.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

davki Finance davčni sistem

Petek, 8. 9. 2017, 11.32

6 let, 7 mesecev

Predlogi davčnih ukrepov nared

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Furs | Foto STA

Foto: STA

Ministrstvo za finance je po javni razpravi preoblikovalo junija predstavljene predloge davčnih sprememb. V sistemu normiranih odhodkov bi po novem višino normiranih odhodkov znižali z zdajšnjih 80 na 70 odstotkov. Predloge so že posredovali Ekonomsko-socialnemu svetu in koaliciji.

Za sistem normiranih odhodkov ministrstvo predlaga vključitev dohodkov iz dejavnosti v sistem letnega obračuna dohodnine. S tem bi se zavezancu priznale olajšave, vezane na osebne okoliščine, kot so splošna olajšava, olajšava za vzdrževane družinske člane itd.

Ko so sporočili z ministrstva za finance, bodo za zajezitev zlorab tega sistema vzpostavili posebne mehanizme. Nadgradili bodo pravilo glede obveznega izstopa iz sistema ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov ter določili zgornjo mejo višine priznanih normiranih odhodkov.

V primeru povezanih oseb se prihodki seštevajo, zavezanec pa vedno lahko dokazuje, da je njegov primer pristen ali da shema poslovanja ni vzpostavljena predvsem z namenom doseganja izpolnjevanja pogojev za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, so pojasnili.

Povračila stroškov za prehrano, prevoz in prenočišče ne gredo v davčno osnovo dohodka

V sistemu obdavčitve dohodkov delavcev, napotenih na delo zunaj države, kjer pridobivajo ali delijo nova znanja, je ministrstvo zaradi preprečevanja socialnega dampinga dodalo pogoj glede višine zagotovljene plače v pogodbi o zaposlitvi, in sicer 1,5-kratnik povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji.

Preoblikovalo je tudi pogoj glede razdalje 150 kilometrov od državne meje. Nov predlog se opira na kraj običajnega opravljanja dela pred napotitvijo po najkrajši cestni povezavi, in sicer če je ta več kot 200 kilometrov oddaljen od kraja napotitve.

Predlogi ministrstva zdaj upoštevajo še pripombe glede povračil stroškov, vezanih na začasno napotitev na delo v tujino. Zaradi preprečevanja zlorab se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja pod določenimi pogoji ne vštevajo povračila stroškov za prehrano, prevoz in prenočišče.

Odprava stopničaste dodatne splošne olajšave

V zakonu o dohodnini bo ministrstvo odpravilo stopničasto dodatno splošno olajšavo. S tem želi preprečiti primere, ko nekdo z nizkimi dohodki zasluži le nekaj evrov več od drugega, pa pade v razred s precej nižjo olajšavo, ter uvesti pravičnejšo obravnavo zavezancev v podobnem položaju.

Na področju davčnega potrjevanja računov je predvidena trajna možnost proste izbire zavezanca glede uporabe vezane knjige računov za izdajanje računov po izteku prehodnega obdobja konec leta in s tem odprava obveznosti dokazovanja nezmožnosti dostopa do spleta ter podaljšanje roka za sporočanje podatkov do 10. dne v mesecu, ki sledi mesecu izdaje računa. Predlagajo podaljšanje časa za spletno preverjanje davčno potrjenih računov na 60 dni.

Ključni predlogi sprememb zakona o davčnem postopku se nanašajo na spremembe postopkovnih določb zaradi sprememb zakona o dohodnini in spremembe določb glede dneva in načina plačila davka. Zaradi uvedbe možnosti kartičnega plačevanja davkov ter drugih obveznih dajatev pri Upravi za javna plačila se bolj na splošno določa, da se davek plača pri upravnem ali drugem državnem organu, če tehnične možnosti to dopuščajo. Takšna splošna določba predstavlja pravno podlago za uvedbo plačevanja davkov tako pri davčnem organu kot tudi pri drugih organih.

Ministrstvo v najnovejših davčnih ukrepih tako predlaga spremembe zakonov o dohodnini, davku od dohodkov pravnih oseb, davčnem potrjevanju računov, davčnem postopku in davku na tonažo. V zadnjem jasneje določa izračun dohodkov od prodaje ladij.

Kot so še zapisali na ministrstvu, so nove predloge oblikovali na podlagi novih izračunov pri odmeri dohodnine za lani po razpravi z različnimi deležniki in prejemu pripomb v javni obravnavi. Spremembe bodo imele nevtralen učinek na davčno blagajno, z njimi pa želijo bolj sorazmerno porazdeliti davčna bremena, je ob predstavitvi nabora ukrepov konec junija povedala ministrica Mateja Vraničar Erman.

Ne spreglejte