SiolNET. Posel danes Novice
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obrestne mere ostajajo zgodovinsko nizke

0,07

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Svet Evropske centralne banke (ECB) na današnjem zasedanju ni presenetil in monetarno politiko v območju z evrom ohranil nespremenjeno. Obrestne mere tako ostajajo na zgodovinsko nizkih ravneh, nespremenjen pa ostaja tudi program odkupovanja obveznic v vrednosti 30 milijard evrov mesečno, ki bo trajal najmanj do septembra.

Ključna obrestna mera v območju evra ostaja pri nič odstotkih. Obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank še naprej znaša -0,40 odstotka, obrestna mera za mejno posojanje pa 0,25 odstotka. Svet ob tem še naprej pričakuje, da bodo ključne obrestne mere na zdajšnji ravni ostale daljše obdobje in precej dlje, kot bodo trajali neto nakupi vrednostnih papirjev.

Glede programa odkupovanja vrednostih papirjev ECB pojasnjuje, da se bo ta predvidoma izvajal "do konca septembra 2018 oziroma po potrebi še dlje, vsekakor pa tako dolgo, dokler Svet ECB ne presodi, da se je gibanje inflacije vzdržno približalo inflacijskemu cilju", so sporočili iz banke.

Tveganja za evrsko gospodarstvo so se okrepila

V zadnjem času so se tveganja za evrsko gospodarstvo okrepila, med drugim zaradi protekcionističnih politik ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Pod ciljno vrednostjo ECB - blizu, a nekoliko pod dvema odstotkoma - ostaja tudi inflacija, ki je bila marca v državah z evrom 1,3-odstotna.

Več o razlogih za današnjo odločitev sveta bo na popoldanski novinarski konferenci povedal predsednik ECB Mario Draghi. Analitiki pričakujejo, da bo s tonom izjav predvidoma skušal umiriti ugibanja o hitrem koncu stimulativnega programa odkupovanja obveznic.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin