SiolNET. Posel danes Novice
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nove ovadbe zaradi oškodovanja Probanke

0,08

termometer

 | Foto: Matej Leskovšek
Foto: Matej Leskovšek

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je zaradi domnevno spornih bančnih poslov v višini treh milijonov evrov po neuradnih informacijah kazensko ovadil takratno članico uprave Probanke Milano Lah, enega od bančnih direktorjev Petra Lobnika ter znanega podjetnika in bogataša Tomaža Ročnika, poroča POP TV.

Številnim ovadbam za nekdanje vodilne v Probanki so se pridružile nove. Poleg dveh bančnikov naj bi tokrat ovadili tudi Ročnika, sicer brata nekdanje predsednice uprave Probanke Maribor Romane Pajenk. Banka naj bi prek drugih podjetij prikrito dajala posojila njegovi družbi, denar pa naj bi bil namenjen nakupu delnic NKBM, ki jih je imela v lasti Probanka. Preiskovalci imajo tako v primeru Probanke trenutno pod drobnogledom še za več kot 85 milijonov evrov spornih poslov, poroča POP TV.

V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) so že lani potrdili, da preiskave NPU izvajajo v njihovi mariborski podružnici in da so kriminalisti pod drobnogled vzeli sum kaznivih dejanj pred letošnjo pripojitvijo Probanke k DUTB in začetkom nadzorovane likvidacije Probanke septembra 2013.

Bankam povzročili za 452 milijonov škode

Pred kratkim pa so ovadili tudi nekdanje vodilne v propadli Factor banki in poslovneža Darka Horvata, ker naj bi banko oškodovali za 30 milijonov evrov, saj tudi Horvatove družbe posojil niso vrnile.

Kriminalisti so do zdaj preiskali že 86 odstotkov vseh primerov bančnega kriminala in ugotovili, da so osumljenci bankam povzročili skupno 452 milijonov evrov škode. Preiskujejo še 35 sumov kaznivih dejanj, kjer škoda presega 380 milijonov evrov, še poroča POP TV.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin