Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 7. 2018,
17.59

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

Natisni članek

Agrokor Hrvaška otok Ivica Todorić

Četrtek, 26. 7. 2018, 17.59

5 let, 9 mesecev

Nekdanji Todorićev zasebni otok oddali Madžarom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45
Otok Smokvica Vela | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić in predstavniki podjetja Zelena nekretnina, ki je v lasti madžarskega sklada, so v Zagrebu podpisali pogodbo o oddaji v 30-letni najem za nepremičnine v državni lasti na otoku Smokvica  Vela nedaleč od Šibenika. Nepremičnine je brez plačanega nadomestila državi več let uporabljala družina Ivice Todorića.

Hrvaški minister Goran Marić je dejal, da bo letna najemnina znašala 6,1 milijona kun (825 tisoč evrov), potem ko so otok četrt stoletja uporabljali brez nadomestila, je poročal hrvaški radio. Marić je pojasnil, da gre za najem, ne koncesijo, ter da na otoku ne bo dovoljeno ničesar spreminjati brez dovoljenja ministrstva.

Novice Razprodaja Todorićevega premoženja: vile, helikopterji, edini zasebni otok v Dalmaciji #video

Kot je dodal, so minili časi tako nezakonite uporabe državnega premoženja kot njene uporabe brez denarnega nadomestila. Novi najemnik bo na otok prispel predvidoma 1. avgusta.

Novi najemnik naj bi otok uporabljal v osebne in turistične namene

Podjetje Zelena nekretnina se je kot edino prijavilo na razpis za najem nepremičnin na otoku, ki leži v občini Primošten. Podjetje je sicer prejšnji mesec na Hrvaškem ustanovil madžarski sklad Balansz Zartkoru Nyiltvegu Intezmenyi Ingatlan Alap. Kot so poročali hrvaški mediji, naj bi otok uporabljali v osebne in gostinsko-turistične namene.

Vroče - Ivica Todorić
Novice Za Todorićevo vilo v Medveji največ ponudil Slovak

Zagrebški časnik 24 sata danes poroča, da za podjetjem in skladom stoji madžarska OTP banka. Kot dodaja, je solastnik in šef OTP banke, milijarder Sandos Csanjy, dober prijatelj Ivice Todorića. Csanjy velja za enega od najvplivnejših poslovnežev na Madžarskem. Lastniško je povezan tudi z madžarsko energetsko družbo Mol.

Vroče - Ivica Todorić | Foto: STA , Foto: STA , Časnik na svoji spletni strani še piše, da sta Todorića in Csanjyja povezali ljubezen do lova in tudi poslovno sodelovanje. Spominja, da so mediji poročalo o Csanjyjevem netransparentnem poslovanju prek podjetij offshore.

V Jugoslaviji je bil otok zaprt za javnost

Na otoku Smokvica je sicer približno 20 objektov, med katerimi so kamnita dvonadstropna hiša, štirje apartmaji, poslopje, namenjeno restavraciji, ter številne stranske zgradbe. Ima zasebno plažo in tudi stanovanjski objekt za delavce. V obdobju Jugoslavije je otok uporabljala vojska, zato je bilo območje zaprto za javnost.

Ivica Todorić
Novice Todorić med skrivanjem obiskal Ljubljano?

Nepremičnine na otoku Smokvica so lani vrnili pod državno upravo, potem ko jih je skoraj 20 let uporabljala družina nekoč najbogatejšega hrvaškega podjetnika Todorića. Ta je namreč leta 1999 kupil podjetje Grafoplast, ki je leta 1995 od obrambnega ministrstva pridobilo koncesijo za uporabo otoka.

Todorić državo oškodoval za 27 milijonov evrov

Minister Marić je pred kratkim povedal, da bi v letih, ko je Todorić brezplačno uporabljal Smokvico, lahko v državno blagajno iz naslova koncesije dobili 200 milijonov kun (27 milijonov evrov).

Todorić sicer trenutno v Londonu čaka na odločitev britanskega sodišča o izročitvi Hrvaški. Ta ga obtožuje gospodarskega kriminala v koncernu Agrokor.

Ne spreglejte